Премијера представе "Одумирање" у Књажевско-српском театру

У четвртак, 28. марта 2024. године од 20.00 часова ансамбл Књажевско-српског театра премијерно ће извести представу ОДУМИРАЊЕ по тексту Душана Спасојевића, у адаптацији и режији Егона Савина. Ово је прва режија нашег еминентног позоришног редитеља у Књажевско-српском театру.

Драма Одумирање је први пут постављена на сцену 2007. године у Атељеу 212, а неколико година касније доживела је и своју филмску екранизацију. И филмска и позоришна верзија овог комада награђиване су на бројним фестивалима у земљи и иностранству. 
После седамнаест година, драму која је стекла култни статус изнова поставља на сцену Егон Савин, овог пута на даскама најстаријег позоришта у Србији. 

У представи играју: Марина Перић Стојановић, Александар Петковић, Миодраг Пејковић, Јасмина Димитријевић и Надежда Јаковљевић. 
Редитељ Савин потписује и избор музике, сценографију Весна Поповић, костим Јелена Стокућа, а дизајн светла Радомир Стаменковић.
 
Репризна извођења нове представе су заказана за 30. март, 4, 6. и 20. април од 20 часова на сцени „Јоаким Вујић“.

Реч писца

„У нашој позоришној јавности Одумирање је препознато највише као драма о распаду српског села или као драма о пропадању породица унутар једне руралне средине, али и као драма о одласку и напуштању вековних огњишта. Данас, двадесетак година касније, осмелио бих се да кажем да Одумирање додирује и један мало дубљи контекст, говорећи нам о нестајању оних најважнијих људских вредности због којих једно друштво и једна заједница темељно пропадају. То је драма о кривици и о искупљењу, о људима сурових судбина који своје ране носе без роптања, о оном најдубљем у бићу човековом које се отима болу и стиди сопствене трагедије, па на крају, зашто да не, и драма о души човековој која на судишту вечности стоји сасвим сама не бојећи се мрака који је окружује. Убојита, језгровита, писана крајње редуковано, драма узнемирује али и надахњује, не изричући пресуду већ тражећи емпатију и разумевање за свет људи о којима говори. И ту је њеној моћи и немоћи крај.

Посебно ми је драго што овај комад на сцену изнова поставља Егон Савин, редитељ кроз којег је Одумирање добило не само свој сценски живот већ свој најдубљи и најпунији израз. Након Атељеа 212 и Црногорског народног позоришта, Одумирање ће се наћи под сводом Књажевско-српског театра. С радошћу и узбуђењем ишчекујем премијеру у срцу Шумадије, у позоришту Јоакима Вујића, одакле је позоришни живот у Срба и почео и, ево, успешно траје до данашњег дана.“

Реч редитеља

„Наше село је упарложено, осиромашено, затровано дневном политиком, лошим укусом, предрасудама, пестицидима, лошим школством, никаквом хигијеном, алкохолизмом и често непријатељским комшијским односима. У нашим сеоским кафанама се изводи и слуша најгора музика на свету!“

Контактирајте нас

Даничићева 3, 34000 Крагујевац

Директор: 034 617 05 00
Уредник програма:
034 617 05 04
Организатор: 034 617 05 03
Продуцент: 065 335 8245
Портирница: 034 617 05 01

Билетарница

Билетарница: 034 33 20 63
                        061 16 43 791

РАДНО ВРЕМЕ:
радним данима и суботом
10-14 часова 
10-14 и 18-20 часова
у данима када се изводе представе

pozoristetjv@mts.rs

Пратите нас