Премијера представе Уображени болесник у Књажевско-српском театру

Премијера представе Уображени болесник у Књажевско-српском театру

У четвртак, 2. марта 2023. године од 20:00 часова ансамбл Књажевско-српског театра премијерно ће извести  представу УОБРАЖЕНИ БОЛЕСНИК Ж. Б. П. Молијера у адаптацији Исидоре Милосављевић и у режији Ђорђа Нешовића.

У представи играју: Иван Видосављевић, Милица Мајсторовић, Надежда Јаковљевић, Наталија Антонијевић, Никола Милојевић, Аврам Цветковић, Ненад Вулевић, Чедомир Штајн и Богдан Милојевић.

Сценографију потписује Ана Колбјанова, костим Јелена Јањатовић, музику Драгослав Танасковић - Трнда, а сценски говор Ђорђе Марковић. 

Репризна извођења нове представе су заказана за 4. март, 9. март и 30. март од 20 часова на сцени „Јоаким Вујић“.

О представи:

У времену у којем је Молијер живео и стварао један од најпопуларнијих жанрова, нарочито омиљен на француском двору, била је комедија – балет, а вероватно најпознатији представник овог жанра управо је комедија Уображени болесник.

Са формалне стране за овај жанр је карактеристично спајање драмских, музичких и плесних елемената. На тематском плану, иако миљеник Луја XIV, Молијер је веома прецизно умео да препозна и у својим комадима извргне руглу аномалије друштва. У Уображеном болеснику он се тако обрачунава са медицином свог времена тврдећи да она нема довољно знања да би могла да излечи човека. Ипак, око овог главног заплета и приче о хипохондру, Молијер отвара и многе друге теме, као што су стабилност породице, изопачен систем вредности, критика репресије, питање праве и лажне љубави, али и слободе.

Изазовно је данас, у времену у којем смо суочени са пост-истином, најневероватнијим теоријама завере (везаним, рецимо, за корону) бавити се темом медицине, задржати дух Молијереве комедије, а притом сачувати позоришну уверљивост. Због тога је највећи циљ нас као аутора био да нађемо тачке које спајају Молијеровог и данашњег Уображеног болесника. На самом почетку процеса рада на представи можда нисмо у потпуности схватали колико заправо мало има разлика између њих двојице.

Када се бавимо егоцентричношћу, себичношћу, лицемерјем, користољубљем које доводи до распада породице, а самим тим провоцира и ломове у сваком њеном члану, можемо се слободно запитати да ли је прошао и један једини дан од времена када је Молијер написао ову комедију.

Исидора Милосављевић и Ђорђе Нешовић

 

Контактирајте нас

Даничићева 3, 34000 Крагујевац

Директор: 034 617 05 00
Уредник програма:
034 617 05 04
Организатор: 034 617 05 03
Продуцент: 065 335 8245
Портирница: 034 617 05 01

Билетарница

Билетарница: 034 33 20 63
                        061 16 43 791

РАДНО ВРЕМЕ:
радним данима и суботом
10-16 часова 
10-14 и 18-20 часова
у данима када се изводе представе

pozoristetjv@mts.rs

Пратите нас