Радомир Путник добитник Статуете „Јоаким Вујић“

Радомир Путник добитник Статуете „Јоаким Вујић“

Добитник Статуете „Јоаким Вујић“ која се додељује за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији у 2023. години је Радомир Путниксрпски писац, драматург, театролог, позоришни критичар и професор. Одлуку о додели једног од најзначајнијих признања у области позоришне уметности у нашој земљи донео је жири у саставу: Младен Кнежевић, директор Књажевско-српског театра, Милош Латиновић, директор Битеф-а, Јелена Кајго, драматург, и глумци Књажевско-српског театра Ана Коланђели и Саша Пилиповић. Жири у свом образложењу истиче да је Радомир Путник својим знањем, посвећеним радом и љубављу према театру допринео да се значајни део српске позоришне баштине публикује и сачува. Путник је, између осталог, био и уредник уметничког програма Телевизије Београд, директор драме Народног позоришта у Београду, позоришни критичар листа Политика, главни уредник часописа Сцена и Театрон. Својим свеукупним професионалним радом дао је изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији и заслужено се сврстао у породицу Јоакимових потомака – добитника Статуете Јоаким Вујић“.

Радомир Путник (Оџаци, 9. јул 1946) је српски књижевник и драматург, театролог, позоришни и књижевни критичар. Дипломирао је на одсеку драматургију на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду 1972. године. Објавио је више књига поезије, прозе, драматуршких и театролошких огледа; написао је петнаестак драма приказиваних у професионалним позориштима и на телевизији, као и телевизијску серију Крај династије Обреновић. Написао је око 1.500 критика позоришних представа и књижевних критика за Трећи програм Радио Београда. Део критика је објављен у дневној и недељној штампи (Политика, Политика експрес, Дневник, НИН, Вечерње новости) и књижевним листовима и часописима (Дело, Трећи програм, Летопис Матице српске, Књижевност, Савременик, Поља, Багдала, Кораци, Свеске, Театрон, Лудус, Књижевна реч, Књижевне новине, Књижевни лист... ). Био је уредник позоришне и филмске рубрике у листу Књижевна реч (1972-1976) и главни уредник у часописима Сцена (1991-1994) и Театрон (од 2023).

Добитник је више стручних и јавних признања, од којих су најзначајнији: Вукова награда и Национално признање Владе Републике Србије за заслуге у култури и уметности 2009. године. Добитник је награде "Ловоров венац"  за животно дело из области театрологије 2016. године.

Прстен са ликом Јоакима Вујића за изузетан допринос развоју Књажевско-српског театра и афирмацији његовог угледа у земљи и иностранству додељује се Милићу Јовановићу, глумцу који је посвећено играо у крагујевачком театру више од 40 година и остварио преко 70 позоришних улога, режирао представе, глумио у телевизијским серијама, на филму.

За изузетну посвећеност послу и постигнуте уметничке резултате у протеклој календарској години годишње награде Књажевско-српског театра додељују се глумцима Марини Стојановић, Миодрагу Пејковићу и Ани Коланђели. Годишња награда Театра за изузетну посвећеност послу и постигнуте резултате у протеклој години додељује се и Данијели Стевић, организаторки програма.


Награде Театра биће свечано уручене 15. фебруара. Исте вечери у 19.30 часова биће отворена изложба радова студената ФИЛУМ-a ПОЗОР ИШТЕ ОВДЕОдсек за примењену и ликовну уметност студијског програма Графички дизајн и уметност књиге, а у 20.00 часова изведена представа Успомене на „Црвену заставу“ по тексту Милована Мрачевића, у режији Александра Лукача.

Контактирајте нас

Даничићева 3, 34000 Крагујевац

Директор: 034 617 05 00
Уредник програма:
034 617 05 04
Организатор: 034 617 05 03
Продуцент: 065 335 8245
Портирница: 034 617 05 01

Билетарница

Билетарница: 034 33 20 63
                        061 16 43 791

РАДНО ВРЕМЕ:
радним данима и суботом
10-16 часова 
10-14 и 18-20 часова
у данима када се изводе представе

pozoristetjv@mts.rs

Пратите нас