НА РУБУ ПАМЕТИ у Књажевско-српском театру

НА РУБУ ПАМЕТИ у Књажевско-српском театру

 У суботу, 05. марта 2022. године у 20 часова ансамбл Књажевско-српског театра премијерно ће извести представу  НА РУБУ ПАМЕТИ, ЈЕДНЕ ПИЈАНЕ НОВЕМБАРСКЕ НОЋИ 1918. по делима Мирослава Крлеже, Ива  и Тене Штивичић у драматизацији  Виде Давидовић и у режији Марка Мисираче.

У представи играју: Милош Крстовић, Сања Матејић, Иван Видосављевић, Чедомир Штајн, Никола Милојевић, Саша Пилиповић,  Мина Стојковић,  Ненад Вулевић, Аврам Цветковић, Богдан Милојевић, Марија Ракочевић, Милица Мајсторовић,  Надежда Јаковљевић, Драгослав Танасковић,  Иван Филиповић, Душан Прличковски и Александар Милорадовић.

Сценографију потписује Ана Колбјанова, костим  Јелена Јањатовић, музику, избор музике и аранжмане Драгослав Танасковић,  сценски говор др Дејан Средојевић, сценски покрет Марија Миленковић, дизајн светла Анђела Кусић, дизајн плаката и програма Симона Дашић Раца, а стручна сарадница за плес је била Сандра Пауновски.

У раду на драматизацији коришћени су сегменти из драме Пијана ноћ 1918. Ива и Тене Штивичић, сценарија серије Путовање у Вучјак Ива Штивичића и драматизације романа На рубу памети Вере Црвенчанин.

Поједине кореографије инспирисане су радовима Пине Бауш.

Представа је реализована у копродукцији Књажевско-српског театра и Хрватског културног центра – Београд.

Одлука да се приступи раду на На рубу памети и Пијаној ноћи дошла је као посљедица опажања да у нашем друштву постоји потреба за повратком крлежијанског начина мишљења – циничног, али непоколебљивог, аргументованог, али недихотомичног. У том смислу, и у овој представи се преплићу личности из Крлежиних дневника и личности из Крлежиног романа, људи различитих „погледа на свијет“ и ликови разнородних идеолошких и моралних начела и сви заједно чине свеобухватан универзум. Све вријеме смо настојали да одржимо ту врсту амбиваленције, преиспитивања и потребе за довољно виспреним одговором који, ипак, не би био закључак. Иако је адаптација рађена управо у епохи, ту врсту усамљености јединог запитаног појединца осјећамо сви на много нивоа, поготово у ситуацији у којој се константно суочавамо са сукобљеним мишљењима у којима је тешко наћи логику или смисао. Управо зато тежили смо да кроз епоху прикажемо један другачији приступ који модерном друштву недостаје, Докторову способност синтезе.

Остаје нада да ћемо успјети гледаоцима кроз ову дијалектичност да приближимо и дијалектичност крлежијанских начела, органску, истиниту, непатворену, лишену малограђанштине и претенциозности. На крају крајева, понекад се учини да је једини пут управо тај „поглед на свијет“.

Вида Давидовић

Репризна извођења су 10. 12. и 26. марта од 20 часова. 

 

Контактирајте нас

Даничићева 3, 34000 Крагујевац

Директор: 034 617 05 00
Уредник програма:
034 617 05 04
Организатор: 034 617 05 03
Продуцент: 065 335 8245
Портирница: 034 617 05 01

Билетарница

Билетарница: 034 33 20 63
                        061 16 43 791

РАДНО ВРЕМЕ:
радним данима и суботом
10-16 часова 
10-14 и 18-20 часова
у данима када се изводе представе

pozoristetjv@mts.rs

Пратите нас