Predstava Slika Dorijana Greja otvorila 14. JoakimInterFest

Predstavom „Slika Dorijana Greja“ Dramskog pozorišta Nikola Vaptsarov iz Bugarske u Knjaževsko-srpskom teatru, otvoren je 14. Međunarodni pozorišni festival Joakim Inter Fest, koji se od 2006. godine održava svake jeseni druge sedmice u oktobru.

Selektor festivala Slobodan Savić, pozorišni kritičar iz Beograda odabrao je šest predstava pozorišta iz Bugarske, Srbije, Rumunije, Hrvatske i Slovenije.
Slogan ovogodišnjeg festivala, koji se održava pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, je „Ko se boji pozorišta?“

Međunarodni pozorišni festival koji nosi ime Joakima Vujića, upravnika prvog srpskog pozorišta osnovanog u Kragujevcu, održava se od 2006. godine.
Ideja festivala je da se publici prikažu žanrovski različite predstave koncipirane na evro-regionalnim temeljima koje karakteriše moderno izvođenje sa aktuelnim temama savremenog društva.
U proteklih 13 godina na Joakim InterFestu izvedeno je 140 predstava iz 25 zemalja sveta u kojima je učestvovalo više od 700 pozorišnih stvaralaca.
Zvaničanom početku festivala prethodilo je otvaranje izložbe Gorana Dimića u foajeu teatra. Međunarodni pozorišni festival ima veliki značaj kako za kragujevačko pozorište tako i za grad Kragujevac.
Čast da ove godine otvori Joakim Inter Fest imalo je Dramsko pozorište Nikola Vaptsarov iz Bugarske predstavom „Slika Dorijana Greja“.
Po romanu Oskara Vajlda, reditelj donosi priču o kultu mladosti i lepote, narcisoidnosti kao bolesti duha, ali i tankoj liniji između umetnosti i života. Predstavu karakteriše scenografija u kojoj su korišćene savremne tehnologije, ali i vizuelni efekti.
Do 13. oktobra publiku u Kragujevcu očekuju predstave „Tartif“, „Hasanaginica“, „Medejini dečaci“, „Ko se boji Virdžinije Vulf“ i „Zabava za Borisa“. Domaćin i organizator festivala je Knjaževsko srpski teatar, a glavni pokrovitelj grad Kragujevac.

Izveštava novinar RTK Ivan Ganić.