ЈоакимИнтерФест уз раме Битефу

Нови селектор Слободан Савић најавио корените концепцијске промене и поручио да међународни позоришни фестивал у Крагујевцу, уз стабилну финансијску потпору, може бити међу три најбоља у земљи већ 2020. године.

Крагујевац – После 13 година трагања за адекватним, естетички и садржајно препознатљивим концептом „Јоакиминтерфеста”, крагујевачки Књажевско-српски театар, организатор овог међународног позоришног фестивала, изгледа да је пронашао „добитну комбинацију”.
„Јоакиминтерфест” ће убудуће бити јасно профилисан као фестивал на коме се манифестују савремене тенденције у позоришној уметности, махом искристaлисане на страним сценама, поручио је нови селектор овог фестивала, позоришни критичар и писац Слободан Савић, широј публици познат као аутор емисије „Читање позоришта” која се емитује на РТС-у.
– Намера ми је да извршим корените промене у концепцији фестивала и „Јоакиминтерфест”, у естетичком и поетско-сценском смислу, подигнем на много виши ново. Потрудићу се да „Јоакиминтерфест” буде међу најбољим међународним позоришним фестивалима у земљи, уз раме Битефу. То значи да ће то бити фестивал представа које су у тесној вези са савременим уметничким праксама у свету, а не тек ревија београдских представа које су последњих година, махом, стизале у последњи час. Од седам представа, на фестивалу ће бити места за највише две домаће продукције, остале ће доћи из иностранства, углавном из овог региона, али ћу се трудити да публика види и представе из Италије, Немачке, Русије. Инсистираћу и на представама које су наши редитељи радили у иностранству – рекао је Савић на конференцији за новинаре у Свечаном салону Скупштине града Крагујевца.
Крагујевац, као привредна и универзитетска окосницу централне Србије, заслужује  међународни позоришни фестивал који ће бити међу три најбоља у земљи, поручио је Савић. Он је напоменуо да ће тај циљ бити достижан већ 2020. године, када ће у Крагујевцу бити одржан 15. „Јоакиминтерфест”, али само под условом да фестивал добије стабилну финансијску потпору.
– То конкретно значи да је већ ове године, када ће бити одржан 14. „Јоакиминтерфест”, потребно обезбедити најмање осам милиона динара. Прошлогодишњи буџет Битефа је био 60 милиона динара. То значи да организатори фестивала, град и Књажевско-српски театар, треба агресивније да наступе према Министарству културе, а мој ангажман и на том пољу неће изостати. Потребно је обезбедити и спонзоре. Крагујевац има велике компаније, као што су „Фијат” и Сименс”, које треба да издвоје знатна средства. Кроз коју годину, фестивал ће у нематеријалном смислу вратити уложена средства. Само се модерним приступом, и у маркетиншком и у медијском смислу, може анимирати нова и млада позоришна публика – навео је Савић, напомињући да ће о најбољима на „Јоакиминтерфесту” убудуће одлучивати међународни жири.
Помоћ новом селектору „Јоакиминтерфеста” у остварењу амбициозних планова обећали су директор Књажевско-српског театра Милош Крстовић и градски већник за културу Миљан Бјелетић, који су поздравили одлуку Слободана Савића да се прихвати озбиљног и обимног посла, са циљем да Крагујевац, место првог српског позоришта, постане видљивији на позоришној мапи Србије и овог дела Европе.