Нови селектор и нови концепт “ЈоакимИнтерфеста”

Међународни позоришни фестивал “ЈоакимИнтерФест” одржава се у крагујевачком Књажевско-српском театру од 2006. године. За протеклих 13 година на њему је изведено преко 130 представа у којима је учествовало око 800 уметника из тридесетак земаља.

Уз материјалну и логистичку подршку Крагујевца и Министарства културе, “ЈоакимИнтерФест” би требало за две године да се сврста међу три најзначајнија међународна позоришна фестивала у Србији.

Уз материјалну и логистичку подршку Крагујевца и Министарства културе, "Јоаким Интерфест" би требало за две године да се сврста међу три најзначајнија међународна позоришна фестивала у Србији. На конференцији за медије у Скупштини Града Крагујевца представљен је Слободан Савић, нови селектор и уметнички директор "Јоаким Интерфеста", међународног позоришног фестивала који ће у октобру ове године приказати своје 14. издање.

Представљању новог селектора и новог концепта "Јоаким Интерфеста" присуствовали су мр Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу, и Милош Крстовић, директор Књажевско-српског театра, који су дали безрезервну подршку Савићевој замисли.

 

Више од 130 представа

Међународни позоришни фестивал "Јоаким Интерфест" одржава се у крагујевачком Књажевско-српском театру од 2006. године. За протеклих 13 година на њему је изведено преко 130 представа у којима је учествовало око 800 уметника из тридесетак земаља.

Без много околишања, селектор је изнео нови концепт Фестивала за наредне две године.

"Моја је намера да унесем корените промене, пре свега у избору представа, јер на том пољу Фестивал треба подићи на много виши ниво. То подразумева селекцију без много компромиса, довођење представа које су, на плану естетике, поетике и тематике, у тесној вези са савременим уметничким, позоришним и извођачким праксама", рекао је Савић.

Према Савићевој замисли, Фестивал се окреће међународном карактеру, и неће више бити насумична "ревија београдских и других представа".

"То не значи да на њему неће бити представа из Србије, биће једна, највише две", додаје нови селектор.

Према његовом мишљену, да би "Јоаким Интерфест" постао релевантан домаћи и међународни позоришни догађај неопходне су корените промене не само у концепту и селекцији, него на свим пољима.

Савић је најавио и ревизију награда, нови тотал-дизајн, од каталога, до активног приступа медијима, спонзорима, будућим донаторима и пријатељима Фестивала.

У новој концепцији "Јоаким Интерфест" би требало да прикаже представе за које ће бити заинтересована и такозвана обична, али и стручна публика, у Крагујевцу и шире.

"Позориште, пре свега, постоји због публике. Настојаћу, што је врло тешко али и изазовно, да помирим касу и естетику", најављује Савић.

Додаје да би значајан део Фестивала требало да чине и представе наших аутора који раде у иностранству, како би њихов рад био видљивији у Србији.

 

 "За почетак, на 14. ‘Јоаким Интерфесту' усредсредићемо се на регион, али не само на земље бивше Југославије већ и на Бугарску, Румунију, Мађарску, Италију. У контактима сам са позориштима из Санкт Петербурга, Берлина, Израела... Отом потом", навео је Савић.

Како каже, већ сада се размишља и о јубиларном, 15. фестивалу.

"То је пракса одговорног рада и планирања у Европи, а биће и код нас. Моја је намера да до октобра 2020, без икакве претенциозности, овај фестивал позиционирамо међу три најважнија међународна позоришна фестивала у Србији", најављује нови селектор.

Свестан је, каже, да без одговарајуће, стабилне финансијске потпоре није могуће направити озбиљан позоришни фестивал.

"Моралну подршку већ имам, остаје питање новца. Конкретно, ‘Јоаким Интерфест‘ предстојеће јесени није могуће организовати без, минимум, осам милиона динара. Добио сам уверавања од господина Бјелетића да ће Крагујевац подржати овакву уметничку и финансијску концепцију фестивала. Крагујевац то може јер је привредно средиште Централне Србије, универзитетски и културни центар. Град таквих капацитета може и треба да подржи овакав фестивал, а он ће то вратити грађанима на многе, нематеријалне начине", каже Савић.

Истиче да мисија фестивала није да буде "весели циркус који ће протутњати градом седмицу дана".

"Фестивал треба да покаже публици шта су то савремене позоришне праксе, шта је то што се догађа у савременом позоришту на плану глумачке игре, режије, естетике, поетике... Мисија фестивала је да едукује и привуче публику, а то је могуће само добрим, квалитетним представама", наводи Савић.

У остваривању тог циља неопходна је и већа подршка ресорног министарства и других субјеката.

"Очекујем да са новом концепцијом Министарство културе издашније и одлучније материјално подржи Фестивал, а то очекује и град Крагујевац. Представе које ће бити приказане на наредном 'Јоаким Интерфесту' ће потврдити да не говоримо напамет. Ово је град 'Фијата', 'Сименса' и многих других јаких предузећа. Они, такође, треба активније да буду укључени у Фестивал", закључио је Савић, илуструјући то примером да најмање трећина буџета "Битефа" потиче од спонзора и донатора.

Нови селектор "Јоаким Интерфеста" Слободан Савић угледни је позоришни критичар, новинар, уредник у Културно-уметничком програму Радио-телевизије Србије, покретач и аутор култног серијала "Читање позоришта". Селектор, модератор округлих столова критике, председник и члан жирија на домаћим и међународним позоришним фестивалима.