Image

O FESTIVALU

Internacionalni pozorišni festival – JoakimInterFest, dobio je ime po jednoj od najznačajnijih ličnosti srpskog teatra, Joakimu Vujiću (1772–1847). Pisac, komediograf, prevodilac, putnik i upravnik prvog srpskog pozorišta osnovanog u Kragujevcu, tadašnjoj prestonici Srbije 1835. godine, Joakim Vujić je istovremeno i najkontroverznija i najintrigantnija ličnost srpske pozorišne istorije. Njegov slobodarski duh, impozantan broj dela, koji je za sobom ostavio i sve ono što je uradio za početke razvoja organizovanog teatarskog života u Srbiji, doneli su mu epitet – „otac srpskog teatra”.

JoakimInterFest je osnovan je 2006. godine na inicijativu tadašnjeg direktora Knjaževsko-srpskog teatra, reditelja Dragana Jakovljevića, a uz veliko razumevanje i podršku Grada Kragujevca. Tadašnje uprave, teatra i Grada Kragujevca, prepoznale su potrebu za jednim internacionalnim pozorišnim festivalom koji bi unapredio pozorišni život na ovom prostoru, a vernoj kragujevačkoj publici i uposlenicima ovog teatra pružio uvid i informacije u nove pozorišne tokove. Tako je upravo Knjaževsko-srpski teatar, sa svojom značajnom tradicijom, postao pokretač više no potrebne teatarske razmene, kojom se intezivirao taj segment pozorišnog života u ovom delu Srbije, južno od Beograda.

Dragan Jakovljević je, uz značajnu pomoć teatrološkinje i pozorišne kritičarke Dragane Bošković, selektorski posao obavljao sve do 2011. godine.
Od 2012. selektori (ujedno i umetnički direktori) su birani na najmanje dve godine. Svojim selekcijama, značajan doprinos festivalu, dali su: Goran Cvetković (2012–2014), Željko Jovanović (2015. i 2016), Miloš Latinović (2017. i 2018) i Slobodan Savić (2019. i 2020).

Početkom 2019. godine izborom kritičara Slobodana Savića, na mesto selektora i umetničkog direktora, festival menja naziv u Joakimfest (2020), a selektor Savić zalaže se za koncept veće internacionalne prepoznatljivosti. Nažalost, situacija sa pandemijom virusa kovid 19,  sprečila ga je da u potpunosti realizuje sve svoje ideje i planove.

Joakimfest je festival savremenog, modernog, estetski, tematski i poetički referentnog pozorišta, koji izborom predstava nastoji da bude vidljiv ne samo u lokalnoj zajednici no i u širem regionu.

Joakimfest slavi i neguje estetski sofisticirano, društveno odgovorno, subverzivno i emancipatorsko pozorište koje se hvata u koštac s gorućim problemima i fenomenima vremena i sveta u kojem živimo.

Od osnivanja Festivala do danas, na Joakimfestu je izvedeno preko 140 predstava iz 25 zemalja sveta u kojima je učestovalo više od 700 pozorišnih stvaralaca. Tokom svih ovih godina, Festival s podjednakom pažnjom prati, kako afirmisane autore i autorke internacionalne i domaće pozorišne scene, tako i i one mlade pozorišne stvaraoce, koji upravo u Kragujevcu, na Joakimfestu, dobijaju podršku i mogućnost svoje šire umetničke afirmacije.

Tročlani međunarodni žiri dodeljuje dve nagrade na Festivalu: Gran pri „Joakim Vujić“ za najbolju predstavu u celini i Specijalnu nagradu grada Kragujevca.

Domaćin i organizator Festivala je Кnjaževsko-srpski teatar, a glavni pokrovitelj Grad Кragujevac.
Image

Пријатељи театра

На сцени овог позоришта однегована је читава плејада врсних уметника који су оставили дубоког трага у историји позоришне уметности земље.
Grad Kragujevac
Srbija
RTS
RTK
Kultura Kragujevac
Google Play
Prizma
Grafostil
Hotel Zelengora
Knjaz Milos
Idea

Контактирајте нас

Даничићева 3, 34000 Крагујевац

Директор: 034 617 05 00
Уредник програма:  034 617 05 04
Организатор: 034 617 05 03
Продуцент: 065 335 8245
Портирница: 034 617 05 01

Билетарница

Билетарница: 034 33 20 63

РАДНО ВРЕМЕ: 10-14 и 18-20 часова
Радним данима и суботом.

pozoristetjv@mts.rs

Пратите нас