Quantcast
   
Телефон
034 617 05 00

E-mail
pozoristetjv@mts.rs

www.joakimvujic.com

Билетарница
10–14 и 18–20
034 33 20 63
Google
YouTube
Flickr
Blogger
Facebook
Follow strujajoe on Twitter Twitter
WordPress
Scoop.it
Netvibes
Wikipedia
 
Актуелности

МИЛЕНА ДРАВИЋ ДОБИТНИЦА СТАТУЕТЕ ЈОАКИМ ВУЈИЋ

Књажевско-српски театар Крагујевац

јануар 2013. године


Крагујевачки Књажевско-српски театар доделио је Статуету Јоаким Вујић глумици Милени  Дравић. Статуета се сваке године (од 1985.) за Дан театра - Сретење свечано уручује лауреату за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији.
У уторак, 22. јануара у крагујевачком Театру жири за доделу Статуете „Јоаким Вујић” у саставу: Небојша Брадић, редитељ и уметнички директор крагујевачког позоришта (председник жирија), глумац Властимир Ђуза Стоиљковић (прошлогодишњи лауреат Сатуете „Јоаким Вујић”), мр Војо Лучић, директор крагујевачког Театра, Марија Солдатовић, драматург КСТ-а и Милош Крстовић, глумац крагујевачког позоришта једногласно је одлучио да овогодишњи лауреат буде наша позната филмска и позоришна дива Милена Дравић.
У образложењу жирија, између осталог, стоји следеће:  
Глумачко трајање у позоришту,  на филму и телевизији,  потврдило је особен дар, лепоту и харизму Милене Дравић. Свестраност њеног глумачког умећа препозната је и високо цењена  у различитим жанровима: од најфинијег психолошког нијансирања лика у драми, бравурозне минијатуре и импровизације у комедији,  до  потресне упечатљивости крупног плана на филмском платну и телевизијском екрану.
Милена Дравић је, без сумње, својом каријером и даром обележила историју српског глумишта друге половине 20. и почетка 21. века.
Прву улогу одиграла је у филму „Врата остају отворена“ Франтишека Чапа (1959.), чиме је започела изузетна глумачка каријера на великом платну: Милена Дравић је сарађивала са више од тридесет редитеља свих генерација, непрекидно играјући углавном главне улоге у више од педесет филмова најразличитијих жанрова. Постала је тако један од глумачких постулата српске кинематографије, што је овенчано великим бројем награда у земљи и иностранству (две Златне и пет Сребрних арена на Фестивалу у Пули, Златна ружа у Венецији, Канска награда, „Прва дама југословенског филма” у Нишу, први добитник Награде „Павле Вујисић” за допринос домаћој кинематографији...).
Прву позоришну улогу је одиграла 1971. године у Атељеу 212 године у представи „Улога моје породице у светској револуцији” Боре Ћосића у режији Љубомира Драшкића. Одмах потом добија улогу у комаду „Лулу” Френка Ведекинда, „Код лепог изгледа” Едена Фон Хорвата, у режији Паола Мађелија, затим улогу Јуце у „Кир Јањи” у режији Дејана Мијача, „Чудо у Шаргану” Љубомира Симовића у режији Мире Траиловић. У комаду Јелице Зупанц „Црњански или лако је Андрићу” игра једну од главних улога уз велику Рахелу Ферари.
Главну улогу уз Петра Божовића и Драгана Николића игра у „Декамерону” у режији чувеног европског редитеља Роберта Ћулија.
Са представом „Птиц и птица” Слободана Стојановића, режија Дејан Мијач, са Драганом Николићем, започиње сарадњу са Звездара театром. Игра у представама  „Урнебесна трагедији” Душана Ковачевића, „Како потаманити гамад” Новице Савића „Лари Томпсон - трагедија једне младости” Душана Ковачевића.
Њена монодрама „Милена у свету мушкараца” Душана Радовића а у режији Милоша Радовић имала је много успеха, а гостовала је у Словенији, Македонији, Кипру, Будимпешти, Бечу, Њујорку, Торонту, Ванкуверу.
Милена Дравић није само „престоничка” звезда; у Крушевачком позоришту игра у Јонесковој „Ћелавој певачици”, у режији Јагоша Марковића. Потом, 2000. године добија позив да својим учешћем у представи „Бокешки Д-мол” Стевана Копривице у режији Милана Караџића помогне стварању једног новог позоришта у Тивту. Представа постиже огроман успех. Почетком 2004. године спрема улогу у представи Тиватског позоришта „Јелена Савојска”.
Улога Мод у култном комаду Колина Хигинса „Харолд и Мод” у режији Милана Караџића, у Београдском драмском позоришту, добила је изузетне похвале и од критике и од публике.

ЈЕДАН ЧОВЕК НА ПОЗОРИШНИМ ДАНИМА

септембар 2012. године


Крагујевачки Књажевско-српски театар наступиће на међународној позоришној смотри Тузланским позоришним данима који се одржавају од 14. до 29. септембра са представом Ричарда Бина Један човек, двојица газдакоју је режирао Небојша Брадић. Овогодишњи, 19. по реду „Тузлански позоришни дани” окупиће реномиране позоришне куће из четири државе: Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Представа крагујевачког позоришта која је на репертоару фестивала у петак, 28. септембра велики је позоришни хит, музичко-сценски спектеакл који се тренутно игра и на сценама у Лондону и Њујорку.
Такође, ова хит представа за коју се у Крагујевцу тражи карта више, гостоваће на традицоналној шабачкој позоришној ревији 2. октобра, имаће још једно извођење на крагујевачкој матичној сцени као и београдску премијеру у Београдском драмском позоришту 28. октобра.

Фотографија