Telefon
034 617 05 00

E-mail
pozoristetjv@mts.rs

www.joakimvujic.com

Biletarnica
10–14 i 18–20
034 33 20 63
Google
YouTube
Flickr
Blogger
Facebook
Follow strujajoe on Twitter Twitter
WordPress
Scoop.it
Netvibes
Wikipedia
 
Aktuelnosti

KVEČ KOPRODUKCIJA GAVELE I VIROVITICE

Gostovanje u Teatru

novembar 2012. godine


U ponedeljak, 12. novembra u kragujevačkom Knaževsko-srpskom teatru na Velikoj sceni („Joakim Vujić”), gostovaće predstava iz Hrvatske „Kveč”. Reč je o komadu Stivena Berkofa kojeg je režirao Dražen Ferenčina, koprodukciji poznatog zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta „Gavela” i Kazališta Virovitica.
Po rečima samog autora komada „Kveč” je „posvećen ustrašenima”, odnosno stalnim strahovima, paranojama i frustracijama savremenog čoveka.
U predstavi igraju: Enes Vejzinović, Helena Minić, Janko Rakoš, Blanka Bart Hajoš i Igor Golub, koga je kragujevačka publika već imala prilike da gleda u zajedničkom projektu tri pozorišta iz Kragujevca, Zenice i Virovitice „12 gnevnih ljudi”.
Inače predstava „Kveč”, već sutradan posle kragujevačkog izvođenja, nastupiće na 21. pozorišnom festivalu u Zaječaru „Zoranovim danima”, na kojima je kragujevačko pozorište već uspešno nastupilo u nedelju, 11. novembra sa predstavom „Jedan čovek, dvojica gazda”.
Početak predstave „Kveč” je u 20 sati. 

ZORANOV BRK GLUMCU MIODRAGU PEJKOVIĆU

Teatar uspešan u Zajecaru

novembar 2012. godine


Po, tradiciji, odmah posle predstave „Jedan čovek, dvojica gazda”, druge takmičarske večeri na 21. festivalu „Zoranovi dani”, nagrada za glumca večeri „Zoranov brk” dodeljen je Miodragu Pejkoviću za ulogu Frensisa u predstavi „Jedan čovek, dvojica gazda”, sa kojom je kragujevački Knjaževsko-srpski teatar nastupio na ovom festivalu u nedelju, 11. novembra.
Predstavu je po tekstu Ričarda Bina režirao Nebojša Bradić
Prvi, ovogodišnji festivalski „Zoranov brk” dodeljen je prethodne večeri, u subotu, 10. novembra glumcu Ivanu Bekjarevu za ulogu u predstavi „Putujuće pozorište Šopalovići” teatarskoj kući grada domaćina Pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović”. 
U konkurenciji za nagrade ove smotre, sem našeg, kragujevačkog pozorišta nastupiće još i teatri iz: Zaječara, Virovitice, Zemuna i Beograda („Zvezdara” i „Atelje 212”). U žiriju smotre su: Božidar Đurović, Milivoje Mlađenović i Milan Caci Mihailović, dok je selektor festivala Milan Lane Gutović.
Posle učešća na zaječarskom festivalu, ansambl predstave „Jedan čovek, dvojica gazda”, u nedelju 18. novembra „ponoviće” svoje izuzetno uspešno prošlomesečno gostovanje na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR U ZAJEČARU

Gazde na Zoranovim danima

novembar 2012. godine


Kragujevački Knjaževsko-srpski teatar gostovaće na pozorišnom festivalu „Zoranovim danima” u Zaječaru koje po 21. put organizuje tamošnje Pozorište timočke krajine „Zoran Radmilović” sa velikim pozorišnim hitom „Jedan čovek, dvojica gazda” koju je po tekstu engleskog pisca Ričarda Bina režirao Nebojša Bradić.
Smotra „Zoranovi dani” održava se od 9. do 17. novembra, a predstava kragujevačkog pozorišta na repertoaru festivala koji ima takmičarski karakter je u nedelju, 11. novembra u 20 sati.
Selektor ovogodišnjih „Zoranovih dana” je glumac Milan Lane Gutović a u konkurenciji festivala su pozorišta Lazarevca, Zaječara, Virovitice, Zemuna i Beograda („Zvezdara” i „Atelje 212”).
Sutradan, u ponedeljak, 12. novembra u kragujevačkom teatru (na Velikoj sceni „Joakim Vujić”) gostovaće Kazalište Virovitica, takođe učesnik ovogodišnjeg zaječarskog festivala sa predstavom „Kveč” koju je po tekstu Stivena Berkofa režirao Dražen Frenčina. Početak virovitičke predstave je u 20 sati.

PREMIJERA U KNJAŽEVSKO-SRPSKOM TEATRU

MOJE BIVŠE, MOJI BIVŠI

novembar 2012. godine


Druga premijera ove sezone u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru biće izvedena u utorak, 6. novembra na Velikoj sceni „Joakim Vujić”. Reč je o komadu engleskog autora D. C. Džeksona „Moje bivše, moji bivši” (u originalu „Moja romantična komedija”), režija, adaptacija teksta, scenografija i izbor muzike Slađana Kilibarda.
U podeli igraju kragujevački glumci Miloš Krstović (igra ulogu Toma), Isidora Rajković (Ejmi), Katarina Mitrović (Saša) i Dušan Stanikić (Kalvin), kao i njihova mlada koleginica „gostujuća” glumica iz Beograda Nađa Maršićević koja tumači lik Alison.
Komad je preveo naš poznati prevodilac Đorđe Krivokapić, a na spisku saradnika Slađane Kilibarde nalaze se još Saša Đorđević (asistent scenografije), kostimograf Jelena Janjatović i stručnjak za scenski pokret Nebojša Gromilić.
Kragujevačka publika imala je nedavno prilike da se upozna sa rediteljskim radom Slađane Kilibarde, prvo na „Joakimovim danima” kada je izvedena njena predstava „Pišonja i Žuga” i na nedavno završenom 7. JoakimInterFestu „Ne mo’š pobeć’ od nedelje”, obe u izvođenju glumačkog ansambla Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

MAMA: A zašto ste raskinuli?
TOM: ZBOG BRZOG TEMPA MODERNOG ŽIVOTA!!!!!
Trenutno interplanetarni hit „Somebody That Used To Know” australijskog pevača Gotyea (i pevačice Kimbre), bio je inicijalna kapisla za „plovidbu” kroz ovaj naoko jednostavan, ali značenjski i strukturalno veoma usložnjen dramski tekst mladog škotskog dramatičara D.C. Jacksona. Iako označen kao komedija, za mene je kao redatelja pri prvom čitanju imao i snažnu dramsku strukturu, čak pomalo i neke elemente melodrame, tako da sam u radu s glumcima, uz suptilni pristup komici ovog teksta, pokušala da unesem i moje lične stavove o tome na koji način i kako se u današnjem vremenu doživljava LJUBAV, kako žive mladi ljudi vezani za par punktova oko kojih se odvija njihova egzistencija, koliko smo barijerama (koje izgledaju poput stubića u nekom muzeju ili na crvenom tepihu) odvojeni jedni od drugih, kako percipiramo naše  roditelje (ili oni nas) i kako tretiramo pitanje vlastitog roditeljstva tj. činjenice da jednog dana (možda) treba da postanemo roditelji, ne samo da bi produžili vrstu, već i obogatili svoje tehnološkim dostignućima i opštim otuđenjem ISPRAŽNJENE ŽIVOTE.

Slađana Kilibarda, režija, adaptacija teksta, scenografija i izbor muzike

D. C. Džekson
Mladi škotski dramski pisac koji živi i radi u Glazgovu. Njegova prva celovečernja drama „Zid” imala je praizvedbu u „Tron” teatru u Glazgovu i bila je nominovana za više nagrada među kojima je bila i nagrada za „Najbolju novu dramu”.
Godine 2010. dobio je nagradu za najboljeg novog škotskog dramskog pisca. Praizvedba njegovog komada „Moja romantična istorija” („Moje bivše, moji bivši”) bila je 5. avgusta 2010. godine na Festivalu u Edinburgu. Ovu svoju komediju sam Džekson je prilagodio i dramatizovao za izvođenje na 4. Kanalu BBC radija. Osim u Škotskoj ova drama izvođena je po čitavoj Britaniji, Austriji, Sloveniji, Švedskoj i mnogim drugim zemljama.
Trenutno je aktuelna njegova - modernizovana verzija „Figarove ženidbe” koja se igra u Edinburgu.

Slađana Kilibarda
Rođena je  u Zagrebu. Nakon gimnazije diplomirala je na zagrebačkom PMF-u  biologiju, radila je kao srednjoškolski profesor i bavila se dramskom pedagogijom.
Godine 1999. upisuje pozorišnu  režiju na FDU u Beogradu, u klasi profesora Egona Savina i Ivane Vujić (asistent Dušan Petrović), gde je i diplomirala. Bavila se suvremenim plesom, a od 1995. godine članica je Zagrebačkog glumačkog studija u kome se, uz pomoć braće Vajevec, upoznaje sa glumačkom metodom Leea Strasberga (razni seminari u Grožnjanu, Lošinju, Ljubljani i Zagrebu).
Bila je asistent režije na deset predstava u Srbiji i Hrvatskoj, lektor na filmu i u pozorištu, a krajem 2008. godine režirala je 15 epizoda humorističke serije  „ZAUVEK MLAD” produkcijske kuće NIRA.
Za RADIO BEOGRAD režirala je ukupno sedam radio drama. Pisala je za pozorišne časopise SCENA i TEATRON. 
Samostalne režije:
- Alfred Brust: Vukovi (ispit treće godine na FDU) oktobar 2002. Predstava igrala u Narodnom pozorištu u Beogradu. Gostovala 2003. godine na Međunarodnom studentskom festivalu TEST 4 (kazalište ITD.) u Zagrebu
- Dušan Cvetić: Priča o Džipsiju Trolmanu, Atelje 212, premijera: 10. april 2004. godine (ekranizacija RTS/ TV TEATAR)
Maja Pelević: Ler, Narodno pozorište/ kazalište/ Népszínház, Subotica, premijera: 11. marta 2005. godine
- Iva Modli: Savršeni superheroj, Kerempuh, Zagreb, premijera: 11. marta 2006. godine (kazališni festival Bjelovar BOK)
- Pjer Marivo: Rasprava i tako te stvari , SNP, Novi Sad, premijera: 15. decembar 2006. godine (prema časopisu za kulturu BESTSELER uvrštena u pet najboljih predstava u sezoni 2006/2007)
- Dora Delbianco: Epitaf, BNP, Zenica, premijera: 1. decembar 2007. (festival MOSTARSKA LISKA 2008/Haris Burina - nagrada za najbolju glumačku ulogu festivala, festival BIHAĆKO LJETO 2008. godine)
- Hasan Džafić: Nevakat (Derviš Sušić),BNP, Zenica, premijera: 31. maj 2008. godine (7. festival BH drame Zenica 2008. godine - nagrade: najbolji kostim, najbolji scenski pokret, 28. pozorišne/kazališne igre Jajce/ 6-13. juna 2009. godine – nagrade: najbolja predstava, najbolji glumac, najbolja mlada glumica)
- Theresia Walser: Monsun u aprilu, Narodno pozorište, Beograd, režija javnog čitanja, premijera: 10. april 2009. godine
- Petar Mihajlović: Radnička hronika, Narodno pozorište, Beograd, režija javnog čitanja, premijera: 5. april 2010. godine
- Vladimir Đurđević : Zbogom žohari ili Balada o Pišonji i Žugi, NP „ Toša Jovanović”, Zrenjanin, premijera: 20. novembar 2010. godine
(61. FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE - nagrade : najbolji mladi glumac(Ivan Đorđević), najbolja epizodna ženska uloga(Edit Tot), najbolja scenografija (Slađana Kilibarda i Zorana Petrov); Nagrada za najbolju predstavu  festival „Teatar na pravom putu” Šabac, oktobar 2011. godine; godišnja nagrada za izuzetan doprinos razvoju pozorišnog  stvaralaštva, Dan pozorišta „Toša Jovanović”, 2011. godine GLUMBAL FESTIVAL, NIŠ 2011. godine. Ivan Đorđević, nagrada za najboljeg mladog glumca u predstavi „ZBOGOM ŽOHARI”.
- Tena Štivičić : „Ne mo’š pobeć’ od nedelje”, NP „Toša Jovanović“ Zrenjanin, premijera 15. oktobar 2011. godine ( 10. TKT FEST Tuzla 2012. godine/ NAJBOLJA PREDSTAVA FESTIVALA ; 7. Međunarodni pozorišni festival JoakimInterFest, 7-16. oktobra 2012. godine Kragujevac)
- Melina Pota Koljević: „Važne stvari”, (dečija predstava po priči Frana Levstika „Gdo je Vidku naredio srajčico”, NP „Toša Jovanović” Zrenjanin, premijera 19. januar 2012. godine( 12. Međunarodni festival pozorišta za djecu, 6-11. oktobra 2012., Banja Luka).
Od  marta 2011. godine obavlja funkciju umetničkog savetnika u NP „Toša Jovanović” Zrenjanin.

Fotografija Plakat

OVACIJE I APLAUZI GAZDAMA NA SCENI BDP-A

Uspeh beogradske premijere kragujevačke predstave

oktobar 2012. godine


Posle velikog uspeha i igranja na „kartu više” na matičnoj sceni kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra hit predstava „Jedan čovek, dvojica gazda” imala je i zapažen uspeh na svojoj beogradskoj premijeri u nedelju, 28. oktobra na Sceni „Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.
Predstava je rađena po tekstu engleskog pisca Ričarda Bina (verzija Goldonijeve drame „Sluga dvaju gospodara”), režirao ju je Nebojša Bradić a istovremeno se sem Kragujevca uspešno igra i na londonskom Vest Endu i njujorškom Brodveju i sada u Beogradu.
U punoj Velikoj sali BDP-a, posle igre kragujevačkih glumaca pomognutih beogradskim kolegom Petrom Benčinom, odjekivali su zasluženi smeh i aplauz, a čuli su se i iskreni komentari „da ljudi ne pamte kada su se tako smejali u pozorištu”.
Nisu izostale ni pozitivne reakcije kritike:
„U ovoj predstavi Bradić najpre insistira na strpljivom uvođenju publiku u zaplet, na ovom mestu skoro komedije zabune. Potom predstavu, u središnjem delu, prepušta talasu vodviljskog ritma i brzine kojom teče vešta manipulacija glavnog junaka sujetom gazdi, da bi na kraju istrajavao na detaljnom svođenju računa odnosa među junacima ove savremene komedije”, napisao je između ostalog Željko Jovanović, kritičar „Blica”.
Po njemu, ova komedija dodatno je relaksirana duhovitim muzičkim pasažima koji vešto podvlače određene asocijacije na vreme i mesto radnje.
„Velike saradnike reditelj je imao u nadahnutoj igri ansambla, pre svih Miodraga Pejkovića kao nosioca i lokomotivu ove razigrane kompozicije. Pored njega kao preciznu i jasno razvijenu liniju svog lika ostvario je Petar Benčina, dok je Milić Jovanović ostvario pantomimsku bravuru, zaključio je svoju kritiku Jovanović.
Uspeh beogradske premijere kragujevačke predstave potvrđen je, zbog velikog interesovanja, još jednim izvođenjem „Jednog čoveka, dvojice gazda” na repertoaru BDP-a koja je već zakazana za 18. novembar.

BEOGRADSKA PREMIJERA KRAGUJEVAČKOG TEATRA

GAZDE NA SCENI RADE MARKOVIĆ

oktobar 2012. godine


Hit predstava kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra „Jedan čovek, dvojica gazda” koja se sa velikim uspehom igra na matičnoj sceni još od početka maja ove godine imaće svoju beogradsku premijeru u nedelju, 28. oktobra na sceni „Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.
Predstavu rađenu po komadu britanskog pisca Ričarda Bina, koja je aktuelni pozorišni hit i na londonskom Vest Endu i njujorškom Brodveju režirao je Nebojša Bradić, i nedavno je uspešno gostovala na pozorišnim smotrama i festivalima poput „Tuzlanskih pozorišnih dana” i šabačkoj pozorišnoj reviji „Teatar na pravom putu” gde je proglašena za najbolju predstavu ove manifestacije.
U predstavi igraju glumci: Vladan Živković, Sanja Matejić,  Saša Pilipović, Miloš Krstović, Isidora Rajković, Aleksandar Milojević, Miodrag Pejković, Katarina Mitrović, Ivan Vidosavljević i drugi, a sastav VIS „Gazde” koji svojim muziciranjem mami aplauze publike i čiji je CD letos objavljen u produkciji kragujevačkog Teatra sačinjavaju muzičari: Vladimir Lazarević, Dragoslav Tanasković, Nikola Milojević i Ivan Filipović.
„Verzija ’Jedan čovek, dvojica gazda’ Ričarda Bina, je reprezent britanskog humora koja je i našu publiku iskreno nasmejala do suza. Komad prati sudbinu Fransisa Heršala (Miodarg Pejković), savremenog Arlekina koga sudbina i glad stavlja u niz komičnih situacija, gde služeći dvojici gazda pokušava da zadovolji svoje osnovne prioritete ’seks, hranu i pare’...
... Publika i kritika nisu štedeli pohvale na račun, već sigurno, dugovečne  predstave, smatrajući da se ona nalazi u njenoj razigranosti i komunikativnosti koju je uspostavljena već na  prvom koraku. Tako je i reagovala premijerna, kragujevačka publika, ovog, izuzetnog ostvarenja i u produkcijskom i u umetničkom smislu, još dugo, dugo aplaudirajući nadahnutim glumcima u ritmu ’muzike za ples’ po taktovima ansambla VIS ’Gazde’”... („Politka” 5. maj), samo su neke od pohvala kritike za ovu predstavu koju je Željko Jovanović, pozorišni kritičar „Blica” nazvao „Razigranom kompozicijom”.
Početak beogradske premijere predstave „Jedan čovek, dvojica gazda” kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra je u 20 sati.

GAZDE NAJBOLJE NA ŠABAČKOM PRAVOM PUTU

oktobar 2012. godine


Baš na sam dan otvaranja ovogodišnjeg JoakimInterFesta u kragujevačko pozorište pristigla je još jedna dobra vest. Predstava Knaževsko-srpskog teatra Jedan čovek, dvojica gazda, proglašena je za najbolju na šabačkoj pozorišnoj reviji Teatar na pravom putu. Kragujevačko pozorište nastupilo je na ovoj, osmoj po redu reviji kojom šabačko pozorište tradicionalno obeležava početak sezone, prošle nedelje, 2. oktobra odmah posle zapaženog učešća na „Tuzlanskim pozorišnim danima”. U žiriju šabačke manifestacije „Teatar na pravom putu” bili su Lilijana Ivanović, Marijana Isaković i Kata Jugović.
Veliki svetski pozorišni hit „Jedan čovek, dvojica gazda”, koga je po tekstu Ričarda Bina režirao Nebojša Bradić biće odigran u čast nagrađenih na zatvaranju 7. JoakimInterFesta na matičnoj sceni 16. oktobra a imaće i svoju beogradsku premijeru u Beogradskom dramskom pozorištu 28. oktobra.

Fotografija

JOAKIMINTERFEST

oktobar 2012. godine


Od 7-16. oktobra 2012. godine u Kragujevcu,
Knjaževsko-srpskom teatru,
održava se sedmi

JoakimInterFest!


OBRAZLOŽENJE SELEKTORA
Međunarodni Pozorišni Festival – JOAKIMNTERFEST ima zavidnu tradiciju i do sada je ispunjavao svoju funkciju – Kragujevac je bio domaćin mnogim značajnim pozorištima i predstavama iz inostranstva i Srbije. Kao i do sada, i ove godine bi trebalo da se ostvari susret domaće publike i izabranih predstava iz pozorišta zemalja okruženja i najznačajnijih predstava pozorišta Srbije. Formirajući ovogodišnji repertoar Festivala, iako sam kao selektor primio taj zadatak tek pre kratkog vremena, oslonio sam se na poznavanje repertoara pozorišta Srbije, zemalja okruženja, ali i na trajne kontakte ostvarene dosadašnjim radom Festivala.
Osnovni cilj moje selekcije bio je da se na ovaj – festivalski način – nastavi i podrži ideja pozorišnog koncepta Knjaževsko-srpskog teatra, pokrenuta radom novog Umetničkog direktora Nebojše Bradića – a to je – POVRATAK PUBLIKE tako što će joj se prikazati dobre, slojevite, razigrane, maštovite, estetski razvijene predstave, koje se istovremeno bave značajnim javnim i društvenim temama. Želim da kragujevačka publika vidi predstave koje sam već video i kao kritičar pozitivno ocenio, a imale su potvrdu kvaliteta i na drugi način.
Tako sam došao do repertoara koji vam predstavljam, a njegove osnovne karakteristike su već pomenute – pozorišno bogatstvo izraza, razumljivost i privlačnost za široku publiku, pozorišne poznavaoce i sladokusce, istovremeno. Teme predstava će biti grupisane oko pojmova vezanih za otpor prema raznovrsnim nepravdama u društvu – pre svega za razmatranje novonastale ponižavajuće situacije radnika u novom kapitalizmu – (RADNICI UMIRU PEVAJUĆI-RADNIČKA HRONIKA-ZLATNI ZMAJ), a kao druga važna grupa tema je protest protiv zloupotrebe pojedinca za nametnute i opasne ciljeve vlastodržaca – pre svega u smislu ratne manipulacije osećanjima – (POŠTO JE PAŠTETA-PISMO IZ 1920- MARAT THE SADE). Treća grupa tema vezana je za lična nesnalaženja i permanentnu bolest društva, zbog raznih vrsta eksploatacije i zloupotrebe od strane moći i moćnika – (ČEKAJUĆI GODOA- NE MOŠ POBEĆ OD NEDELJE-TERAPIJA- KROJCEROVA SONATA).
Verujem da će ovako sastavljen repertoar, u kome su zastupljene i komedije i drame i tragedije – imati značajnog odjeka kod publike – da će potvrditi značaj pozorišta kao ustanove i kao sklopa vrednosnih i značenjskih odrednica, a da će poslužiti i kao mera poređena sa već ionako dobro sklopljenim repertoarom kragujevačkog pozorišta, a da će glumcima biti plodna inspiracija za još više umetničkog istraživanja. Želeo bih da Knjaževsko-srpski tetar nastupi van konkurencije, igrajući za nagrađene goste – sa predstavom koja u sebi nosi sve karakteristike ovogodišnjeg Festivala – JEDAN ČOVEK, DVOJICA GAZDA.
Nadam se da će se uspostaviti predviđena komunikacija između gostujućih ansambala  i domaće publike, preko ovih scenskih dela koja su meni, dok sam ih gledao, značila iskreni prodor u zanimljivo i društveno aktivno pozorište.
Goran Cvetković, pozorišni kritičar i reditelj

Bilten JoakimInterFesta - broj 1
Bilten JoakimInterFesta - broj 2
Bilten JoakimInterFesta - broj 3
Bilten JoakimInterFesta - broj 4
Bilten JoakimInterFesta - broj 5
Bilten JoakimInterFesta - broj 6
Bilten JoakimInterFesta - broj 7
Bilten JoakimInterFesta - broj 8 i 9
Bilten JoakimInterFesta - broj 10

Program otvaranja
19.30 Galerija Joakim otvaranje izložbe Nesima Tahirovića
Uvodna reč Saše Milenića, predsednika Skupštine grada Kragujevca Tekst govora
Fotografija
20.00 Scena Joakim Vujić
Radnici umiru pevajući po tekstu Olge Dimitrijević i u režji Anđelke Nikolić

Voditelj razgovora sa stvaraocima je Aleksandar Novaković, dramski pisac.
Urednik štampanih publikacija je Zoran Mišić, novinar iz Kragujevca.
Fotografija
U 20.00 časova 16. oktobra na zatvaranju Festivala svečana dodela nagrada.WELCOME TO THE JOAKIMINTERFEST

October 2012


From October 7th till October 16th 2012 in Kragujevac
at Knjaževsko-srpski teatar, it will be held the JoakimInterFest!

The Sewenth International Theatre Festival will gather groups from Macedonia, Bosnia and Herzegovina, Croatia, Italy, Republic of Srpska and Serbia. You will have an opportunity to see nine plays, eight of them in competition for the awards and the play of the Richard Bean One man, two guvnors in the honor of the awarded.

The opening ceremony will be on Tuesday, October 7th, 2012 at 8:00 p.m. Following the opening, the Hartefakt fond / Bitef teatar Belgrade will perform the play Radnici umiru pevajuci, written by Olga Dimitrijevic; directed by Andjelka Nikolic.

Moderator of the creators meeting is Aleksandar Novakovic, playwright.
Director of the printed publications is Zoran Misic, journalist from Kragujevac.

October 16th, 2012 at 8:00 p.m. The Festival awards.

Brave and Sharp Repertoire of Joakiminterfest Got a Great Reception from the Audience
In the City Hall the reception was hosted for a selector, jury members, leader of round tables of this year's Joakiminterfest. The reception in their honor hosted by Sasa Milenic, President of the City Assembly, was about the concept of this year's festival as well as about the receptions from the audience of selected performances.
It is very important that the city recognized the importance of this kind of festival. It's an important step nowadays when everything diminishes and leads to pure minimalism, to recognition. You allowed yourself that luxury to have so many guests who should be met, hosted, fed and given theater lights to show their best. I congratulate you on that and I think that you have become leaders in Serbian culture - Djurdjija Cvetic, an actress and a jury member, said.
According to Primus Babler, Slovenian director and also one of the jury members, this festival shows that tough performances by the choice of selector of this year's festival, a brave and sharp repertoire communicates well with the audience in Kragujevac, which is probably the credit of previous festivals.
President of the City Assembly thanked the present for their contribution to this year's Joakiminterfest held within October Festivities, and which can be classified into such cultural programs which affirm the city, its culture and developing politics, and increase the meaning of the antiwar message being sent from Kragujevac.
Nebojsa Bradic, Art Director of Princedom - Serbian Theater, attended the reception during which he thanked the city of Kragujevac since it recognized the importance of the festival and supported it in these difficult times.

POZORIŠNI REČNIK PROFESIJE

Promocija knjige Bore Draškovića

JoakimInterFest, oktobar 2012. godine


Praktično, ovogodišnji, 7. JoakimInterFest otpočeo je već u sredu, 3. oktobra na Sceni „Ljuba Tadić” manifestacijom iz pratećeg programa festivala - promocijom knjige Bora Draškovića „Rečnik profesije”. Reč je o automonografiji, izdanju iz edicije „Joakimovi potomci” koju „dobija” svaki laureat Statuete „Joakim Vujić”, a Draškoviću je dodeljena prošle godine.
Na promociji sem samog autora Bora Draškovića govorili su još i reditelj Nikita Milivojević, predsednik Skupštine grada Kragujevca Saša Milenić i književnik Mirko Demić, a dobrodošlicu prisutnima poželeo je upravnik kuće, glumac Mirko Babić, istakavši da se on i opredelio za glumu, baš zbog tako hrabrih i doslednih ljudi kao što je Drašković, čija je predstava „Kad su cvetale tikve” 1969. godine zabranjena u JDP-u, baš kada je on upisao prvu godinu akademije.
Pre promocije knjige na prikazan je dokumentarni film „Prostor i igra”, na kompatibilnu temu sa „Rečnikom profesije” koji je Drašković režirao 1981. godine u Televiziji Sarajevo.
- Boro Drašković, kao reditelj i kao osoba, kao da ne pripada ovoj sredini, po talentu, obrazovanju, finoći i radoznalosti, ali i hrabrosti i doslednosti, naglasio je reditelj Milivojević, dodavši da je ova monografija u neku ruku u knjiga o Maji Draškoviće, Borovoj životnoj saputnici i najvernijoj saradnici.
Za Milivojevića, je ova knjiga jedinstvena, neverovatna i on je čestitao svima koji su pomogli da se napravi i objavi ovakav „Rečnik profesije” kakav ne postoji u svetu, monografija ne samo o Draškoviću i njegovom pozorišnom i filmskom opusu, već i poetika i razmišljanje o pozorištu napisano na njegov lucidan način mišljenja i razmišljanja.
- Šteta je što je Drašković jedini reditelj kod nas koji piše o svojoj profesiji, zaključio je on.
- Veliki čovek i značajna biografija, dodao je Mirko Demić koji je kao urednik kragujevačkog časopisa „Koraci”, objavljivao fragmente „Rečnika profesije” još pre desetak godina.
Demić je još dodao da je Draškovićeva monografija komprimovana istorija filma i pozorišta, kao da je i autor renesansna ličnost, a kuriozitet je da on ovo delo piše sam, ali, ne o sebi već o profesiji.
- Knjiga „Rečnik profesije” nije udžbeničko štivo, već intimističko i predstavlja odnos prema teatru, civilizaciji i profesiji. To je rečnik duboke lične posvećenosti i ima namenu za čitav život, kao i sve knjige koje se pišu u rečničkom formatu, zaključio je Milenić, dodavši da je ponosan što ja ova knjiga izašla baš u Kragujevcu.

Fotografija Fotografija

TEATAR NA ŠABAČKOM PRAVOM PUTU

oktobar 2012. godine


Tek što je uspešno, prošlog petka, završio učešće na prestižnoj regionalnoj manifestaciji „Tuzlanski pozorišni dani” kragujevački Knjaževsko-srpski teatar ponovo je je na gostovanju sa hit predstavom „Jedan čovek, dvojica gazda”, sa kojom će nastupiti u utorak, 2. oktobra na šabačkoj pozorišnoj reviji „Teatar na pravom putu”.
Šabačko pozorište, tradicionalno, osmu godinu za redom, sezonu počinje revijom „Šabačko pozorište - Teatar na pravom putu”. U okviru ovogodišnje revije biće prikazano sedam predstava, od kojih dve premijere Šabačkog pozorišta: „Skrivene strepnje” po tekstu Alena Ejkborna, u režiji Primoža Beblera i „Otmica i vaznesenje Julijane K” po tekstu i u režiji Željka Hubača, kao i izvedene predstave tuatara iz Prištine, Beograda, Zrenjanina, Inđije i Kragujevca.
Na sam dan otvaranja, 1. oktobra, u galeriji Šabačkog pozorišta biće otvorena i izložba scenografije i kostima u čast Vladislava Lalickog a zatim i dodeljena godišnja nagrada za umetnički doprinos u radu Šabačkog pozorišta. U okviru revije „Šabačko pozorište - Teatar na pravom putu” dodeljuje se nagrada za najboljeg glumca večeri. U žiriju ovogodišnje revije su Lilijana Ivanović, Marijana Isaković i Kata Jugović.
Kragujevačka predstava, aktuelni pozorišni svetski hit (igra sena scena u Londonu i Njujorku) za koju se od premijere traži karta više, verzija je Goldonijevog klasika „Sluga dvaju gospodara” koju je po tekstu britanskog pisca Ričarda Bina režirao Nebojša Bradić. Po učešću na tuzlanskim i šabačkim pozorišnim revijma a i festivalima, predstava „Jedan čovek, dvojica” gazda biće odigrana na matičnoj sceni 16. oktobra za nagrađene učesnike 7. JoakimInterFesta (8-16. oktobar) a zatim će imati i svoju beogradsku premijeru 28. oktobra u BDP-u.

Fotografija

JEDAN ČOVEK NA POZORIŠNIM DANIMA

septembar 2012. godine


Kragujevački Knjaževsko-srpski teatar nastupiće na međunarodnoj pozorišnoj smotri Tuzlanskim pozorišnim danima koji se održavaju od 14. do 29. septembra sa predstavom Ričarda Bina Jedan čovek, dvojica gazda koju je režirao Nebojša Bradić. Ovogodišnji, 19. po redu „Tuzlanski pozorišni dani” okupiće renomirane pozorišne kuće iz četiri države: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Predstava  kragujevačkog pozorišta koja je na repertoaru festivala u petak, 28. septembra veliki je pozorišni hit, muzičko-scenski spekteakl koji se trenutno igra i na scenama u Londonu i Njujorku.
Takođe, ova hit predstava za koju se u Kragujevcu traži karta više, gostovaće na tradiconalnoj šabačkoj pozorišnoj reviji 2. oktobra, imaće još jedno izvođenje na kragujevačkoj matičnoj sceni kao i beogradsku premijeru u Beogradskom dramskom pozorištu 28. oktobra.

Fotografija

DO GOLE KOŽE

PREMIJERA

21. septembar 2012. godine


Prva premijera ove sezone u Knjaževsko-srpskom teatru biće izvedena u petak, 21. septembra na Velikoj sceni „Joakim Vujić”. Reč je o komadu „Do gole kože” (rađenom po istoimenom filmskom hitu i originalnoj priči autorskog tandema Stivena Sinklera i Entonija Mekartena) koju je za scenu Knjaževsko-srpskog teatra adaptirao i režirao reditelj Pjer Valter Polic.
Kragujevački teatar već je ranije sarađivao sa Policem (nagrađivane i igrane predstave „Romeo i Julija”) a on je, takođe kao reditelj ostvario i saradnju sa kragujevačkim Pozorištem za decu u kojem je režirao predstavu „Šeherezada”. Reditelj Polic, takođe je i autor scenografije za predstavu.
Komad „Do gole kože” prevela je kragujevačka germanistkinja Marina Petrović Jilih. Saradnički tim reditelja Pjer Valtera Polica na ovom projektu sačinjavali su: koreograf Jovana Todorović, kostimograf Jelena Janjatović, asistent scenografije Saša Đorđević, slikar Milivoje Štulović i kompozitor Dragoslav Tanasković.
U predstavi „Do gole kože” igraju glumci članovi dramskog ansambla kragujevačkog teatra: Nikola Milojević (Trta), Aleksandar Milojević (Meče), Vladan Živković (Rajko), Ivan Vidosavljević (Željko), Čedomir Štajn (Ljuba), Zdravko Maletić (Velja) i Bratislav Slavković Keša i Nenad Vulević kao učesnici audicije.
Premijera komada „Do gole kože” je u petak, 21. septembra u 20 sati a prva repriza, sutradan u subotu 22. septembra.

Fotografija Fotografija
Fotografija Fotografija

NOVA PREDSTAVA U TEATRU

MOJA ROMANTIČNA ISTORIJA

septembar 2012. godine


U kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru, od ponedeljka 10. septembra počelo se sa probama i radom na novom komadu. Reč je o tekstu engleskog autora Di Si Džeksona „Moja romantična komedija” koji režira Slađana Kilibarda.
U podeli igraju kragujevački glumci Miloš Krstović, Isidora Rajković, Katarina Mitrović i Dušan Stanikić, kao i njihova mlada koleginica „gostujuća” glumica iz Beograda Nađa Maršićević.
Komad je preveo naš poznati prevodilac Đorđe Krivokapič, a na spisku saradnika rediteljke Kilibarde nalaze se još Milivoje Štulović (scenografija), kostimograf Jelena Ignjatović i stručnjak za scenski pokret Vera Obradović.
Premijera komada „Moja romantična istorija” očekuje se negde u drugoj polovini oktobra, po završetku JoakimInterFesta.
Inače, prva premijera ove sezone u kragujevačkom teatru već je zakazana za 21. septembar na Velikoj sceni. Reč je o predstavi „Do gole kože” (po istoimenom britanskom filmskom hitu) koji je na scenu kragujevačkog pozorišta postavio nemački reditelj Pjer Valter Polic a sa kojim je KST već više puta sarađivao: „Romeo i Julija”, „Seobe”...

PREDSEDNIK SRBIJE I AMBASADORKA INDIJE U KNJAŽEVSKO-SRPSKOM TEATRU

VEČE INDIJSKOG PLESA U KRAGUJEVCU

5. septembar 2012. godine


U sredu, 5. septembra u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru na Velikoj sceni („Joakim Vujić”) održaće se veče indijskog plesa - „katak”. Indijski plesni spektakl u izvođenju plesne trupe i koreografiji poznate izvođačice Šarmiste Mukaređi pod nazivom „Ona” - priče o drevnim boginjama kroz igru je „ispričana priča” o drevnim boginjama inspirisana zapisima iz „Rige Vede” jednog od najstarijih spisa u ljudskoj istoriji u kojoj se pominju stara indijska božanstva - boginje: Adit, Vak, Bumi, Arnjani, Ratri i Ušaš. Plesna predstava „Ona” sastoji se iz šest kompozicija od kojih je svaka posvećena jednoj od ovih boginja i interpretirana u savremenom duhu.
Sama umetnica, igračica i koreografkinja Šarmista Mukerđi priznata je plesačica indijskog tradicionalnog klasičnog plesa „katak”. Imala je veliki broj nastupa u Indiji i inostranstvu, u SAD, Kini, Nepalu, Bangladešu, zemljama Srednjeg istoka, Jordanu i Indoneziji. Pod pokroviteljstvom Indijskog saveta za kulturu ova umetnica je imala turneje po Africi, Madagaskaru, Nemačkoj, Španiji, Norveškoj i Venecueli. Takođe se bavi i televizijskom i filmskom režijom kao i kolumnističkim novinarstvom na temu umetnosti u prestižnim indijskim dnevnim listovima.
Gostovanje nje i njene plesne trupe u Srbiji organizovala je Ambasada Indije u Beogradu i Indijski savet za kulturu u Nju Delhiju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Plesna predstava „Ona” - priče o drevnim boginjama odigrana je 3. septembra u beogradskom narodnom pozorištu na Sceni Raša Plaović, a sutradan je u prilici bila i da je pogleda i novosadska publika u Srpskom narodnom pozorištu.
Na kragujevačko veče indijskog plesa „katak” i plesnu priču o drevnim boginjama najavili su dolazak i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i ambasadorka Republike Indije u Srbiji njena ekselencija Nengču Luovim Mukopadijej. Početak predstave je u 20 sati.

Fotografija Fotografija Fotografija

OBJAVLJENA SELEKCIJA 7. JOAKIMINTERFESTA

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR KRAGUJEVAC

25. jul 2012. godine


Sedmi po redu Međunarodni pozorišni festival malih scena JoakimInterFest, tradicionalno će se održati u prvoj polovini oktobra na scenama kragujevačkog teatra. Na konferenciji za štampu, održanoj u sredu, 25. jula selektor festivala Goran Cvetković, pozorišni kritičar saopštio je i obrazložio novinarima svoju selekciju za ovogodišnji JoakimInterFest.
- Međunarodni pozorišni festival JoakimInterFest ima zavidnu tradiciju i do sada je ispunjavao svoju funkciju – Kragujevac je bio domaćin mnogim značajnim pozorištima i predstavama iz inostranstva i Srbije. Kao i do sada, i ove godine bi trebalo da se ostvari susret domaće publike i izabranih predstava iz pozorišta zemalja sa teritorije bivše Jugoslavije, zatim - Rumunije, Poljske i Italije, kao  i najznačajnijih predstava pozorišta Srbije. Formirajući ovogodišnji repertoar Festivala, iako sam kao selektor primio taj zadatak tek pre kratkog vremena, oslonio sam se na poznavanje repertoara pozorišta Srbije, zemalja okruženja, ali i na trajne kontakte ostvarene dosadašnjim radom Festivala i informacijama skupljenim na drugi način, obrazložio je selektor festivala Cvetković svoju koncepciju 7. JoakimInterFesta.
Cvetković je još dodao i to: - Osnovni cilj moje selekcije bio je da se na ovaj, festivalski način, nastavi i podrži ideja pozorišnog koncepta Knjaževsko-srpskog teatra, pokrenuta radom novog Umetničkog direktora Nebojše Bradića - a to je povratak publike tako što će joj se prikazati dobre, slojevite, razigrane, maštovite, estetski razvijene predstave, koje se istovremeno bave značajnim javnim i društvenim temama. Želim da kragujevačka publika vidi predstave koje sam već video i kao kritičar pozitivno ocenio, a imale su potvrdu kvaliteta i na drugi način, zaključio je on.
Na repertoaru ovogodišnjeg festivala na Velikoj sceni kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra odigraće se devet predstava: RADNIČKA HRONIKA  – Petar Mihajlović - Olivera Đordjević Narodnog pozorišta R S  iz Banja Luke, PISMO IZ 1920. - Ivo Andrić - Oliver Frljić koprodukcija MESS - Narodno pozorište BiH Zenica, HIPERMNEZIJA - Selma Spahić produkcija MESS i BITEF Teatar, ČEKAJJUĆI GODOA - S. Beket - Vladimir Milčin Turske drame iz Skoplja, POŠTO JE PAŠTETA - Tanja Šljivar - Snežana Trišić ATELJEA 212, KREŠTALICA - Jan Tudor - Teatar Metropolis - iz Bukurešta - Rumunija, RADNICI UMIRU PEVAJUĆI - Olga Dimitrijević - Anđelka Nikolić produkcije HEARTEFACT FOND - BITEF Teatar, MARAT THE SAD - Peter Vajs - Andraš Urban - Ujvideki szinhaz (Novosadsko pozorište) i „ZLATNI ZMAJ - Roman Shuimelfeenig - Jahuš Kica - Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta.
Na Maloj sceni kragujevačkog pozorišta biće izvedeno četiri predstave u konkurenciji za festivalske nagrade: NEMREŠ POBJEĆ OD NEDJELJE - Tena Štivičić - Slađana Kilibarda - N. P. Toša Jovanović Zrenjanin, ROMEO I JULIJA - Igor Šebo - Pozorište Šleskog grada Bjalsko Bjala, Poljska, TERAPIJA - Jordan Cvetanović - Gordana.Gadžić - Teatar Rugantino Zagreb i KROJCEROVA SONATA - Lav N. Tolstoj - Nensi Haris - Vlado Kerošević - Teatar Kabare Tuzla koja će premijerno biti izvedena na kragujevačkom JoakimInterFestu.
Selektor Cvetković u okviru ideje festivala koja je podrška pozorišnog koncepta umetničkog direktora kragujevačkog teatra Nebojše Bradića, a to je povratak publike u pozorište podelio je svoju selekciju po tematskim krugovima: pobuna protiv ponižavajućeg položaja radnika u novom kapitalizmu, pobuna protiv zloupotrebe dubokih osećanja građana za vođenje rata i širenje mržnje i priče o bolestima društva (pro)nađenim u ponašanju pojedinaca.
U čast nagrađenih biće izvedena predstava domaćina, Knjaževsko-srpskog teatra, veliki hit iz prošle pozorišne sezone JEDAN ČOVEK, DVOJICA GAZDA, koji je po tekstu Ričarda Bina režirao Nebojša Bradić.
Konferenciji za štampu je prisustvovao i reditelj Nebojša Bradić, umetnički direktor kragujevačkog teatra koji je za sam početak naredne pozorišne sezone u septembru najavio promociju knjige - automonografije reditelja Bora Draškovića Rečnik profesije iz stalne edicije Knjaževsko-srpskog teatra Joakimovi potomci posvećenu laureatima Statuete Joakim Vujić.

PREDSTAVA  NOĆ U KAFANI TITANIK ODLIČNO PRIMLJENA NA FESTIVALU U SMEDEREVU

POSEBAN IZAZOV POD ZIDINAMA TVRĐAVE

15. jul 2012. godine


Kragujevačka predstava Knaževsko-srpskog teatra Noć u kafani Titanik koju je po motivima priča Ive Andrića dramatizovao i režirao Nebojša Bradić odigrana je na 4. Međunarodnom ambijentalnom pozorišnom festivalu Tvrđava teatar u Smederevu, trećeg festivalskog dana.
U jakoj internacionalnoj konkurenciji, u takmičarskom delu festivala na kojem učestvuje devet pozorišnih kuća iz četiri zemlje (Nemačka, Slovenija, Crna Gora i Srbija) predstava kragujevačkog pozorišta odlično je primljena pred brojnom publikom u smederevskoj tvrđavi.
- Autorski i izvođački tim ove predstave je – usložnjavajući jedan vrlo decidan i direktan, ali sasvim kamerni i nekako inverzivni tekst Iva Andrića postigao unutar moćnih epskih zidina Tvrđave Smederevo, da stvori sveobuhvatne asocijacije i približi i univerzalizuje neke pojmove, koji se ne osećaju na taj način u zatvorenom prostoru pozorišta, napisao je Goran Cvetković, pozorišni kritičar Radio Beograda 2 i stalni hroničar ove međunarodne teatarske smotre.
Za voditelja festivalskih razgovora Žanka Tomića, kragujevačka predstava Noć u kafani Titanik je: jedna čvrsta i samostalna postdramska struktura.
- Nastala već upornim kreativnim radom Nebojše Bradića i saradnika i glumaca – ali pod zidinama tvrđave u Smederevu – osvestili su se neki, dotad možda skriveni, tokovi ove surove proze dostojne i Brehta, ali i Sofokla, taman koliko i samog Andrića, istakao je kritičar Cvetković, dodajući u svojoj kritičarskoj impresiji i činjenicu da je vć pisao o premijernom izvođenju Noći u kafani Titanik.
- Ali kad govorimo o ovom izvođenju na Tvrđava Teatar festivalu u Smederevu, moramo biti svesni još jednog uključenog stvaraoca – ako tako mogu da kažem – moramo odati posebnu pažnju i ZIDINAMA i Malom Gradu Tvrđave, koji su kao dodatni faktor predstave delovali na publiku posebnim zračenjem. Naravno – svega toga ne bi bilo da toga već nije bilo u samoj strukturi ove dolične predstave, ali publika je mogla da se uveri u snagu posebno stvorenih okolnosti pod kojima se predstava na Tvrđavi – ili bolje, u tvrđavi, igrala, zaključio je on svoju festivalsku hroniku povodom izvođenja predstave kragujevačkog teatra.
- Igrati jednu priču koja nije spolja atraktivna, nego je više priča iznutra, poseban je izazov i za glumce i za publiku. U tom smislu čestitam i jednima i drugima. Mislim da je uspostavljen taj dijalog i da su osnovne linije predstave uspele da se provedu do kraja, izjavio je posle predstave Nebojša Bradić, za elektronsko izdanje Glasa javnosti.
Predstava Noć u kafani Titanik odigrana je na festivalu Tvrđava teatra u petak, 13. jula a manifestacija se zvanično zatvara proglašenjem pobednika (nagrade za najbolju predstavu, režiju i glumca) 20. jula.

KRAGUJEVAČKO POZORIŠTE NA FESTIVALU TVRĐAVA TEATAR

TITANIK U SMEDEREVU

12. jul 2012. godine


Knaževsko-srpski teatar nastupiće u petak, 13. jula na 4. Međunarodnom ambijentalnom festivalu Tvrđava teatar u Smederevu sa predstavom Nebojše Bradića Noć u kafani Titanik rađenoj po motivima priča Ive Andrića.
Ovogodišnji festival Tvrđava teatar koji se odvija pod geslom Panoptikum bekstvo od ograničavanja, otvoren je 11. jula i na svom glavnom programu koji se odvija do 20. jula imaće čak devet pozorišnih predstava koje će izvesti teatri iz četiri zemlje. Sem kragujevačkog Titanika na smederevskom festivalu na takmičarskom delu programa nastupiće: nemačko pozorište Pan.Optikum iz Frajburga sa komadom Transition (koje je i otvorilo festival), Gradsko pozorište Podgorica Lukrecija ili ti ždero, Zločin i kazna Slovenačkog omladinskog pozorišta iz Ljubljane, Kanjoš Macedonović koprodukcija Narodnog pozorišta iz Beograda i Budva Grad teatra, Zbogom SFRJ Ateljea 212, Ustanova kulture Vuk Karadžić iz Beograda sa Bunarom Egona Savina, Ja sam vetar produkcija Tvrđava teatra i Priče iz Bečke šume novosadskog Srpskog narodnog pozorišta.
Sve predstave glavnog programa Tvrđava teatra se odvijaju na sceni u Malom gradu smederevske tvrđave.
U pratećem programu festivala pozorišne trupe iz Italije i Austrije izvodiće ulične preformanse , kao i održati pozorišne radionice na kojima će se okupiti mladi pozorišnici iz čitave Evrope.
Selektor festivala je Branislava Lješević, predsednica saveta Tvrđava teatra je Vida Ognjenović a u žiriju ovogodišnje smotre su: glumica Emina Elor, Branislav Nedić, dramaturg i reditelj Miloš Jagodić. Na smederevskom festivalu se dodeljuju nagrade za najbolju predstavu, režiju i glumca. Nagrada je delo vajara Zorana Kuzmanovića.
Predstava kragujevačkog teatra Noć u kafani Titanik na programu je u petak, 13. jula u 21 sat.

PESME POZORIŠNE SEZONE

DUGO TOPLO LETO

6. jul 2012. godine


Uspešnu pozorišnu sezonu glumci kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra završiće programom Dugo toplo leto u okviru kojeg će u petak. 6. jula na platou ispred pozorišta izvesti koncert pod nazivom Pesme pozorišne sezone. Na muzičko pevačkom repertoaru kragujevačkih pozorišnika naći će se pesme, numere i songovi, mahom iz predstava Nebojše Bradića Noć u kafani Titanik i Jedan čovek, dvojica gazda, čiji je autor Dragoslav Tanasković Trnda, urednik muzičkih programa teatra.
Tom prilikom biće promovisan i CD VIS-a Gazde koji i uživo nastupa na sceni tokom izvođenja Bradićeve predstave Jedan čovek, dvojica gazda, rađene po velikom svetskom pozorišnom hitu engleskog pisca Ričarda Bina. Materijal za CD sniman je prošlog meseca u kragujevačkom pozorištu i montiran u studiju Audio dizajn Dobrice Andrića. Grafički dizajn omota uradili su Goran Dimić i Igor Todorović.
Ansambl VIS-a Gazde sačinjavaju: muzičari Dragoslav Tanasković Trnda i Ivan Filipović Fića kao i glumci Nikola Milojević i Nevena Brzaković, a na koncertu ispred kragujevačkog pozorišta nastupiće i kompletna prva pevačka postava glumačkog ansambla kragujevačkog pozorišta: Aleksandar Milojević Lija, Miloš Krstović, Marina Perić Stojanović, Sanja Matejić, Katarina Mitrović, Isidora Rajković, Čedomir Štajn i Miodrag Pejković pojačani kolegom Sašom Pilipovićem.

IZLOŽBA, PROMOCIJA I PREDSTAVA

jun 2012. godine


U subotu, 16. juna u Galeriji Joakim kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra biće otvorena izložba Od ideje do pozornice Snežane Kovačević, slikarke kostimografkinje užičkog Narodnog pozorišta. Na izložbi će biti izloženi radovi: skice za predstave, fotografije, skice pozorišnih kostima kao i skice modnih kreacija, rađenih u tehnici kompjuterske grafike. Inače, kragujevački teatar je više puta sarađivao sa ovom likovnom umetnicom, na naašoj sceni urađeno je desetak predstava sa njenom kostimografijom i scenografijom (Pokondirena tikva, Kod lepog izgleda, Bajka o mrtvoj carevoj kćeri, Na pučini...) a kao istaknuta pozorišna umetnica bivala je i u žirijima kragujevačkih pozorišnih festivala. Izložba Od ideje do pozornice urađena je u produkciji Pozorišnog muzeja Srbije iz Beograda.
Otvaranje izložbe je u 19 sati i 30 minuta a izložba će biti otvorena do početka naredne pozorišne sezone.
Takođe, u isto vreme u Galeriji Joakim biće promovisan i novi broj (dvobroj mart - jun) 59-60 kragujevačke pozorišne revije Joakim koji donosi niz tekstova o najnovijim zbivanjima u Knjaževsko-srpskom teatru, od premijera, preko gostovanja i učestvovanja na pozorišnim festivalima, kao i kritike poznatih kritičara o kragujevačkim predstavama.
Po otvaranju izložbe Snežane Kovačević i promocije Joakima na Velikoj sceni teatra biće po poslednji put u ovoj sezoni izvedena hit predstava Ričarda Bina Jedan čovek, dvojica gazda u režiji Nebojše Bradića. Početak predstave je u 20 sati.

SNIMLJEN ALBUM VIS-A GAZDE

HIT MUZIKA IZ HIT PREDSTAVE

jun 2012. godine


Glumci kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra snimili su prošlog vikenda muzički album sa numerama iz hit predstave Nebojše Bradića Jedan čovek, dvojica gazda. Promocija Ce Dea obaviće se na zatvarnju sezone početkom jula
Hit predstava kragujevačkog pozorišta Jedan čovek, dvojica gazda koju je po tekstu Ričarda Bina na scenu našeg teatra postavio reditelj Nebojša Bradić, dobija polako i svoj prateći mobilijar. Kao što se radi i u velikim svetskim kućama, prošlog petka, 8. juna akteri predstave snimili su materijale za Ce De sa muzičkim hitovima iz ovog komada. Songovi i muzika su snimani na sceni kragujevačkog pozorišta a za ton i zvuk bio je zadužen poznati kragujevački audio majstor Dobrica Andrić, koji je i inače ton majstor u ovoj predstavi kragujevačkog pozorišta. Materijali će biti obrađeni u njegovom studiju gde će biti završena i postprodukcija budućeg albuma Jedan čovek, dvojica gazda.
- Snimanje muzike iz hit predstava odavno je praksa u svetu. Na taj način sama predstava nastavlja da živi i izvan pozorišne sale, a snimljeni materijal na pravi način čuva duh, vreme i ambijent same predstave, izjavio je tokom snimanja Nebojša Bradić, reditelj, idejni tvorac ovog projekta i umetnički direktor kragujevačkog teatra.
Songovi iz predstave rađeni na osnovu prevoda Đorđa Krivokapića Binovog originalnog teksta dok je za autentičan zvuk iz šezdesetih bio zadužen autor Dragoslav Tanasković Trnda, muzički urednik Knjaževsko-srpskog teatra i kreator muzike za komad Jedan čovek, dvojica gazda.
- To je muzika ranih šezdesetih, vreme kada su Bitlsi počeli da pišu sopstvene, autorske pesme. Ipak, i u njima prepoznatljivi su jaki muzički uticaji na kojima su oni kao muzičari stasali. A, oni su veoma raznovrsni, bukvalno od San Rema, preko šlagera, engleske vodviljske pozorišne scene, pa do američkom bluza i zvukaova sa delte Misisipija. Naravno, predstava obiluje i zvucima i numerama klasičnog roka i bluza iz tog perioda ali i nekih drugih zvukova i muzičkih pravaca poput kalipsa, navodi Tanasković.
I, naravno,sve to u takođe standardnoj, rokerski čvrstoj muzičkoj postavi: vokali (glavni i prateći), akustične gitare bubanj i bas klavijature. Ko nekada.
Koktel hitova među kojima se izdvajaju Tanaskovićeve numere u izvođenju kragujevačkih glumaca koje publiku dižu na noge sačinjavaju sledeće numere koje će se naći i na Ce Deu VIS-a Gazde su: Rek end rol era, naslovna numera Sluga dvojice gazda, obrada poznatog ljubavnog disko hita Glorije Gejnor Preživeću, kalipso Idemo u Kingston taun u nezaboravnom izvođenju glumca A. Milojevića Lije, Fliper voz alijas Pinbol trejn, domaći hit Draga Milnareca Tako mi draga ti izgledaš znaj, dok sa smješkom promatraš svjet, Potencijalnost ljubavi kao i elvisovska Goruća ljubav, bondovski Tejk over zaključno sa zavrnim hit songom Sutrašnjica.
U snimanju audio materijala i songova sam samog ansambla duhovito krštenog kao VIS Gazde (ime pod kojim nastupa u samoj predstavi) koji sačinjavaju: muzičari Dragoslav Tanasković Trnda i Ivan Filipović Fića kao i glumci Nikola Milojević i Nevena Brzaković, učestvovala je i prva pevačka postava glumačkog ansambla kragujevačkog pozorišta: Aleksandar milojević Lija, Miloš Krstović, Marina Perić Stojanović, Sanja Matejić, Katarina Mitrović, Isidora Rajković, Čedomir Štajn i, naravno Miodrag Pejković koji tumači ulogu Fransisa sluge dvojice gazda.
Montiranje materijala za Ce De biće završeno do kraja meseca u studiju Dobrice Andrića a promocija albuma obaviće se, kako je najavljeno, na zatvaranju sezone početkom jula.
Album Jedan čovek, dvojica gazda moći će da se nabavi na biletarnici kragujevačkog pozorišta.

MONODRAMA MIRKA BABIĆA KAD SU CVETALE TIKVE

30 godina od osvajanja dve nagrade na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu

10. jun 2012. godine


Mirko Babić je 1982. godine na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu osvojio dve Zlatne kolajne, stručnog žirija i publike, sa monodramom Kad su cvetale tikve po tekstu Dragoslava Mihailovića.
Te godine žiri zemunskog Festivala monodrame i pantomime sačinjavali su dramski umetnici: Milan Puzić (prvak beogradskog Narodnog pozorišta), Jovan Milićević(prvak beogradskog Narodnog pozorišta), Maja Dimitrijević (prvakinja Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda), Vukosava Doneva (prvakinja Dramskog teatra iz Skoplja) i Predrag Miki Manojlović tada glumac Narodnog pozorišta u Beogradu.
Zlatna kolajna stručnog žirija dodeljena je Mirku Babiću jednoglasno. Zlatna kolajnapublike dodeljenja je Mirku Babiću sa prosečnom ocenom 9,53.

Jedno dobro delo, kao što je roman Kad su cvetale tikve, trebalo je pretočiti u živu reč. Smatrajući da to nije nimalo lako, ulepšavao sam ga na laganoj vatri, više od godinu dana. Uostalom, trebalo je izaći sa tim, bar na istom kvalitetno-umetničkom nivou, a da i ne govorim o tome da ga je trebalo nadgraditi.
Sudbina Ljube Vrapčeta učinila mi se bliskom i ostvarljivom za interpretaciju. Sudbina mladog i neobaveznog čoveka u vremenu dosta teškom. Vremenu u kome se on, na žalost, nije snašao. Činioci koji su šamarali Šampiona bili su njemu nedostupni, strani, neshvatljivi, neuhvatljivi. Šampion nije uspeo da izbegne dosta teške udarce od dosta jakog protivnika: sudbine…
, izjavio je prilikom izrade monografije o dobitnicima Statuete Joakim Vujić, glumac Mirko Babić o jednoj od uloga koje su obeležile njegovu karijeru.

Ovim delom pozorište može da se pohvali kao i naša kinematografija, tekstovima koji su tiho otišli sa repertoara, bez formalnih zabrana. Zasluga je mladog glumca iz Kragujevca Mirka Babića što je, u pripovedačkoj varijanti, Tikve Dragoslava Mihailovića vratio na scenu. I to na najbolji način. Na scenu je izašao sportski građen momak, običan, zapečen, baš takav kakav je mogao da zaluta sa Dušanovca, i počeo da se ispoveda zadihan, da li od treninga sa bokserskim džakom ili od treme pred punim gledalištem. Tako je prirodno i ne glumački govorio tekst, da smo zaboravili onog koga je najmanje trebalo da zaboravimo, pisca ove sjajne proze, i poistovetili se sa sudbinom iznenada stvarnog Ljube Vrapčeta. Rastao je Ljuba šampion, rasla je njegova neizmerna muka, rastao je glumački izraz Mirka Babića.
Na kraju, kada je prepričao razgovor sa majkom drugara koga je ubio i iz daljine tuđeg sveta kriknuo nekako muški škrto za svojim Dušanovcem, bilo nam je jasno ko će biti pobednik Desetog jubilarnog festivala monodrame i (izostale) pantomime u Zemunu.
Oko nagrade se složio i stručni žiri, publika i evo sada potpisani pozorišni hroničar.
BELEŠKA KRITIKE - Jovan Ćirilov POLITIKA

Dragoslav Mihailović (Ćuprija, 17. novembar 1930) je srpski književnik, redovni član SANU, dobitnik mnogih književnih nagrada i priznanja, prevođen na više evropskih jezika.
Rođen u Ćupriji, studirao u Beogradu Filozofski fakultet na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Sa dvadeset godina biva hapšen i poslan na Goli otok. Fakultet završava 1957. godine, ali ne uspeva da nađe stalno zaposlenje i često je menjao posao.
Roman „Kad su cvetale tikve“ prvi put je objavljen 1968. godine i izazvao je u to vreme značajnu reakciju socijalističkog režima. Predstava koja je trebalo da se igra po ovom romanu je zabranjena, a sam autor tvrdi da ju je Josip Broz lično zabranio. Sem ovog, Mihailović je objavio i sledeća dela: Frede, laku noć, Petrijin venac, Čizmaši, Goli otok, Crveno i plavo, Vreme za povratak, Gori Morava....

Fotografija Fotografija Fotografija
Fotografija Fotografija
Pres kliping

POZITIVNI ODJECI SA REGIONALNOG GOSTOVANJA KOMADA DVANAESTORICA GNEVNIH LJUDI

Svuda prepoznate prave vrednosti predstave

jun 2012. godine


Regionalni pozorišni projekat predstava kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra Dvanaestorica gnevnih ljudi u kojoj igraju glumci iz Kragujevca, Zenice i Virovitice upravo se vratila sa gostovanja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske gde je pobrala takođe laskave kritike kao i kod kuće.
Reč je o predstavi rađenoj po kultnom tekstu Redžinalda Rouza koju je režirao američki reditelj Nil Flekman, a čiji su pokrovitelji bili američke ambasade iz Beograda, Sarajeva i Zagreba. Kragujevačko pozorište je glavni producent ovog projekta a koproducenti su Bosansko narodno pozorište iz Zenice i Kazalište Virovitica.
Posle premijere na matičnoj sceni u kragujevačkom teatru, koju je domaća publika pozdravila sa ovacijama, predstava je već sutradan imala i svoje izvođenje u Beogradskom dramskom pozorištu. Publici koja je velikim aplauzom pozdravila izvođenje Dvanaestorice gnevnih ljudi u BDP-u posle predstave obratila se ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, čestitajući svim učesnicima na uspešno izvedenom projektu i divnom partnerstvu. 

- Ambasada SAD u Beogradu prvobitno je želela samo da dovede istaknutog reditelja Nila Flekmana da uradi ovde jednu predstavu. Međutim, kada je reditelj Nebojša Bradić uspešno uradio Prokletu avliju u saradnji pozorišta iz Užica, Tuzle i Virovitice, postavili smo sebi ambiciozniji cilj i rešili da okupimo tri pozorišta iz tri države, a kolege iz ambasada SAD u Zagrebu i Sarajevu odmah su se složile, istakla je Meri Vorlik, zahvalivši se na pomoći Nebojši Bradiću, umetničkom direktoru kragujevačkog pozorišta, kao i reditelju Flekmanu na posvećenosti u radu sa glumcima iz tri ansambla i na stranom jeziku.
Još tada, Meri Vorlik predvidela je Dvanaestorici gnevnih ljudi uspešno gostovanje i odličan prijem kod publike u Zenici i Virovitici. Tako je i bilo.
- Predstava je primljena fenomenalno i u Zenici i u Virovitici. Ljudi su u startu prepoznali one prave vrednosti predstave. Postoji predubeđenje kod ljudi, kada je u pitanju velika porota koja odlučuje o sudbini optuženika, znači o životu ili smrti dečaka koji je optužen da je ubio oca da je to teška drama. U našem izvođenju, na par mesta, što su kolege sjajno uradile, bilo je takvog smeha da to nije normalno. Na istim tim mestima bila je takva reakcija publike i u Kragujevcu i Beogradu, Zenici i Virovovitici, ističe glumac Mirko Babić, prvak drame kragujevačkog ansambla i direktor ove kuće, dodajući da je dramaturška dinamika tako dobro urađena da sat i 35 minuta koliko traje predstava proleti i na sceni i u publici proleti kao dlanom o dlan.
- I u Beogradu publika nas je nagradila velikim i iskrenim aplauzom, prepoznavši da smo uradili dobru predstavu. Ovacije nisu izostale ni u Zenici i Virovitici, gde je stvar baš legla i po meni, bilo naše najbolje izvođenje predstave do sada kaže Babić, takođe zadovoljan kako su tamošnji mediji pokrili gostovanje i izvođenje predstave, od lokalnih pa do ekipe nacionalnog HRT koja je Dvanaestorici gnevnih ljudi posvetila značajan prostor u svom programu.
- Lepo sam se osećao kod tih ljudi. Pretpostavljam da su se isto tako osećali i oni kod nas tokom mesec dana dok smo radili na predstavi, zaključuje Babić i najavljuje i novu saradnju sa kolegama iz ovih pozorišta.
Bosanski portal BH teatar u superlativu piše o čitavom projektu, prenoseći izjavu glumca Miroljuba Mijatovića, člana BNP-a iz Zenice:
- U ljudskoj prirodi je da se mijenja i kada ostane sam sa sobom, preispituje se. Nije jednostavno ni kada jednom čoveku date da odlučuje o životu i smrti. U samoj predstavi nemamo imena već samo brojeve, ne znamo njihov identitet, već samo sudbine, kaže Mijatović.
- Dvanaestorica gnevnih ljudi je izuzetan projekat upravo za ovaj naš prostor i činjenica je da nas ima više gnevnih. Ipak, razum mora da preovlada i moramo da saslušamo jedni druge pre nego što donesemo konačne odluke, smatra glumac Igor Golub, čije laskave kritike Gorana Cvetkovića, kritičara Drugog programa Radio Beograda pod naslovom Odličan Igor Golub u predstavi Dvanaestorica gnevnih ljudi prenosi sajt Virovitica net.
- Komad pleni, pre svega ISTINOM, tumačenja karaktera i situacija, što nas lično povezuje sa svim tim gnevnim ljudima i mi neposredno prepoznajemo njihovo razmišljanje i sami – podstaknuti scenskim situacijama – nastavljamo da razmatramo složene društvene odnose o kojima je reč i u kojima i sami živimo – a sve presečeno linijom odnosa prema zločinu ubistva, za koje se sudi smrtna kazna! Izvanredan materijal koji je odlični reditelj iz Amerike, Nil Flekman odlično protumačio i postavio za nešto više od tri nedelje rada u Kragujevcu i to, što je još komplikovanije, sa glumcima, pored domaćina - i iz Virovitice i Zenice. Tako sagledano – ovo je bio pravi POZORIŠNI PODVIG – režije, glume, organizacije i produkcije – nešto što će sigurno postati budućnost pozorišta u formi organizacije – obzirom da ni jedno od manjih lokalnih pozorišta više nema dovoljno novca za velike samostalne produkcije, napisao je Cvetković u svojoj kritici ocenivši je kao više od predstave i pozorišnim podvigom.
Po Mišljenju reditelja Nebojše Bradića, umetničkog direktora Knjaževsko-srpskog teatra pokazalo se da je ideja o zajedničkoj predstavi bila dobar izbor, pokrenula je kreativnost i progovorila univerzalnim jezikom teatra, što je i dokazala uspešnim gostovanjem na ovoj mini regionalnoj turneji.

ČETVRTA PREMIJERA U KRAGUJEVAČKOM TEATRU

PREVAZILAŽENJE ŽIVOTINJSKIH NAGONA

25. maj 2012. godine


U petak, 25. maja u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru biće izvedena četvrta premijera ove sezone, predstava Dvanaestorica gnevnih ljudi koju po tekstu Redžinalda Rouza režira gost iz Amerike, reditelj Nil Flekman. Kragujevačko pozorište je glavni producent predstave, a pozorišta iz Zenice i Virovitice su koproducenti. Pokrovitelj ovog regionalnog projekta u kome učestvuju glumci iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine su američke ambasade iz Beograda, Zagreba i Sarajeva.

Četvrta, ove sezone, premijera u Knjaževsko-srpskom teatru koja će biti izvedena u petak, 25. maja u kragujevačkom pozorištu je predstava Dvanaestorica gnevnih ljudi, koju po kultnom tekstu Redžinalda Rouza (prevod Đorđa Krivokapića) režira gosta iz Amerike, reditelj Nil Flekman. Predstava, čiji su pokrovitelji ambasade Amerike iz Beograda, Zagreba i Sarajeva, regionalni je projekat u kome učestvuju glumci iz tri teatra i tri države, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra, Kazališta iz Virovitice i Bosanskog naronog pozorišta iz Zenice. Kragujevačko pozorište je glavni producent predstave, a pozorišta iz Zenice i Virovitice su koproducenti. Ovo je prvi put da se u Srbiji na ovaj način realizuje jedan ovakav regionalni projekt tri teatra iz tri susedne države.
Inicijativa za ovaj projekat potekla je od reditelja Nebojše Bradića, umetničkog direktora kragujevačkog teatra a njegova predstava Porokleta avlija (koja je imala premijeru u septembru prošle godine) koja je rađena takođe u saradnji tri pozorišta, Virovitice, Užica i Tuzle bila je produkcijski model i za ovaj projekat.
Drama Dvanaestorica gnevnih ljudi Redžinalda Rouza, u režiji Nila Flekmana, je studija ličnosti u procesu sudskog sistema. Priča o tome da jedan čovek (ili mala grupa ljudi) mogu da naprave promenu, vredna je pomena, pogotovu danas. Lako je biti razočaran paljbom činjenica, ponuđenih dokumenata, podrazumevajućih laži – svejedno da li se to događa na sudu ili na izborima. Ali, pronalaženje snage da se sve ovo odgurne u stranu i u okviru ljudskih mogućnosti učini sve ono što se može za boljitak pojedinca i zajednice, osnovna je ideja Dvanaestorice gnevnih ljudi.
Porota je ista grupa pojedinaca, koji mogu, analizom rečenog, da od sebe načine publiku ubeđivanjem ili veštinom. Publika odbacuje nevericu kako bi se zabavila. Jer to, začudo i radi gomila – ona je samo vatrena publika, koju pokreće pravedni gnev do zločina. Ali, porota ostavlja po strani predrasude, da bi dostigla najviši nivo humanosti: sposobnost da pronađe razloge kako bi  prevazišli životinjske nagone. - napisao je o ovom kultnom komadu, više puta ekranizovanom Dejvid Mamet, poznati američki dramski pisac, esejista, filmski scenarista i reditelj.
- U Ambasadi su želeli da se igra komad koji je potpuno, do kraja baš američki. Rekao sam im da to onda mora biti drama iz sudnice i opredelio se baš za ovaj tekst, jer on po meni na najbolji način pokazuje sve američke vrednosti. U ovom tekstu uočljive su sve vrline i mane našeg društva i naših ljudi, a smatram da nikada ne treba idealizovati život i ljude, objašnjava Nil Flekman svoj angažman u kragujevačkom pozorištu, dodajući da osnovna svrha demokratije da su ljudi primorani da sarađuju, iako svako vuče na svoju stranu kako bi došli do konačnog rešenja, kaže Reditelj Nil Flekman.
- Dvanaest gnevnih ljudi je klasična američka predstava. Ona opisuje kako osnovne vrednosti i demokratski sistem koji je podneo iskušenja vremena može ujediniti zemlju sa toliko različitosti kao što je Amerika. Drama pokazuje da ljudi ipak mogu delati kao jedan, iako mogu poticati iz različitih okruženja i imati različita mišljenja. Ona takođe pokazuje da pojedinac može promeniti svet na bolje, izjavio je povodom rada na ovom projektu Rajan Rolands, šef Kancelarije za medije i kulturu američke Ambasade u Beogradu.
Uloge porotnika tumače glumci: Vladan Živković, Ivan Vidosavljević, Zdravko Maletić, Dragan Stokić, Mirko Babić, Nikola Milojević, Čedomir Štajn, Milić Jovanović (svi iz kragujevačkog Knaževsko-srpskog teatra), Igor Golub, Antun Vrbenski (Kazalište Virovitica), Miroljub Mijatović i Adis Mehanović iz Bosanskog narodnog pozorišta, kao i Đorđe Đoković (kao gost) koji igra lik optuženog.
Saradnici američkog reditelja Nila Flemana na ovom regionalnom projektu su kostimograf Jelena Janjatović i asistenti režije Čedomir Štajn i Nikola Milojević.
Autor plakata za predstavu, čije je idejno rešenje izabrano na konkursu američke ambasade u Beogradu je Borko Nerić, student IV godine grafičkog dizajna na kragujevačkom FILUM-u.
Posle kragujevačke premijere 25. maja predstava Dvanaestorica gnevnih ljudi biće izvedena i u Beogradu u subotu 26. maja (Beogradsko dramsko pozorište), u Zenici u ponedeljak 28. maja i u četvrtak 31. maja u Virovitici.

Plakat Fotografija Fotografija
Fotografija Fotografija Fotografija

NOĆ U KAFANI TITANIK NA JOAKIMU

14. maj 2012. godine


Posle gotovo pune decenije kragujevački Knjaževsko-srpski teatar ponovo učestvuje na pozorišnim Susretima Joakim Vujić sa predstavom Nebojše Bradića Noć u kafani Titanik, rađenoj po motivima priča Ive Andrića. Kragujevački ansambl nastupiće u sredu, 16. maja na 48. Susretima Joakim Vujić koji se od 12. do 19. maja održavaju u Pirotu sa komadom Noć u kafani Titanik koja je svoju premijeru imala 10. decembra baš na jubilej, 50 godina od dodeljivanja Nobelove nagrade Ivi Andriću.
- Kragujevački teatar je ovim repertoarskim potezom pokazao ozbiljnost vrednu pohvale, a Nebojša Bradić je još jednom potvrdio da se odlično snalazi u vodama velike literature. Precizan i zahtevan rediteljski postupak, koji inspiriše glumca, urodio je plodom i pred nama je uzbudljiva predstava koja približava sjajnu literaturu gledaocu na scenski katarzičan način, naveo je u svojem obrazloženju reditelj Božidar Đurović selektor ovogodišnjih Susreta, koji je pre konačne selekcije programa Susreta pogledao preko 20 predstava iz Srbije južno od Beograda.
Sem kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra na ovogodišnjim Susretima Joakim Vujić nastupiće još i pozorišta iz: Kruševca, Užica, Niša, Pirota, Zaječara i Šapca, a u čast nagrađenih pozorište Bora Stanković iz Vranja izvešće Mrožekov komad Policajci u režiji Nebojše Dugalića.
Inače, kragujevačko pozorište poslednji put učestvovalo je na Susretima Joakim Vujić (čiji je jedan od osnivača) 2003. godine, baš u Pirotu sa komadom Bertolda Brehta Život Galilejev koju je takođe režirao Nebojša Bradić.
Članovi žirija ovogodišnjih Susreta su: Jasmina Avramović Ranković, glumica JDP-a, Svetislav Jovanov, dramaturg i pozorišni kritičar i Jelena Bogavac, reditelj a moderator razgovora za okruglim stolom je Željko Hubač.

Fotografija Fotografija
Fotografija Fotografija Fotografija

LEPOTICA LINEJNA NA MEĐUNARODNIM GOSTOVANJIMA I FESTIVALIMA

10. maj 2012. godine


Predstavi Lepotica Linejna kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra tokom maja meseca predstoji čitav niz međunarodnih gostovanja i učešća na internacionalnim pozorišnim smotrama i festivalima.
Komad poznatog irskog pisca Martina Makdone (Lobanja u Konemari, Usamljeni Zapad, Sakati Bili, Poručnik sa Inšimora, Jastučko...) na scenu kragujevačkog pozorišta postavio je glumac Milić Jovanović uz supervizorstvo umetničkog direktora kuće reditelja Nebojše Bradića.
Već u subotu 12. maja Lepotica Linejna će učestvovati na festivalu Dani Šleskog vojvodstva u poljskom gradu Bjalsko Bjale a 18. maja ova predstava kragujevačkog pozorišta biće na takmičarskom repertoaru Međunarodnog festivala malih scena u bugarskom gradu Vraca.
Mesec maj, predviđen za međunarodna gostovanja i učešće na internacionalnim festivalima predstava Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca Lepotica Linejna završiće 31. maja gostovanjem u Foči.
U predstavi koja prati sudbinu dve žene, ćerke i majke u dubokoj irskoj provinciji a čije su izvođenje glumaca kragujevačkog ansambla kritičari opisali kao: istinito, sveže, bolno ubedljivo, duboki doživljaj i uranjanje u stvarnost igraju glumci: Marina Perić - Stojanović, Nada Jurišić, Saša Piliović i Dušan Stanikić.
Inače kragujevačka Lepotica Linejna, koja je svoju premijeru imala 29. februara, do sad je već je gostovala u Tuzli, Beogradu (Atelje 212) i učestvovala na festivalu Zlatna liska u Mostaru pobravši najlaskavije kritike.

Fotografija Fotografija
Fotografija Plakat

KRAGUJEVAC - PREMIJERA SVETSKOG POZORIŠNOG HITA

Model pozorišnog života u uslovima tržišta kulture

4. maj 2012. godine


U Kragujevcu, kreativnost vidimo kao kamen temeljac u transformaciji kulturnog modela koji bi trebalo da paralelno raste i podržava tako dugo očekivan industrijski i ekonomski napredak grada a on bi, zauzvrat, trebalo da zaustavi dugogodišnje urušavanje institucija kulture. Ova veza je uvek bila i biće neraskidiva, a kragujevačko pozorište dobilo je zadatak da je među prvim institucijama kulture, još jednom, kao pri svom osnivanju daleke 1835. godine, osvetli.

Oživljavanje kragujevačkog pozorišta je proces u kojem pored pokretanja uspavanog pogona i resursa paralisanih kriznim godinama, angažujemo kreativne pojedince, umetnike iz zemalja regiona i šire, koji će svojim radom menjati strukturu i sliku pozorišta i grada. Danas po prvi put izvodimo komediju Ričarda Bina Jedan čovek, dvojica gazda koja se, posle uspešnog predstavljanja na sceni Nacionalnog teatra u Londonu, trenutno prikazuje na Vest endu i Brodveju. Dizajn plakata uradio je Goran Dimić, zavičajni umetnik na privremenom radu u Budimpešti.
Uz premijeru ove komedije  paralelno  pripremamo dramu Dvanaestorica gnevnih ljudi Redžinalda Rouza. Reditelj je Nil Flekman (SAD), a u saradnju smo pozvali pozorišta iz Zenice (BiH) i Virovitice (Hrvatska). Ova složena koprodukcija tri regionalna teatra iz tri susedne zemlje, uz podršku Ambasada SAD, jedan je od modela kojim će se graditi pozorišni život u uslovima tržišta kulture na kojem se razumemo bez prevoda. Kada je reč o prevodima sa engleskog, oba dramska teksta je za kragujevačko pozorište preveo vrsni prevodilac i pozorišni ljubitelj Đorđe Krivokapić, koji živi u Parizu i Beogradu.
Kako se danas, koje je u vremenskoj turbulenciji i užurbanosti već postalo sutra, pravi predstava, pozorište, fabrika, šta je to grad u 2012? Kako se svemu tome odmah i neprimetno priključuje prošlost stvarajući mit? Ko su stanovnici tog bezvremenog grada, iza kojih ostaju sva mučna socijalna pitanja? Šta je to što svako od nas treba da razume i učini kako bi Kragujevac uhvatio ritam vremena u kojem je sve sažeto i brzo, i kojim žive London, Njujork, Zagreb, Sarajevo i drugi gradovi u kojima već uspešno pulsiraju predstave Ričarda Bina, režira Nil Flekman i igraju hrvatski i bosanski glumci? Sve ovo samo su neka od pitanja na koja kragujevačko pozorište danas pokušava da odgovori.
Konkurs Kragujevac u pamćenju i izvan pamćenja poziv je dramskim piscima da svoje tekstove šalju kragujevačkom pozorištu do početka nove sezone. Najbolje tekstove Knjaževsko-srpski teatar će nagraditi uključivanjem u savremeni pozorišni trenutak, a autore će prepoznati kao nove snage koje integrišu vreme i prostor svojom kreativnošću i posvećenim radom.
Nebojša Bradić

NOVI ADVERTAJZING TEATRA

Bilbord za premijeru

21. april 2012. godine


Nova predstava koja se sprema u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru Jedan čovek, dvojica gazda po urnebesnom svetskom pozorišnom hitu Ričarda Bina a čija je premijera najavljena za 4. maj, reklamira se na sasvim nov, način u našem pozorištu.
Od juče, na zgradi teatra postavljen je bilbord sa natpisom: London, Njujork, Kragujevac a koji je osmislio poznati kragujevački likovni umetnik Goran Dimić koji već 20 godina živi i radi u Budimpešti.
Ovu urnebesnu komediju koja je veliki pozorišni hit na londonskom Vest endu i njujorškom Brodveju u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru režira Nebojša Bradić.
Engleski pozorišni kritičari nisu štedeli pohvale za Binov komad, proglasivši ga, između ostalog jednom od najsmešnijih i najzabavnijih produkcija ikada viđenih u istoriji teatra i punim repertoarskim pogotkom.
U predstavi igraju glumci kragujevačkog teatra: Vladan Živković, Sanja Matejić, Saša Pilipović, Miloš Krstović, Isidora Rajković, Aleksandar Milojević, Miodrag Pejković, Katarina Mitrović, Milić Jovanović, Ivan Vidosavljević, Nenad Vulević, Čedomir Štajn, Nikola Milojević, Marina Perić Stjanović i Petar Benčinom iz Beogradskog dramskog pozorišta.
Saradnici reditelja Nebojše Bradića su prevodilac Đorđe Krivokapić, scenograf Milivoje Štulović, kostimograf Jelena Janjatović, kompozitor Dragoslav Tanasković i Vera Obradović za scenski pokret.


LEPOTICA LINEJNA U ATELJEU 212

Gostovanje Knjaževsko-srpskog teatra u Beogradu

12. april 2012. godine


Predstava kragujevačkog pozorišta Lepotica Linejna koju je po tekstu poznatog irskog dramskog pisca, filmskog scenariste i oskarovca Martina Makdone režirao glumac Milić Jovanović uz supervizorstvo umetničkog direktora teatra Nebojše Bradića gostovaće u sredu, 18. aprila na Velikoj sceni beogradskog Ateljea 212.
Predstava Knjaževsko-srpskog teatra Lepotica Linejna koja govori o duhovnoj bedi i životu u irskoj provinciji a koja je premijeru na kragujevačkoj sceni imala 29. februara do sada je već sa velikim uspehom gostovala Tuzli, dva dana posle nastupa u Ateljeu 212, u petak, 20. aprila  kragujevački ansambl odigraće je na jubilarnom, Desetom festivalu komedije Mostarska liska a u maju je predviđeno njeno gostovanje na festivalu u Poljskoj.
U predstavi igraju glumci kragujevačkog pozorišta: Marina Perić-Stojanović, Nada Jurišić, Saša Pilipović i Dušan Stanikić.
Početak predstave je u 20 sati na Velikoj sceni Ateljea 212.

Fotografija
Fotografija

POČELE PROBE POZORIŠNOG HITA JEDAN ČOVEK, DVOJICA GAZDA

POZORIŠNI PUN POGODAK I NAJZABAVNIJA PRODUKCIJA

26. mart 2012. godine


Posle Londona i Njujorka veliki pozorišni hit i u Kragujevcu.
U kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru počele su probe velikog svetskog pozorišnog hita Jedan čovek, dvojica gazda. Ova urnebesna komedija Ričarda Bina rađena po tekstu Karla Goldonija Jedan sluga, dva gospodara na scenu Nacionalnog teatra došla je sredinom 2011. i iste godine transferisana  na Vest enda. Njena američka premijera predviđena je u Njujorku za 6. april, a odmah po izvedbi na londonskim i njujorškim scenama doživeće svoje premijerno izvođenje u kragujevačkom Teatru.
Binov komad obogaćen muzikom Granta Oldinga ocenjen je u svim vodećim britanskim medijima sa maksimalnih pet zvezdica. Londonski kritičari takvih medija poput: Tajmsa, Gardijana, Independenta, Sana, Dejli telegrafa, Sandej ekspresa i Sandej tajmsa, Ivning standarda i Radia Bi Bi Si prosto su se utrkivali ko će laskavije oceniti ovu urnebesni komediju i po njihovom mišljenju jednu od najsmešnijih i najzabavnijih produkcija ikada viđenih u istoriji teatra.
Siguran pogodak! Briljantno originalan tekst, Veče razuzdane radosti, Neverovatan hit!, Zabavna, radosna, urnebesna!, trijumf vizuelne i verbalne komedije... samo su neki od naslova oduševljenih engleskih pozorišnih kritičara i hroničara tamošnjih pozorišnih zbivanja po kojima je Binov komad Jedan čovek, dvojica gazda: Strašno komičan i duboko smešan i Klasična komedija urnebesno urađena u kojoj smeha i satire ima na pretek.
Do sada je već londonska verzija dobila nagrade Ivning standarda za najbolji tekst, nagrade pozorišne publike Londona za najbolji tekst kao i najbolju glavnu i sporednu glumačku ulogu.  Predstava Jedan čovek, dvojica gazda nominovana je i za ovogodišnje teatarske nagrade Olivije.
Premijera ovog aktualnog svetskog pozorišnog hita najavljena je na velikoj sceni kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra za 4. maj.
U predstavi igraju glumci kragujevačkog teatra: Vladan Živković, Sanja Matejić, Saša Pilipović, Miloš Krstović, Isidora Rajković, Aleksandar Milojević, Miodrag Pejković, Katarina Mitrović, Milić Jovanović, Ivan Vidosavljević, Nenad Vulević, Čedomir Štajn, Nikola Milojević i Marina Perić Stjanović, pojačani kolegom Petrom Benčinom iz Beogradskog dramskog a saradnici reditelja Nebojše Bradića su prevodilac Đorđe Krivokapić, scenograf Milivoje Štulović, kostimograf Jelena Janjatović, kompozitor Dragoslav Tanasković i Vera Obradović za scenski pokret.

Fotografija
Nebojša Bradić

SVETSKI DAN POZORIŠTA

27. mart 2012. godine


Svetski dan pozorišta, koji se obeležava 27. marta, ustanovio je 1961. godine Međunarodni pozorišni institut (ITI). Na taj dan pozorišta u svetu organizuju razne manifestacije, uz obavezno čitanje poruke koju, po pozivu ITI-ja, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda. Ove godine to je američki glumac, producent, dramski pisac i reditelj, Džon Malkovič (John Malkovich).

Američki glumac, producent, dramski pisac i reditelj, Džon Malkovič je pre svega pozorišni umetnik.
Otkrivši pozorište početkom 70-tih godina prošlog veka (Državni univerzitet Ilinoisa), 1976. osniva čuveno Steppenwolf Theatre Company sa Terijem Kinijem, Džefom Perijem i Gerijem Sinisom.
Slavu na filmu stekao je interpretacijom Valmona u Opasnim vezama Stivena Frirsa, sa Mišel Fajfer i Glen Klouz. Posle ove uloge, koja označava prekretnicu u njegovoj karijeri, glumiće u više od 70 filmova u Sjedinjenim Američkim Državama i inostranstvu.
Interpretirajući raznovrsne uloge, nominovan je dva puta za Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu za Mesta u srcu (1984) i Na liniji vatre (1993), a nagrađen je za interpretacije u filmovima kao što su Polja smrti, Opasne veze, Biti Džon Malkovič i Zamena.
Godine 2011. režirao je svoju treću pozorišnu produkciju u Parizu, Les Liaisons Dangeureuses u pozorištu Theatre de l Atelier, posle uspeha s predstavama Histerija (Marigny, 2002) i Dobri kanarinac (Comedia, 2007), za koju je dobio Molijerovu nagradu za najbolju režiju.

PORUKA POVODOM SVETSKOG DANA POZORIŠTA 2012
Čast mi je što me je Međunarodni pozorišni institut ITI pri organizaciji UNESCO pozvao da se obratim povodom pedesetogodišnjice Svetskog dana pozorišta. Ovo kratko obraćanje upućujem svojim kolegama i sadrugovima, pozorišnim delatnicima.
Želim vam da ono što radite bude neodoljivo i originalno. Neka vaša dela budu duboka, dirljiva, promišljena i jedinstvena. Neka nam pomognu da razmislimo o pitanju šta znači biti čovek, a ta misao neka bude iz srca, prožeta iskrenošću, slobodoumnošću i blagonaklonošću. Želim vam da pobedite nedaće, cenzuru, siromaštvo i nihilizam, što će mnogi od vas izvesno morati. Neka vam bog podari talenta i neumoljivosti da nas naučite kako kuca ljudsko srce u svoj svojoj složenosti, kao i poniznosti i ljubopitljivosti da taj zadatak učinite svojim životnim delom. I neka najbolji među vama – pošto će to biti samo najbolji od vas, i tad samo u najređim i najkraćim trenucima – uspeju da daju okvir onom najvažnijem od svih pitanja, kako živimo? Srećno.
Prevod: Lidija Kapičić

PREMIJERA PREDSTAVE LEPOTICA LINEJNA

29. februar 2012. godine


...Pitam se, kad bi u Linejnu bilo nekog dobrog posla, da li bih ostao u Linejnu? Hoću da kažem, nikada tu neće biti dobrog posla, ali hipotetički, kažem. Ma čak i neki loš posao. Bilo kakav posao. A kada sam tamo u Londonu i radim po kiši, onda se manje više osećam kao stoka, a oni mladi momci psuju uz karte i pijani i povraćaju, i onaj tamo stan, sve upišani dušeci i ništa drugo ne radim nego samo gledam u sat... kad sam tamo, voleo bih da sam ovde, naravno. Ko ne bi? Ali kada sam ovde... ne želim da sam tamo, naravno da ne. Ali znam da ni ovde ne želim da budem. (iz Lepotice Linejne)

Martin Makdona (Martin McDonagh)
LEPOTICA LINEJNA
Reditelj Milić Jovanović uz supervizorstvo umetničkog direktora Nebojše Bradića

Igraju:
Morin: Marina Perić-Stojanović
Meg: Nada Jurišić
Pato Duli: Saša Pilipović
Rej Duli: Dušan Stanikić

Prevod: Đorđe Krivokapić
Scenograf: Milivoje Štulović
Kostimograf: Jelena Janjatović
Kompozitor: Dragoslav Tanasković
Inspicijent: Rada Jovanović
Majstor svetla: Nikola Manić
Šminker: Aleksandra Jablanović

Tehnička podrška: Knjaževsko-srpski teatar

Premijera: 29. februar 2012. godine

Martin Makdona (Martin McDonagh) - biografija
Martin Makdona je rođen 26. marta 1970. u Kambervelu (Južni London), u porodici irskih emigranata. Sa šesnaest godina Makdona napušta školu, prihvata razne privremene poslove i prima socijalnu pomoć. Paralelno, počinje da piše radio drame i filmska scenarija. Sam je priznao da se pisanja za pozorište poduhvatio kada je shvatio da je već sve mogućnosti iscrpeo, te da mu na planu dramskog spisateljstva nije preostalo ništa drugo. Pokazalo se da je ovaj izbor bio pravi pogodak, jer je već prvi njegov komad Lepotica Linejna postigao ogroman uspeh. Premijerno, drama je izvedena 1. februara 1996, u Gradskom teatru u Golveju (Irska), da bi mesec dana kasnije premijeru imala i u londonskom Rojal Kortu na sceni rezervisanoj za promociju dramskih dela mladih talentovanih autora. Usledila su mnogobrojna priznanja, između ostalih i ugledna Nagrada kritike Toni koja će biti najreprezentativnija preporuka mladom piscu na početku karijere. Nakon Lepotice Linejne, usledile su drame Lobanja u Konemari, Usamljeni Zapad, Sakati Bili, Poručnik sa Inišmora, Jastučko… Za kratkometražni film Six Shooter 2006. je dobio Oskara, da bi dve godine kasnije po vlastitom scenariju snimio i prvo dugometražni film In Bruges, za koje je dobio pohvalne kritike. Drame Martina Makdone su deo repertoara mnogih evropskih pozorišta.

Fotografija Fotografija
Fotografija Plakat

U SLAVU KRAGUJEVCA

Dan Knjaževsko-srpskog teatara, februar 2012. godine


Na Sretenje Gospodnje, svakog 15. februara, najeminentnijim piscima, glumcima, rediteljima, scenografima, kompozitorima, najstarije srpsko pozorište uručuje Statuetu Joakim Vujić (dodeljuje se za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti Srbije) i Prsten sa likom Joakima Vujića (dodeljuje se za izuzetan doprinos razvoju Teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu). Autor Statuete Joakim Vujić je Nikola Koka Janković, rođen u Kragujevcu 1926. godine, akademski vajar i član SANU, Srpske akademije nauka i umetnosti.

Program proslave:
Promocija Revije Joakim, Scena Ljuba Tadić 19.00 časova
Izložba U slavu Kragujevca, fotografije starog Kragujevca autora Predraga Cileta Mihajlovića, Galerija Joakim 19.30 časova
Muzičko scenski program U slavu Kragujevca, Scena Joakim Vujić 20.00 časova
Autorski tim: Nebojša Bradić, Marija Soldatović, Zoran Mišić, Dragoslav Tanasković, Jelena Janjatović, Milivoje Štulović, Bora Dugić i glumci Knjaževsko-srpskog teatra

Nagrade Teatra
Statueta Joakim Vujić – Vlastimir Đuza Stojiljković
Vlastimir Đuza Stojiljković je jedan od prvih predstavnika moderne glume na srpskim scenama koji svoje umetničko delo bogati već šest decenija originalnim i samosvojnim stilom u brojnim ulogama koje je ostvario na pozorišnim scenama, radiju, televiziji i filmu, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Za svoj rad je dobio naznačajnija priznanja: od Sterijine nagrade do Dobričinog prstena za životno delo. Logičan je bio izbor Knjaževsko-srpskog teatra da ga uvrsti u plejadu dobitnika Statuete Joakim Vujić za doprinos pozorišnom životu Srbije.
Žiri za dodelu Statuete Joakim Vujić: Mirko Babić, Nebojša Bradić, Nada Jurišić, Slavko Mlanović, Snežana Kovačević.
Prsten sa likom Joakima Vujića – Gorica Popović
Gorica Popović je zaslužila Joakimov prsten za sve ono što je godinama nesebično darovala publici Kragujevca i Srbije. Glumica, spisateljica, reditelj, pevačica i mnogo toga još – jedinstvena Gorica Popović, kragujevčanka i prvakinja Ateljea 212.

Godišnje nagrade
Miloš Krstović
je svojim zalaganjem, predanošću i kvalitetom glumačkih ostvarenja u poslednjih par sezona, pa tako i u godini za nama, nesumljivo zadužio poverenjem svoju matičnu kuću.
Godišnjom nagradom Knjaževsko-srpski teatar potvrđuje doprinos ovog glumca kao bitnu komponentu opšteg imidža Knjaževsko-srpskog teatra u pozorišnoj javnosti Srbije. Verujemo da će ovo priznanje Krstovića još čvršće ustoličiti kao jednog od predvodnika mlađe generacije glumaca i jednog od nosilaca repertoara najstarijeg srpskog pozorišta.
Dragoslav Tanasković
Muzika je oduvek bila ravnopravan i neodvojiv segment pozorišnog čina. Ali, scenska muzika koju Dragoslav Tanasković komponuje za predstave naše kuće je i mnogo više od toga. Postala je jedan od zaštitnih znakova predstava Teatra, nešto po čemu ih publika prepoznaje i uživa u njoj isto kao i u igri naših glumaca. Dorastao svim žanrovima i muzičkim pravcima Tanasković je to dokazao i pokazao u predstavama: Klub Novi svetski poredak, Balada pijanisti, Đavo i mala gospođa i Noć u kafani Titanik.
Prsten sa likom Joakima Vujića i Godišnje nagrade dodeljuje Upravni odbor Knjaževsko-srpskog teatra: Zlatan Maksimović, predsednik, Slobodan Pavićević, Petar Veselinović, Branka Cerovina, Nikola Milojević.

Konkurs za nagradu KRAGUJEVAC U PAMĆENJU I IZVAN PAMĆENJA
Knjaževsko-srpski teatar raspisuje konkurs za dramski tekst na srpskom jeziku, sa ciljem ukazivanja na značaj koji baština ima za identitet naroda i kulture. Nagrada podrazumeva novčani iznos od 300.000,00 dinara i premijerno izvođenje u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra u 2013 godini. Pravo ucešća imaju samo originalni, neobjavljeni i neizvođeni dramski tekstovi na temu iz materijalne i nematerijalne baštine Kragujevca. Konkurs traje do 15. septembra 2012. godine a rezultati će biti objavljeni na sajtu Teatra do 15. novembra 2012. godine.

JOAKIMOVI DANI
Ponedeljak, 27. februar 2012. 20.00 Scena Joakim Vujić
Narodno pozorište Toša Jovanović Zrenjanin, ZBOGOM ŽOHARI
Scena Joakim Vujić 20.00, petak, 2. mart 2012. godine
Kruševačko pozorište, IZA REŠETAKA
Scena Joakim Vujić 20.00, subota, 3. mart 2012. godine
Kraljevačko pozorište, HIPERBOLIČNI PARABOLOID
Scena Joakim Vujić 20.00, pomedeljak, 5. mart 2012. godine
Narodno pozorište Užice, INES DE KASTRO

2012. U KNJAŽEVSKO-SRPSKOM TEATRU
Godina savremenog dramskog teksta

januar 2012. godine


Početak 2012. godine je u Teatru obeležen izvođenjem predstave Noć u kafani Titanik po tekstu i u režiji Nebojše Bradića, umetničkog direktora Knjaževsko-srpskog teatra.
Ova godina će biti u znaku savremenih dramskih tekstova, od kojih se većina po prvi put izvodi u Srbiji.
Takođe, Knjaževsko-srpski teatar želi da afirmiše dramsko pisanje u Srbiji i da podsticaj mladim autorima konkursom za savremeni domaći tekst. Konkurs će biti raspisan 15. februara na dan Knjaževsko-srpskog teatra a najbolji tekst sa ovog konkursa Teatar će uvrstiti u svoj repertoar.
Lepotica Linejna po tekstu Martina Makdone (Martin McDonagh) u režiji Nemanje Rankovića je prva premijera 24. februara. Martin Makdona je sa ovom crnom komedijom ušao u nominaciju za nagradu Lorens Olivije. Glavne ličnosti, vremešnu majku i kćerku tumače prvakinja pozorišta Nada Jurišić i Marina Stojanović Perić. Ova tragikomedija je mnogo više od odlično napisanog teksta, ona golicavo uvodi u komičnu sigurnost, da bi iznenada suočila gledaoca sa činjenicom da ta vrsta ljudi kojoj se smejemo uopšte nije smešna.
Za sredinu marta je predviđena premijera predstave D. C. Džeksona (D.C. Jackson) Moje bivše, moj bivši u režiji Slađane Kilibarde. U ovoj savremenoj škotskoj komediji koja je nagrađena na festivalu u Edinburgu, ljubav nije dobitak na lutriji, već nešto što se gaji, na čemu se svakodnevno radi. Glavni likovi komedije su tridesetogodišnjaci koji se teško odlučuju da suštinski odrastu i prihvate odgovornost svojih godina i svoje mesto u društvenoj zajednici.
April je predviđen za premijeru komedije Ričarda Bina (Richard Bean) Jedan čovek, dvojica gazda u režiji Nebojše Bradića. Radi se o svojevrsnoj adaptaciji Goldonijeve komedije Sluga dvaju gospodara. Ova komedija je uspešno izvedena na sceni Kraljevskog nacionalnog teatra u Londonu, trenutno se igra na Vest end, posle čega je planiran transfer na Brodvej.
Drama Dvanaestorica gnevnih ljudi Redžinalda Rouza (Reginald Rose) u režiji Nila Flekmana (Neil Fleckman), gosta iz USA, premijerno će biti predstavljena kragujevačkoj publici u junu ove godine. To je studija ličnosti u procesu sudskog sistema. Priča je o tome da jedan čovek (ili mala grupa ljudi) mogu da naprave promenu, vredna je pomena pogotovu danas. Lako je biti razočaran paljbom činjenica, ponuđenih dokumenata, podrazumevajućih laži – svejedno da li se to događa na sudu ili na izborima. Ali, pronalaženje snage da se sve ovo odgurne u stranu i u okviru ljudskih mogućnosti učini sve ono što se može za boljitak pojedinca i zajednice, osnovna je ideja Dvanaestorice gnevnih ljudi.
Srpska praizvedba nagrađene drame vodećeg slovenačkog pisca i reditelja Matjaža Zupančića Šoking šoping premijerno će biti izvedena u oktobru. Do kraja godine je planiran rad na nagrađenom tekstu sa konkursa Knjaževsko-srpskog teatra.

PREMIJERA PREDSTAVE NOĆ U KAFANI TITANIK

decembar 2011. godine


Strah je sada za njega mera i izraz svega. Strah je u ovim zemljama posejan kao usev, na vreme, sa planom i dobrim poznavanjem tla i svih uslova, zatim je pažljivo negovan i održavan, i sada je donosio plodove. Strah je ono što pljačka i kolje ovakve kao što je Mento...
Bife Titanik, Ivo Andrić

U godini Ive Andrića, kada obeležavamo 50 godina od dobijanja Nobelove nagrade Ive Andrića i 120 godina rođenja najznačajnijeg autora sa prostora jugoistočne Evrope, akcenat stavljamo na nova dela nastala na osnovu Andrićevih dela, tj. javnost dobija priliku da kroz nove radove sagleda značaj Andrićevog dela – tj, dobija priliku da diskutuje da li je, koliko je i kako je Andrić značajan za Srbiju XXI veka.
Delo Ive Andrića još uvek čeka na svoje prave trenutke na pozorišnoj sceni. Andrićeva proza ima dramske elemente koje je moguće preneti na pozornicu i tako otkriti njene nepoznate dimenzije. U tom pogledu delo Ive Andrića predstavlja trajan izazov za nova dramaturška oblikovanja i scenske interpretacije.
Posle uspešne dramatizacije i inscenacije Proklete avlije reditelj Nebojša Bradić dramaturško-rediteljski obrađuje Andrićevu pripovetku Bife Titanik, koja kroz atmosferu predratnog i ratnog Sarajeva nudi originalan pristup u tretiranju arhetipskog odnosa prognitelj – žrtva.
Produkcijom Noć u kafani Titanik delo Ive Andrića tretiramo kao univerzalnu priču. Noć u kafani Titanik je metafora, nažalost i sinonim, za sudbinu našeg prostora i vremena, delo u koje su događaji od objavljivanja pripovetke učitali sasvim nova i neočekivana značenja, a priča o toleranciji koja jedina može premostiti različitosti govori upravo o onom što nam najviše treba danas.

Nebojša Bradić
NOĆ U KAFANI TITANIK
(po motivima priča Ive Andrića)

Autor teksta i reditelj: Nebojša Bradić
Premijera: 10. decembar 2011. godine

Ne postoji moć van nas samih koja može da nam sudi i da nas kažnjava za ono što činimo. Ne postoji hegelijanski duh istorije koji vodi našu sudbinu – istorija je tek način na koji dišemo, ona broji naše uzdahe. Mi moramo da zamenimo ideju nemilosrdnog marša istorije sa logikom ljudskosti. Mi smo ljudi zbog puke slučajnosti. Ljudskost se ne otkriva, ona se stvara. Mi je stvaramo tako što tragamo za njom. Mi nasledjujemo svoju ljudskost u jednom obliku -jednoj realnosti- a zatim moramo da ponovo stvaramo realnost za naša sopstvena vremena koja se menjaju.
Drama je jedino sredstvo koje um ima kako bi ovo uradio: mi smo dramatična vrsta. Tokom istorije smo se suočavali sa haosom mogućnosti koje stvaramo putem svog sopstvenog nemira. Drama kombinuje taj haos sa urodjenim imperativom da budemo ljudi. Drama stoji na ivici ovog ambisa.
Za ljudskost treba da se borimo. Mi je stvaramo, a to predstavlja neumoljivi teret tragedije. Ukoliko ovu slučajnost pretvorimo u katastrofu, onda naši životi i smrti predstavljaju kazne koje smo propisali samima sebi. Neron je želeo da Rimljani imaju jedan vrat, kako bi mogao da ga preseče jednim udarcem mačem. Posledice kapitalizma su mnogo dalekosežnije, one uništavaju ideju ljudskosti, a samim tim i sredstvo pomoću kojeg stvaramo ljudsku realnost. To bi bilo konačno rešenje kapitalizma, holokaust koji je jednim udarcem uništio čitavo čovečanstvo.

Nebojša Bradić

Bradićeva Noć u kafani Titanik, razrađujući i dopunjavajući postojeće i nove likove, prati upravo spadanje maski kroz fantazmagorični, makabrični ples. On spaja, tako, Andrićeve motive iz ranih, istorijski utemeljenih pripovedaka i kasnijeg opusa koji se bavi stvarnošću prolaznog i prolaznošću stvarnosti njemu savremenog trenutka – mistična, verska predubedjenja i realistično oslikane likove i situacije. Bradić, na taj način, ostvaruje novu, drugačiju strukturu, koja omogućava transfer Andriću karakterističnog nihilizma i pesimizma, egzistencijalne slabosti i nemoći pred sudbinom, opačinom, zapravo – ogoljenim, parališućim strahom pred zlom. Takvo, gotovo ezoterično zlo – pojavljuje se nezvano, uzima obličje Jednog, Nepoznatog – koristi sve ljudske slabosti, mane, očajanja, nedoumice; najzad se - hraneći se tipičnim odustajanjem, predavanjem, pristajanjem, poput lika u paralelnim ogledalima - umnožava do univerzalnog zla, od kakvog niti jedan bog ne pruža zaštitu. 
Maša Stokić

Plakat Fotografija Fotografija
Fotografija Fotografija Fotografija
Pres kliping

NEBOJŠA BRADIĆ U KNJAŽEVSKO-SRPSKOM TEATRU
REŽIRA NOĆ U KAFANI TITANIK

novembar 2011. godine


Nova premijera u Knjaževsko-srpskom teatru planirana je za 10. decembar 2011. godine. Autor teksta Noć u kafani Titanik je Nebojša Bradić koji će ujedno biti i reditelj predstave. Nebojša Bradić je tekst za ovaj pozorišni komad napisao po motivima priča Ive Andrića.

Na konferenciji za štampu održanoj u petak, 4. novembra na Sceni Ljuba Tadić, govorili su Nebojša Bradić, reditelj, Nebojša Vasiljević, član Gradskog veća za investicije i razvoj gradskih resursa i Saša Milenić, predsednik Skupštine Grada Kragujevca, ispred Skupštine grada i Mirko Babić, v. d. direktor Knjaževsko-srpskog teatra.
Za uspešno funkcionisanje pozorišta neophodne su tri stvari: program, odnosno repretoarska politika, ansambl i tehnički uslovi, a ja se nadam da će Mirko Babić svojim velikim glumačkim iskustvom i autoritetom motivisati kragujevačke glumce da daju sve od sebe i budu upošljeni, a ne, zapošljeni na budućim projektima, naglasio je Bradić.
Na svom prvom obraćanju javnosti, od kako je prošle nedelje izabran na mesto vršioca dužnosti direktora Knjaževsko-srpskog teatra glumac Mirko Babić rekao je da je ovo mesto za njega novi izazov, kao i motiv da se ubuduće u našoj kući dosta i dobro radi.
Nebojša Vasiljević, član Gradskog veća za investicije i razvoj grada, najavio je, kao neko ko je ispred gradskih vlasti zadužen da finansijski pokrije sve ambicije vezane za, kako je sam rekao povratak našeg pozorišta na staze stare slave čak tri premijere do Dana teatra, Sretenja Gospodnjeg, 15. februara naredne godine. O kadrovskim rešenjima bez kojih se ne može, kao i o promeni statuta pozorišta koja će omogućiti njihovu realizaciju govorio je Saša Milenić, predsednik Skupštine Grada Kragujevca.

Nebojša Bradić, biografija
Rođen je 3. avgusta 1956. godine u Trsteniku. Diplomirao je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od 1981. do 1996. radio je kao reditelj, umetnički direktor i upravnik Kruševačkog pozorišta. U sezoni 1996/97. godine bio je upravnik pozorišta Atelje 212. Od 1997. do 1999. upravnik je Narodnog pozorišta u Beogradu. Upravnik je i umetnički direktor Beogradskog dramskog pozorišta od 2000 - 2008. godine. Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije od 7. jula 2008. do 14.marta 2011. Režirao je više 80 predstava u srpskim, hrvatskim, bosanskim i grčkim teatrima, sa posebnim afinitetom za savremenu domaću literaturu i dramatizaciju (Prokleta avlija, Derviš i smrt, Zlatno runo, Koreni, Tvrđava, Poslednja plovidba...). Režirao je opere i mjuzikle. Osnivač je Beogradskog festivala igre i Dunavfesta. Autor je drama: Moj brat (Narodno pozorište Republike Srpske 2010.) i Noć u kafani Titanik (Knjaževsko-srpski teatar, 2011.). Autor je brojnih eseja o pozorištu i literaturi. Profesor je glume na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Predstave Nebojše Bradića igrane su u pozorištima bivših jugoslovenskih republika, u Italiji, Austriji, Mađarskoj, Engleskoj, SAD, Češkoj, Švajcarskoj, Ukrajini, Rusiji, Grčkoj, Albaniji, Turskoj.

Dobitnik je značajnih domaćih i stranih pozorišnih nagrada. Prvi je dobitnik Nagrade Nikola Peca Petrović za najboljeg jugoslovenskog pozorišnog menadžera. Na Susretima pozorišta Srbije Joakim Vujić dobio je devet nagrada za režiju. Nagrađen je Sterijinim nagradama za najbolju savremenu scensku adaptaciju, dramatizaciju i režiju. Dobitnik je nagrada za režiju i dramatizaciju na pozorišnim festivalima u BiH (Brčko, Zenica, Doboj). Dobitnik je nagrada za najbolju režiju na JoakimInterfestu i Međunarodnom festivalu klasike Vršac. Dobitnik je nagrade Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu. U Moskvi je dobio nagradu Zlatni vitez za režiju predstave Zlatno runo Borislava Pekića, u Istanbulu je dobio nagradu za dramatizaciju predstave Derviš i smrt Meše Selimovića.
Fotografija Nebojše Bradića

Fotografija Fotografija
Fotografija Fotografija

JOAKIMINTERFEST

oktobar 2011. godine


Od 7-15. oktobra 2011. godine u Kragujevcu,
Knjaževsko-srpskom teatru,
održava se šesti

JoakimInterFest!

KRUG MASLINOM*

Srž pozorišta je u misteriji koja se zove sadašnji trenutak. Sadašnji trenutak je čudesan. Kao delić slomljenog holograma, njegova prozirnost je varljiva. Kada se ovaj atom vremena rascepi, u njegovoj bezmernoj neznatnosti je ceo svet.
Piter Bruk, Otvorena vrata
Beograd, Klio, 2006.

U vremenu zapitanosti nad smislom ljudskog čina i angažmana u umetnosti, u vremenu sažaljenja i straha, moćnika i žrtvi, bizarnih banalnosti, izneverenih očekivanja i očekivanih ljubavi, u vremenu bez elana i energije, nametnutog haosa, kada su pobune stvar režije, jedne velike globalne nameštaljke (Dejan Mijač), u svetu nemoći i neznanja, kada je sigurno da će Godo zasigurno doći sutra: uvek sutra, ali uvek zasigurno sutra, kada apsurdno ponašanje postaje normalno, susresćemo se na još jednom joakimovskom prazniku pozorišta.
Družićemo se, pre svega, sa izvanrednim piscima, glumcima i rediteljima. Bićemo saučesnici u njihovim uzletima u pokušaju da odgovore na stalno prisutne vibracije iz nevidljivog duhovnog sveta koje često ignorišemo, bićemo saučesnici u kolektivnom postavljanju pitanja kako povezati našu ličnu priču sa spoljnim svetom, sa društvom u celini.
Selektor ovogodišnjeg Festivala pokušao je da, u širokom dijapazonu umetničke raznolikosti, predstavi ona pozorišta i festivalske (ko)produkcije članova NETA mreže, čije su predstave relevantne u regionu kruga maslinom po svojim umetničkim dometima i scenskom izrazu. I ne samo njih. Jer kako u svojoj najnovijoj istoimenoj knjizi reče profesor i reditelj Boro Drašković: Pozornica kruga maslinom danas je, dakle, svako mesto u čijem je središtu čovek, glavna akcija tog pozorišta je bitka za njegovo konačno oslobođenje. Novo pozorište zna svoj put, ono se s pogledom koji je samo danas moguć još jednom vraća na svoj početak, izvornim jezicima u kojima je sačuvano biće svakog naroda, glavnim mitovima i legendama u kojima se zatiče i savremenost, okolnostima koje pripadaju jednom podneblju, ali preko njega i celom čovečanstvu.

Dragan Jakovljević, reditelj
selektor i direktor JoakimInterFesta
*Boro Drašković, Krug maslinom
Novi Sad, Pozorišni muzej Vojvodine, 2011.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Kragujevac.

Šesti međunarodni pozorišni festival malih scena (6th International Small Scene Theatre Festival) okuplja pozorišne ansamble iz: Makedonije, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Dragan Jakovljević, selektor ššestog JoakimInterFesta, odabrao je jedanaest pozorišnih predstava koje će biti na repertoaru Međunarodnog pozorišnog festivala malih scena. Kabare Da, to su bili dani izvodi se u čast nagrađenih.

Petak, 7. oktobar
19.30 Galerija Joakim
Pozorišni plakat
Autor Slobodan Mašić
Fotografija

Petak, 7. oktobar
20.00 Scena Joakim Vujić
Otvaranje Festivala
Festival otvaraju: Saša Milenić, predsednik Skupštine Grada Kragujevca Fotografija
Blagoj Stefanovski, predsednik NETA mreže Fotografija
Dragan Jakovljević, direktor i selektor JoakimInterFesta.

Četvrtak, 13. oktobar
18.00 Scena Ljuba Tadić
Prateći program
Projekcija jedne epizode TV serijala Moderni izraz u umjetnosti I, PARADOKS O GLUMCU autora Bore Draškovića.
Promocija knjige KRUG MASLINOM, autor Boro Drašković.
Učestvuju: Jovan Ćirilov, Slobodan Pavićević, Mirko Demić, Saša Milenić, Slavko Milanović i autor .

Voditelji susreta sa stvaraocima su Goce Ristovski, Skoplje, Makedonija i Todor Kuzmanov, Skoplje, Makedonija.
Urednik štampanih publikacija je Zoran Mišić, novinar iz Kragujevca.
Fotografija
U 20.00 časova 15. oktobra na zatvaranju Festivala svečana dodela nagrada.

WELCOME TO THE JOAKIMINTERFEST

October 2011


From October 7th till October 15th 2011 in Kragujevac
at Knjaževsko-srpski teatar, it will be held the JoakimInterFest! The Sixth International Small Scene Theatre Festival will gather groups from Macedonia, Romania, Bulgaria, Slovenia, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro and Serbia.

OLIVE CIRCLE*

The essence of the theatre is in the mystery called present moment. Present moment is marvellous. As a piece of broken hologram, its transparency is deceptive. When this atom of time is split, the world is in its infinite obscurity.
Peter Brook, The Open Door
Belgrade, Clio, 2006.

In a time of questioning over sense of human act and engagement in art, in time of compassion and fear, potentates and victims, bizarre banality, betrayed expectations  and expected love, in a time with no enthusiasm and energy, imposed chaos, when rebellion is a matter of directing, of one big global setup (Dejan Mijac), in  a world of impotence and ignorance, when it is certain that Godot will come tomorrow for sure: always tomorrow, but always tomorrow for sure', when absurd becomes normal,  we will meet on one more Joakim's holiday of theatre.
We will meet excellent writers, actors and directors. We will be accomplices for their ascent in attempt to answer on permanently present vibrations form invisible spiritual world we often ignore, we will be accomplices in a collective asking the question of how to connect our personal story to outer world, with society as a whole.

Selector of this year Festival tried to present, in a wideness of artistic variety, those theatres and festival (co)production members of NETA network, whose plays are relevant in region of olive circle, because of its artistic field and scenic expression. And not only them. As professor and director Boro Draskovic said in his new book: Today, the stage of olive circle, is every place in which centre is man, main action of that theatre is a battle for its final liberation. The new theatre  knows its path, with a view that is possible only in present, it is coming on a beginning, to its fundamental languages where entity of every nation is saved, to its main myths and legends where contemporarity is found, to circumstances which belong to one sky, and over that, to entire mankind.

Dragan Jakovljevic, director
Selector and manager of JoakimInterFest
*Boro Draskovic, Olive circle
Novi Sad, Theatrical Museum of Vojvodina, 2011

Festival Opening
Sasa Milenic, President of the City Assembly Kragujevac Foto
Blagoj Stefanovski, president of NETA Foto
Dragan Jakovljevic, director of Knjazevsko-srpski teatar

The opening ceremony will be on Friday, October 7th, 2011 at 8:00 p.m. Following the opening, the NU Drama Theatre Skopje will perform the play Genocid 21.

Moderators of the creators meeting: Goce Ristovski and Todor Kuzmanov.
Redactor of the printed publications is Zoran Misic, journalist from Kragujevac.
Foto
October 15th, 2011 at 8:00 p.m. The Festival awards.

Fotografija

IVAN VIDOSAVLJEVIĆ OSVOJIO NAGRADU U BUGARSKOJ

maj 2011. godine


Ivan Vidosavljević osvojio Nagradu za najbolju mušku ulogu na Međunarodnom festivalu nove pozorišne akcije NETA, New European Theatre Action, u gradu Vraca u Bugarskoj, gde je učestvovao sa monodramom Dnevnik jednog ludaka po tekstu N. V. Gogolja. Ivanu Vidosavljeviću je ovo treća međunarodna nagrada jer je već osvojio dve nagrade u Rumuniji na Međunarodnom festivalu monodrame Gala Star. Festival je održan u Dramsko lutkarskom pozorištu u periodu od 16-22. maja ove godine, a o nagradama je odlučivao stručni žiri u sledećem sastavu: Nora Makarova iz Rusije (predsednica), Ljiljana Mazova iz Makedonije, Nina Mazur iz Nemačke, Dragana Bošković iz Srbije i Juri Juškevič iz Ukrajine.

Fotografija Fotografija

JOAKIMFEST

maj 2011. godine


Od 7-15. maja 2011. godine u Kragujevcu,
Knjaževsko-srpskom teatru,
održava se osmi

JoakimFest!Selektor osmog JoakimFesta, gospodin Dragan Jakovljević, reditelj iz Kragujevca, odabrao je sedam pozorišnih predstava koje će biti na repertoaru Festivala najboljih pozorišnih predstava po tekstovima domaćih autora.
U čast nagrađenih izvodi se predstava rađena po tekstu Miloša Crnjanskog SEOBE u režiji Pjer Valter Polica.

Petak, 7. maj
19.30 Galerija Joakim
Otvaranje 7. izložbe pozorišnog plakata profesionalnih pozorišta Srbije, Srpski pozorišni plakat.
Fotografija Fotografija

20.00 Scena Joakim Vujić
Otvaranje Festivala
Pozdravna reč Dragana Jakovljevića, direktora Knjaževsko-srpskog teatra, govor Saše Milenića, narodnog poslanika i predsednika Skupštine Grada Kragujevca, beseda Maje Pelević, dramskog pisca, 8. JoakimFest otvara ministar kulture Predrag Marković.
Fotografija Fotografija Fotografija Fotografija

9. maj
18.00 Scena Ljuba Tadić
Promocija knjige Pozorišni život Zemuna u XIX veku (sa osvrtom na rad Joakima Vujića), autor Milovan Zdravković, Festival monodrame i pantomime Zemun.
Učestvuju: Dragana Bošković, Jovan Ćirilov, Vesna Stanković, Ivan Nikolić i autor.
Fotografija Fotografija

11. maj
18.00 Scena Ljuba Tadić
Predstavljanje Izdavačke delatnosti Narodnog pozorišta u Beogradu
Učestvuju: Željko Hubač, dramaturg Narodnog pozorišta i urednik Izdavačke delatnosti Narodnog pozorišta u Beogradu, Jelica Stevanović, zamenik urednika Izdavačke delatnosti.

13. maj
18.00 Scena Joakim Vujić
Projekcija TV drame Kuhinja Arnolda Veskera u režiji Bore Draškovića.
Promocija knjige Film o filmu, autor Boro Drašković, Pozorišni muzej Vojvodine Novi Sad.
Učestvuju: Jovan Ćirilov, Dragana Bošković, Slavko Milanović, Saša Milenić, Mirko Demić i autor.
19.00 Scena Joakim Vujić
Putujuće Nesanice – predstavljanje biblioteke Književne opštine Vršac (Dušan Matić, Ežen Jonesko, Jovan Ćirilov, Danilo Kiš, Čarls Simić, Mirča Elijade, David Albahari, Draško Ređep, Žan Bodrijar, Boro Drašković...).

Voditelj susreta sa stvaraocima je dragana Bošković, teatrolog iz Beograda. Fotografija
Urednik festivalskog biltena je Zoran Mišić, novinar iz kragujevca. Fotografija

U 20.00 časova 15. maja dodela nagrada i svečano zatvaranje osmog JoakimFesta.

SVETSKI DAN POZORIŠTA

27. mart 2011. godine


Svetski dan pozorišta, koji se obeležava 27. marta, ustanovio je 1961. godine Međunarodni pozorišni institut (ITI). Na taj dan pozorišta u svetu organizuju razne manifestacije, uz obavezno čitanje poruke koju, po pozivu ITI-ja, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda. Ove godine to je Jessica A. Kaahwa (Džesika Kauva) glumica, dramaturg, reditelj i teoretičar iz Ugande.

Jessica A. Kaahwa (Džesika Kauva) je glumica, dramaturg, reditelj i teoretičar iz Ugande. Fulbrightov stipendista, dobitnica je brojnih nagrada i priznanja koje joj omogućuju da nastavi svoja istraživanja u kojima pozorišnim sredstvima pokušava konstruktivno delovati u konfliktnim zonama i u borbi za unapređenje zdravstva.
Džesika Kauva je redovni profesor na Univerzitetu Makerere u Ugandi. 2001. godine je doktorirala na temi iz istorije pozorišta, teorije i kritike na Univerzitetu Mariland u Sjedinjenim američkim državama. Napisala je preko petnaest drama za pozorište, televiziju i radio. Režirala je i glumila u nekoliko svojih drama. Njen rediteljski opus uključuje Kralja Lira Viljema Šekspira i Majku Hrabrost i njenu decu Bertolda Brehta. Govori engleski, francuski, svahili i većinu Bantu jezika.

Pozorište u službi čovečanstva, Jessica A. Kaahwa (Džesika Kauva)
Današnji skup je istinski odraz ogromnog pozorišnog potencijala da pokreće zajednice i premosti sve razlike.
Da li ste ikad pomislili da bi pozorište moglo da bude moćno oružje u borbi za mir i pomirenje? I dok nacije sirom sveta troše ogromne sume novca na mirovne misije u područjima pod žestokim sukobima - pozorištu, kao jednoj od opcija za upravljanje i ublažavanje konflikata, posvećuje se veoma malo pažnje. Kako bi stanovnici majke Zemlje mogli uopšte i da uspostave svetski mir, kad se u tu svrhu koriste instrumenti koji dolaze spolja i izuzetno represivne snage?
Pozorište suptilno prožima ljudsku dusu, ophrvanu strahovima i sumnjama, tako što menja sliku o njoj samoj - i otvara jedan svet raznih mogućnosti za pojedince, samim tim i za zajednicu. Ono može da da smisao dnevnim realnostima, ali istovremeno i predupredi nesigurnu budućnost. Pozorište može da se uključi u političke prilike nekog naroda na jednostavan način. Upravo zato što je sveobuhvatno, pozorište može da bude sredstvo za prevazilaženje prethodno ustanovljenih nesporazuma.
Pozorište je dokazan način zagovaranja i promovisanja ideja koje svi zajedno poštujemo, za koje smo spremni da se borimo, kada se one zloupotrebljavaju. Kako bismo sebi obezbedili mirnu budućnost, moramo početi da koristimo mirna sredstva koja podrazumevaju razumevanje, uvažavanje i prepoznavanje napora koje svako ljudsko biće ulaže u mir. Pozorište je upravo taj univerzalni jezik pomoću kojega možemo da pošaljemo poruke mira i pomirenja.
Aktivnim uključivanjem pojedinaca, pozorište može da privuče mnoge duše koje će srušiti utemeljene predrasude, i time ukaže pojedincu priliku za ponovno rađanje usled novootkrivenih znanja i novog poimanja realnosti. Da bi pozorišna umetnost napredovala, među ostalim oblicima umetnosti, moramo da načinimo odvažni korak napred, tako što ćemo je inkorporirati u svakodnevni zivot, baveći se kritičkim pitanjima konflikta i mira. U sprovođenju društvenih promena i reformi zajednica, pozorište je već zastupljeno u područjima zahvaćenim ratom i među stanovništvom koje pogađaju hronično siromaštvo i bolesti. Sve je više priča sa srećnim krajem, u kojima je pozorište uspelo da mobiliše javnost da izgradi svest o potrebi pomaganja žrtvama koje pate od posleratnih trauma. Kulturne platforme poput Međunarodnog pozorišnog instituta, koje imaju za cilj da konsoliduju mir i prijateljstvo među ljudima, dobra su osnova za to. Iz tih razloga, zaista je krajnje paradoksalno da se u vremenima kao što su naša, ne govori o moći koje ima pozorište i dopušta vladarima oružja i bacačima bombi da održavaju svetski mir. Kako bi sredstva otuđenja uopšte mogla da zamene sredstva mira i pomirenja? Pozivam vas da na ovaj, Svetski dan pozorišta promislite o svemu i da pozorište, kao univerzalni način za dijalog, drustvene promene i reforme, postavite u prvi plan. Pozorište je spontana, ljudska, jeftinija i daleko moćnija alternativa od ogromne količine novca koje trose Ujedinjene nacija za mirovne misije širom sveta.
Iako pozorište nije jedini put u borbi za mir, ono bi svakako trebalo da predstavlja efikasno sredstvo u mirovnim misijama.

SEĆANJE - MILEVA ŽIKIĆ (1922-2011)

19. februar 2011. godine


U Kragujevcu je u četvrtak, 17. februara preminula glumica Mileva Žikić, dugogodišnja prvakinja ansambla drame Knjaževsko-srpskog teatra.
Mileva Žikić rođena je u Kragujevcu 1922. godine, u tadašnjoj Pupinovoj ulici, na Pivari, od oca Milete, radnika u Zastavi i majke Jevrosime, takođe radnice, koji su sem nje imali i sina Jovu.
Profesionalnu karijeru je počela u šabačkom Narodnom pozorištu, u sezoni 1948/49. godine. Prva profesionalna uloga bila joj je rola Nine u Cankarevom Kralju Betajnove. Potom slede uloge Ljubice (Seoska učiteljica), Eve (Put u zločin), Vaske (Zona Zamfirova), Snežane (Snežana i sedam patuljaka)... preko dvadeset uloga za tri godine u Šapcu.
U Šapcu su je zvali, na početku, Mala Nina, a kasnije, po ulozi koja će obeležiti bitan deo njene umetničke karijere - Koštana.
Od 1951. godine stalni je član kragujevačkog pozorišta.
U kragujevačkom pozorištu je debitovala ulogom Olivije u Šekspirovoj Bogojavljenskoj noći.
U teatru je odigrala preko 120 uloga.
U penziju je otišla kao prvakinja drame kragujevačkog pozorišta, tada Teatra Joakim Vujić, ulogom Evrosime u komadu Jugoslovenska antiteza koji je režirao Nenad Ilić.
Od svih uloga, koje je odigrala u dugoj i bogatoj karijeri, sama Mileva Žikić, izdvajala je role u predstavama: Put oko sveta, Naši sinovi, Raskršće, Kamen za pod glavu, Tamni vilajet...
Sem njih, ostvarila je zapažene i nagrađivane role Lukrecije u Makijavelijevoj Mandragoli, Margarete u Strindbergovom Ocu, Dunjke u Ljubav Jarovajoj, Nastasije Ivanovne u Tolstojevom Živom lešu, Presvetove u Samoubici Nikolaja Erdmana, Gospođe Ortanz u Anujevom Ženskom orkestru, Olivije, Frančeske i Bjanke u Šekspirovim komadima Bogojavljenskoj noći, Mera za meru u Otelu, Melaniju u Jegoru Buličovu Maksima Gorkog, Fjoklu Ivanovnu u Gogoljevoj Ženidbi, Anu Andrejevnu u Revizoru, Koštanu u i ustoimenom komadu Borisava Bore Stankovića, Melaniju u Sremčevom komadu Pop Ćira i pop Spira, Kevu u Ivkovoj slavi, Sultanu u Zloj ženi Jovana Popovića Sterije, Stanu u Jakšićevom Stanoju Glavašu, Stanku u Prozivci za večnost Dimitrija Tadića, Anu u Oslobođenju Skoplja Dušana Jovanovića, Ikoniju u Čudu u Šarganu Ljubomira Simovića, Leposavu u Sabirnom centru Dušana Kovačevića, kao i niz uloga u Nušićevim komadima koje su je i proslavile: Jovanku u Protekciji,  Bosu u Opštinskom detetu, Marišku u Mister dolaru, Maricu u Sumnjivom licu, Spirinicu u Narodnom poslaniku, Živku u Gospođi ministarki, Sojku u Dr, Spasićku u Uježu, Sarku u Ožalošćenoj porodici, Micu u Vlasti i Agniju u Pokojniku.
Dobitnik je mnogih profesionalnih nagrada, poput onih na Susretima profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić i Udruženja dramskih umetnika Srbije a 2002. godine dobila je nagradu za životno delo Statuetu Joakim Vujić, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.
Takođe, Mileva Žikić, dobitnik je mnogih društvenih priznanja za humanitarni rad.
Glumica Mileva Žikić sahranjena je 19. februara na Varoškom groblju u Kragujevcu.

Fotografija Fotografija

DAN KNJAŽEVSKO-SRPSKOG TEATRA

Sretenje Gospodnje, 15. februar 2011. godine


Na Sceni Joakim Vujić 15. februara u 20.00 časova premijerno će biti izvedena predstava Đavo i mala gospođa rađena po tekstu Đorđa Milosavljevića a u režiji Žanka Tomića. Nakon izvođenja predstave svečano se uručuju nagrade koje svake godine na Sretenje dodeljuje Knjaževsko-srpski teatar: Statueta Joakim Vujić i Prsten sa likom Joakima Vujića.Program proslave Dana Teatra
18.00 časova, Scena Ljuba Tadić
Promocija automonografije Miodraga Tabačkog, dobitnika Statuete Joakim Vujić 2010. godine.
Fotografija
19.30 časova, Galerija Joakim
Otvaranje izložbe scenografija MOJI PROSTORI Miodraga Tabačkog.
Fotografija
20.00 časova, Scena Joakim Vujić
ĐAVO I MALA GOSPOĐA
Pustolovije u više slika i jednom mestu
Autor teksta Đorđe Milosavljević, reditelj Žanko Tomić

Nagrade Teatra
Statueta Joakim Vujić – Boro Drašković, reditelj i profesor
Fotografija Fotografija
Prsten sa likom Joakima VujićaDragan Jakovljević, reditelj, Knjaževsko-srpskog teatra direktor
Fotografija
Godišnje nagrade
Kolektivna nagrada ansamblu predstave Bajka o mrtvoj carevoj kćeri:
Sanja Matejić
Ana Todorović Fotografija
Dušan Stanikić Fotografija
Nenad Vulević Fotografija
Dragica Ilić, garderoberka Fotografija
Pohvale
Nikola Milojević, glumac Fotografija
Marija Vujičić, rekviziter
Zahvalnice
Prizma d.o.o. Kragujevac
Grafostil Kragujevac
SUR Nik - Kepa Kragujevac
Nebojša Novković, autoprevoznik iz Kragujevca

Tamo gde je stao Kontumac, nastavlja se Đavo i mala gospođa - prvo roman, a sada i predstava. Ovo se može shvatiti i doslovno. Kontumac se završava, a Đavo i mala gospođa počinje dolaskom danskog bajkopisca, Hansa Kristijana Andersena u Srbiju.
Ustvari, radeći tokom 2004. na drami Kontumac došao sam do priče o Psoglavom, Jeremiji, bedelusu kragujevačkog liceja, i Jelenki Herbez, nekadašnjoj maloj gospođi knjaza Miloša Obrenovića... Kada sam završio dramu, započeo sam rad na romanu – odatle je proistekla i maločas pomenuta narativna veza između ova dva teksta.
Kao samizdat, roman je u prvom izdanju izašao početkom 2009. godine, a krajem iste godine i u drugom Laguninom izdanju. Od tada je dobio nagradu Isidora Sekulić za najbolju knjigu 2009. godine, i još dva izdanja... a sad izlazi i na scenu Knjaževsko-srpskog teatra, gde je, kako sam napisao, i počeo da nastaje.
Đavo i mala gospođa priča je o dve avanture – jedna je istorijska i tiče se Srbije, druga je lična i tiče se Psoglavog, Jeremije i Jelenke Herbez... Kako je već dobro poznato, avanture nema bez vere u njen srećan rasplet. Stoga je pojava ove priče na pozorišnim daskama Knjaževsko-srpskog teatra za mene srećan rasplet jedne davno započete duhovne avanture.

Đorđe Milosavljević, u Zemunu, 27. januara 2011. godine

Fotografija Fotografija Fotografija Fotografija

DAN POSVEĆEN POZORIŠNOM ŽIVOTU ZEMUNA U XIX VEKU

subota, 27. novembar 2010. godine


CRKVA SVETOG NIKOLE (Zemun) u 9 sati, pomen Jokimu Vujiću, ocu srpskog pozorišta i učitelju škole koja je radila u okviru ove crkve. Parastos služi Njegovo Preosveštenstvo Episkop hvostanski G. Atanasije sa sveštenstvom crkve.
Otkrivanje spomen ploče Joakimu Vujiću je u porti crkve, ploču će otkriti Nebojša Bradić, ministar kulture, dok u svečanom programu učestvuju: Alojz Ujes, profesor, Dragan Jakovljević, direktor Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, Dragan Jovanović, glumac i hor Nikolajevske crkve.

Fotografija Fotografija Fotografija

JOAKIMINTERFEST

oktobar 2010. godine


Od 7-15. oktobra 2010. godine u Kragujevcu,
Knjaževsko-srpskom teatru,
održava se peti

JoakimInterFest!PET GODINA JOAKIMINTERFESTA

Proklamujući ideju Kragujevac Teatropolis, Knjaževsko-srpski teatar i Direkcija JoakimFesta inicirali su 2006. godine osnivanje JoakimInterFesta (Međunarodnog pozorišnog festivala malih scena) sa idejom da svake godine predstave neku od esencijalnih pozorišnih vrednosti povezanih pre svega istaživačkom i inovativnom tematikom.
JoakimInterFest se svake godine održava od 7-15. oktobra na scenama Knjaževsko-srpskog teatra i drugim prostorima u Kragujevcu Teatropolisu. Festival je selektivnog tipa i njegov stalni selektor je reditelj Dragan Jakovljević.
Na dosadašnjim festivalima (računajući i ovaj peti koji je pred nama) učestvovali su teatri  iz 19 zemalja (Rusija, SAD, Velika Britanija, Italija, Španija, Danska, Rumunija, Slovačka, Poljska, Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Ukrajina, Kanada) i izvedena je 61 predstava.
Za veoma kratko vreme JoakimInterFest postaje Festival od posebnog značaja za državu Srbiju, a po mišljenju brojnih učesnika iz svetskih pozorišnih centara i jedan od prestižnijih Festivala u centralnoj Evropi.
Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Kragujevac.

Peti međunarodni pozorišni festival malih scena (5th International Small Scene Theatre Festival) okuplja pozorišne ansamble iz: Makedonije, Rumunije, Bugarske, Italije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Rusije i Srbije. Dragan Jakovljević, selektor petog JoakimInterFesta, odabrao je devet pozorišnih predstava koje će biti na repertoaru Međunarodnog pozorišnog festivala malih scena. Predstava iz Sankt Pterburga (Rusija) izvodi se u čast nagrađenih.

Četvrtak 7. oktobar
19.30 Galerija Joakim
Pet godina JoakimInterFesta
Fotografije u izboru Dragana Vučkovića

Četvrtak 7. oktobar
20.00 Scena Joakim Vujić
Otvaranje Festivala
Festival otvaraju: Boro Drašković (reditelj), Saša Milenić (predsednik Skupštine grada Kragujevca), Dragan Jakovljević (reditelj, Knjaževsko-srpskog teatra direktor).

Ponedeljak, 11. oktobar
18.00 Scena Ljuba Tadić
Prateći program
Promocija knjige RAVNOTEŽA, autor Boro Drašković
Učestvuju: Petru Krdu, Saša Milenić, Dragana Bošković, Slavko Milanović, Mirko Demić i autor.
Fotografija

Voditelji susreta sa stvaraocima su Spasoje Ž. Milovanović (teatrolog) i Marija Soldatović (dramaturg).
Urednik štampanih publikacija je Zoran Mišić, novinar iz Kragujevca.
Fotografija
U 20.00 časova 15. oktobra na zatvaranju Festivala svečana dodela nagrada.

WELCOME TO THE JOAKIMINTERFEST

October 2010


From October 7th till October 15th 2010 in Kragujevac
at Knjaževsko-srpski teatar, it will be held the JoakimInterFest! The Fifth International Small Scene Theatre Festival will gather groups from Macedonia, Romania, Bulgaria, Italy, Ukraine, Bosnia and Herzegovina, Russia and Serbia.

Festival Opening
Boro Draskovic, director
Sasa Milenic, President of the City Assembly Kragujevac
Dragan Jakovljevic, director of Knjazevsko-srpski teatar
The opening ceremony will be on Wensday, October 7th, 2010 at 8:00 p.m. Following the opening, the Knjazevsko-srpski teatar will perform the play PIONEERS IN INGOLSTADT.

Moderators of the creators meeting: Spasoje Z. Milovanovic (teatrlologist) and Marija Soldatovic (dramatist).
Redactor of the printed publications is Zoran Misic, journalist from Kragujevac.
Foto
October 15th, 2010 at 8:00 p.m. The Festival awards.

Plakat

YAHOO

PREMIJERA, 1. oktobar 2010. godine


Po motivima Zoološke priče Edvarda Olbija
YAHOO
Reditelj: Miloš Krstović

ULOGE
Piter: Nikola Milojević
Džeri: Mladen Knežević

Dramaturg: Marija Soldatović
Kostimograf: Jelena Janjatović
Scenograf: Miloš Krstović i Milena Vuković
Izbor muzike: Miloš Krstović
Sufler-inspicijent: Gordana Stevović
Majstor svetla: Nikola Manić
Majstor tona: Bogoljub Nikolić

Yahoo je predstava koja se bazira na komadu Edvarda Olbija Zoološka priča Slućajan susret dva čoveka u parku potpuno drugačijih socijalnih i psiholoških osobina dovodi do tragičnog ishoda. Duhovitam mračna i apsurdna, kritički posmatra savremeno doba i oćajnog, otuđenog i izgubljenog čoveka u potrazi za ljubavlju. Predstava o asocijalnom i socijalizovanom čoveku nikada pre Olbija nije imala tako izražen  podtekst pun subverzivne energije i emocija. Zato predstavu posvežujemo Edvardu Olbiju, velikanu američke dramaturgije u ime globalne krize velikih i malih, podela, dominacije i straha.
Marija Soldatović, dramaturg

Edvard Olbi (Edward Albee)
Edvard Olbi jedan je od najvećih pisaca svoje generacije, rođen je u Americi  1928. godine. Kao usvojeno dete, odrastao je u Olbi familiji koja se bavila menadžmentom u vodvilju i bila dobrostojeća. Još od detinjstva upoznaje svet pozorišta i prvu predstavu gleda sa šest godina. Naklonjem umetnosti, rano počinje da se osamostaljuje i traži posao pisca. Posle brojnih pokušaja uzima pisaću mašinu iz Vester Juniona, gde je radio neko vreme radio kao kurir, i dve nedelje piše Zoološku priču 1958. godine. Ovaj prvi Olbijev komad postavljen u Berlinu sledeće godine, postiže veliki uspeh i predstavlja lep ogled i domašaj u okviru teatra apsurda. Posle svog najvećeg uspeha Ko se boji Virdžinije Vulf u brodvejskoj produkciji 1963. godine postaje značajan i uticajan pisac, tako dasve do danas piše, režira i producira, višestruko nagrađivan, zauvek posvećen umetnosti pozorišta u kojoj je postigao izuzetan domet.

Plakat

ART JASMINE REZE NA SCENI JOAKIM VUJIĆ

PREMIJERA, 24. septembar 2010. godine


ULOGE
Serž Đorđe Simić
Ivan Đorđe Đoković
Mark Milomir Rakić

Kostim: Jelena Janjatović
Scenograf: Milivoje Štulović
Muzika:Ljuba Penov
Inspicijent: Rada Jovanović
Svetlo: Nikola Manić
Ton: Ivan Filipović
Rekviziter: Marija Vujičić
Dekor: Marko Nedeljković

Ako sam ja ja, zato što sam ja ja,
i ako si ti ti, zato što si ti ti,
ja sam ja, i ti si ti.
Ako sam naprotiv, ja ja zato što si ti ti,
i ako si ti ti zato što sam ja ja,
onda ja nisam ja, a ti nisi ti.

Jasmina Reza

Karijeru je započela kao glumica. Godine 1987. piše svoju prvu dramu Razgovori posle sahrane za koju je nagrađena Molijerovom nagradom. Za svoju drugu dramu Zima prolazi takođe dobija Molijerovu nagradu 1990. godine, a njena treća drama Neočekivani čovek doživljava brojna uspešna izvođenja u Evropi i Americi.
Godine 1995. godine premijerno je izvedena drama Art i odmah je za nju dobila Molijerovu nagradu. Od tada je doživela brojna izvođenja širom sveta i prevedena je na preko trideset svetskih jezika, dobijajući sve bitnije nagrade u Evropi i svetu.
Jasmina Reza nastavlja da piše i iznenađuje sve svojim dramama, Život X 3 (2000), Španska drama (2004) i Bog pokolja (2006), i romanima. Takođe piše scenarije za film.
Živi i radi u Parizu.

ART - Video klip
Plakat Fotografija
Fotografija Fotografija

SANJI MATEJIĆ DODELJENA NAGRADA NA FESTIVALU U BUGARSKOJ

21. maj 2010. godine


Knjaževsko-srpski teatar je učestvovao na XXI Međunarodnom pozorišnom festivalu malih scena u gradu Vraca, Bugarska.
Festival se država svake godine od 16-21. maja.

Kragujevački Teatar je na Festivalu učestvovao u zvaničnoj konkurenciji za nagrade sa predstavom Nikolaja Koljade Bajka o mrtvoj carevoj kćeri reditelja Boška Dimitrijevića.

Potpisan je i Protokol o saradnji Dramsko lutkarskog teatra iz Vraca, Teatra Al Davila iz Piteštija i Knjaževsko-srpskog teatra. Protokol su u prisustvu gradonačelnika Vraca Kostadina Šahova potpisali Anastas Popdimitrov za teatar iz Vraca, Sebastijan Tudor za teatar iz Piteštija i Dragan Jakovljević za Knjaževsko-srpski teatar.

Na Festivalu su učestvovala pozorišta iz Bugarske, Rusije, Rumunije, Makedonije i Srbije. 21. maja 2010. godine, žiri Međunarodnog pozorišnog festivala malih scena u sastavu, Nora Makarova iz Rusije, Juri Juškevič iz Ukrajine i Kiril Stamenov iz Bugarske, dodelio je Nagradu za najbolju žensku ulogu Sanji Matejić, za ulogu Rime u predstavi Bajka o mrtvoj carevoj kćeri.

Fotografija

JOAKIMFEST

maj 2010. godine


Od 7-15. maja 2010. godine u Kragujevcu,
Knjaževsko-srpskom teatru,
održava se sedmi

JoakimFest!Selektor sedmog JoakimFesta, gospodin Dragan Jakovljević, reditelj iz Kragujevca, odabrao je osam pozorišnih predstava koje će biti na repertoaru Festivala najboljih pozorišnih predstava po tekstovima domaćih autora.
Monodrama Mirka Babića Kad su cvetale tikve autora Dragoslava Mihailovića izvodi se u čast nagrađenih.

Četvrtak, 6. maj
12.00 Zgrada grada Kragujevca
Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nebojša Bradić i direktor Knjaževsko-srpskog teatra Dragan Jakovljević, potpisali su Protokol o sufinasiranju JoakimInterFesta i Ugovor o finansiranju JoakimFesta.
Potpisivanju Protokola prisustvovali su zamenik gradonačelnika Nebojša Zdravković, predsednik Skupštine grada Saša Milenić, prvak drame kragujevačkog pozorišta glumac Mirko Babić, počasni građanin grada Kragujevca Draško Ređep sa suprugom i publicista i koordinator za poslove u oblasti kulture u Gradskoj upravi Miodrag Stojilović.
Fotografija

Petak, 7. maj
19.00 Galerija Joakim
Otvararanje 6. izložbe pozorišnih plakata profesionalnih pozorišta Srbije, Srpski pozorišni plakat.
Fotografija

20.00 Scena Joakim Vujić
Otvaranje 7. JoakimFesta
Festival otvaraju Milena Marković, dramski pisac iz Beograda i Dragan Jakovljević, reditelj, Knjaževsko-srpskog teatra direktor.

7-15. maj
18.00 Scena Ljuba Tadić
TEATROTEKA
Domaća drama na malom ekranu
U izboru Dragane Bošković, urednice TV Teatra RTS-a.

Voditelji susreta sa stvaraocima su Marija Soldatović, dramaturg iz Kragujevca i Mr Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog iz Kruševca. Fotografija Fotografija
Urednik festivalskog biltena je Zoran Mišić, novinar iz Kragujevca. Fotografija

U 20.00 časova 15. maja dodela nagrada i svečano zatvaranje sedmog JoakimFesta.

Fotografija
Fotografija

KRUG DVOJKE – BULEVAR SUMRAKA

mart 2010. godine


Društvo sa neizgrađenim moralnim i estetičkim vrednostima, kao što je naše, promoviše snobizam kao zamenu za stvarni uspeh i ličnu sreću. Generacije i generacije umetnika, naročito glumaca, čame u krugu dvojke čitav svoj vek, ostajući na marginama pozorišne umetnosti, sve iz straha da ih svevideće oko televizije i filmski reditelji na glasu van ovog kruga neće primetiti.

Obilaženje redakcija koje proizvode igrani program, spuštanje do čitanja vremenske prognoze, neuroza koja čini od njih neupotrebljive likove za umetnost, ponižavanje svake vrste, posledica su trauma iz detinjstva naših umetnika, koji priželjkuju mehaniku estrade i veliku gledanost palp programa.
Srećom, ima, iako ne mnogo, i drugačijih primera. Tačno je da su mnoga pozorišta van Beograda osuđena na čamotinju i resavsku školu, igrajući ono što su velegradske zveri već odigrale, demistifikovale I detronizirale.Tada, obično, neko od beogradskih rediteljskih imena (ima ih samo nekoliko, koji se vrte u krug, i vrlo su skupi) uzmu taj tekst i postave ga na scenu teatra u unutrašnjosti (provincija je, smatram, duhovna, a ne geografska karakteristika), preduzimajući, često, postupak koga bi se ovde stideli. Za jevtin uspeh.
Bez nade da će se uskoro nešto na bolje promeniti, jer Ministarstvo kulture i establišment samo trube o demetropolizaciji umetnosti, naročito u predvečerje izbora, glavna lova iz budžeta  ide, naravno, velegradskim slavnim kućama, započinjem ovu priču neveselim uvodom, da bih pomenula umetnika, glumca, stvarnu zvezdu srpskog glumišta, inače poznatog po velikanima, kojih se ne bi, a i nije, stidelo ni evropsko pozorište.
Govorim o Mirku Babiću, danas našem tv licu, popularnom Dragojlu iz gledane tv serije Selo gori, a baba se češlja, Radoša Bajića.
Oni koji ne gledaju predstave Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu, najstarije pozorišne kuće u nas (osnovao ga je Knjaz Miloš, 1835. i postavio Joakima Vujića, oca srpskog teatra, za direktora) ne znaju šta još sve ume i može Mirko Babić. Završivši Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju (danas FDU), Babić se, uprkos molbama ovdašnjih direktora pozorišta, vratio u Kragujevac, i tamo ostao sledećih četrdeset godina svog umetničkog trajanja, igrajući najveći repertoar, radeći sa velikim rediteljima, gostujući u popularnim medijima, zadovoljan, blagorodan, skroman i radan, kao malo koji velikan kod nas.
Pišući Monografiju o Mirku Babiću, koja je sastavni deo Nagrade za životno delo dramskog umetnika, Statuete Joakima Vujića, susrela sam se sa glumačkom karijerom koja je stalno bila u usponu, gde je njeno središte velika uloga Šekspirovog Kralja Lira (snimili smo je, srećom, u Tv teatru), ili Brehtovog Galileja, a njih sledi mnogo, mnogo uloga najrazličitijih žanrova, velikog dijapazona osećanja.
Monografiju o Mirku Babiću promovisaćemo u Galeriji RTS-a, 24. marta, u 12 sati.
Jedan od najpopularnijih likova danas u našem serijskom programima, Mirko Babić, naći će se, nadam se, okružen i okuražen u svojoj (mogućoj) misiji klasićima, Aljošom Vučkovićem, Peđom Stojanovićem, zemljakinjom i prijateljicom iz mladih dana, Goricom Popović, rediteljima Nebojšom Bradićem, Radošem Bajićem, Slavenkom Saletovićem, svojim kolegama iz Selo gori..., najpre sa sestrom bliznakinjom, Ljiljanom Stjepanović, teatrolozima, kritičarima, ljudima koji poštuju i afirmišu njegovo veliko i značajno delo, a pisali su u Monografiji.
A radoznala publika će, iz knjige koju je objavio Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu, koji znalački i velegradski vodi reditelj Dragan Jakovljević, saznati, sigurna sam, iznenađena, koliko je velikih uloga imao Mirko Babić ne samo u svom matičnom teatru, nego i na drugim srpskim scenama, a onda na filmu, i, naročito, na televiziji, koja ga, jasno je, prati u stopu u njegovom trajanju. U Monografiji su i dva diska, jedan sa snimkom Kralja Lira, drugi sa mnoštvom inserata iz Babićevog glumačkog rada.
Kako je pogrešno verovanje mladih glumaca da je holivudski Sanset bulevar samo u centru Beograda!
Najzad, moram da poručim čitaocima našeg bloga, kao što sam i čitaocima moje knjige o Mirku Babiću, da odavno nisam bila dirnuta nekom dramskom scenom (a pozorište je, ovako, ili onako, čitav moj život) kao onda kada je Predsednik banuo na snimanje tv serije Selo gori, a baba se češlja. Mirko Babić se, kao Dragojlo, pozdravio sa njim, izvinjavajući se što mu smeta, svojom poznatom replikom iz serije. Prisagnut, sa kačketićem na glavi, debelim naočarima, dobrotom, iskrenošću, a sa poznatom ironijom ovog tla, podsetio me je na najveće filmove italijanskog neorealizma, na onaj zrak sunca iz Čuda u Milanu, kada se gomila sirotinje tiska pod njim, da je ugreje i obasja.
Kad je Dragojlo protresao Predsedniku ruku, kao da se cela Srbija, pognuta, izmršavela, obnevidela, a duhovita, pozdravila, izvinjavajući se, s njim.
Treba gledati napred, dragi studenti, glumci, talentovani svete koji čamiš u nekoliko velegradskih kvadratnih kilometara! Talenat se (kao ni ljubav, ni kašalj) ne može sakriti, niti se do slave  dolazi našim posustalim putevima!
Mirko Babić je dokaz da su čuda mogućna, i van svetlosti velegrada.

Dragana Bošković, dramaturg, teatrolog, pozorišni kritičar, dramski pisac, profesor dramaturgije. Urednica TV teatra i drugih dramskih sadržaja u Dramskom programu RTS-a.

SVETSKI DAN POZORIŠTA

27. mart 2010. godine


Svetski dan pozorišta, koji se obeležava 27. marta, ustanovio je 1961.  godine Međunarodni pozorišni institut (ITI). Na taj dan pozorišta u svetu organizuju razne manifestacije, uz obavezno čitanje poruke koju, po pozivu ITI-ja, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda. Ove godine to je Džudi Denč, engleska glumica.

Džudi Denč rođena 9. decembra 1934. u Severnom Jorku u Engleskoj jedna je od najboljih i najpoštovanijih britanskih glumica svih vremena. Studirala je školu drame (Central School of Speech and Drama), a nakon toga igrala na Šekspirovoj sceni nacionalnog teatra. U njenoj dugoj karijeri glumila je u pozorištu, na filmu i televiziji. Godine 1970. dobija orden britanske imperije, a 1988. i kraljevsku titulu Dame.

Dama Džudi Denč (Dame Judith Olivia Judi Dench)
Svetski dan pozorišta je prilika za svetkovinu pozorišta kroz mnoštvo njegovih oblika.
Pozorište je izvor zabave i inspiracija te ima mogućnost ujedinjavanja brojnih različitih kultura i naroda celoga svijeta. Ali pozorište je više od toga i pruža mogućnost obrazovanja i informisanja.
Predstave se održavaju širom sveta, i ne samo u tradicionalnom pozorišnom okruženju.
Pozorište se događa u malom afričkom selu, u podnožju planine u Armeniji, na malom ostrvu u Tihom okeanu. Potreban mu je samo prostor i publika.
Pozorište nas može nasmejati, rasplakati, ali mora nas naterati na razmišljanje i delovanje.
Pozorište nastaje timskim radom. Glumci su oni koje vidimo, ali postoji i veliki broj ljudi koji se ne vide. Oni su jednako važni kao i glumci, a njihove različite stručne veštine omogućuju postavljanje predstave. I oni moraju učestvovati u slavlju i uspehu kome se teži. Svetski dan pozorišta je službeno 27. marta. Ali po mnogo čemu treba svaki dan smatrati danom pozorišta, jer imamo odgovornost nastaviti tradiciju zabavljanja, obrazovanja i prosvećivanja naše publike bez koje ne bismo mogli postojati.

175 GODINA KNJAŽEVSKO-SRPSKOG TEATRA

Dan Teatra, 15. februar 2010. godine


15. februara, na Sretenje Gospodnje,
Knjaževsko–srpski teatar
proslavlja 175 godina od osnivanja.

Vaše Preosveštenstvo, uvaženi gospodine ministre, cenjeni gosti, dragi sugrađani, dame i gospodo!
Na današnji dan, pre ravno 175 godina, u prestonom Kragujevcu, koju stotinu metara odavde, u porti Miloševe crkve, donet je prvi ustav moderne Srbije. Pre toga dana Srbi nisu imali ni ustava, ni ideje o tom temeljnom državno-pravnom aktu, baš kao ni srpsku reč za takvo što. Veliki crkveni i narodni praznik, Sretenje Gospodnje, pokroviteljski je ovom dokumentu darovao ime, Sretenjski ustav, a čin njegovog skupštinskog potvrđivanja dao je povoda izvođenju prve pozorišne predstave, pod upravom Joakima Vujića, oca srpskog pozorišta, tada već u zvaničnoj ulozi direktora Knjaževsko-srpskog teatra, u kojem se i danas okupismo.
Konzervativne sile tadašnje Evrope, Austrija, Rusija i Turska, sve su poduzele da Sretenjski ustav, jedna od najliberalnijih konstrukscija toga doba, bude stavljen van snage, ubrzo po njegovom donošenju. Međutim, duh građanske revolucije koji je on izražavao, njegov napoleonski, reformski, oslobodilački karakter, nikada nije ugušen i ostao je trajni znamen moderne Srbije, do današnjih dana. Od tada  do dana današnjeg, moderno, liberalno, evropsko htenje u Srbiji traži svoje mesto i uobličenje. Tim nagonom vođen, ubrzo, nastaje i jedan novi srpski grad. Miloševom izgradnjom novog konaka, premeštanjem Liceja, Mihajlovim građenjem nove zgrade Teatra, nastaje jedan novi Kragujevac na mestu zvanom Beograd, koji do tada beše tuđ i simbol tuđinske uprave.
U kulturi je poznato da kod nekih stanovnika velikih gradova postoji fenomen stida zbog seljačkog ili provincijskog porekla. Međutim, kada Kragujevac samoinicijativno 2010. godinu proglasi Godinom moderne Srbije u Kragujevcu i samostalno, uz vatromet, narodno veselje i pozorišnu svečanost, proslavlja Dan državnosti Srbije, to nije ni satira ni prekor, sasvim suprotno. Kragujevac time modernoj, evropskoj Srbiji poručuje da nema čega da se stidi. Nema, dame i gospodo, ničega sramotnog u želji da se napreduje i bude savremen. Nijedan se predački zavet i nijedna tradicija time ne napušta i ne izneverava. Upravo je prvi srpski moderni grad Kragujevac zalog i svedok da je modernost jedina živa tradicija Srbije, koja ne bi bila mit i puko predanje.
Zbog toga je Šumadija zavičajna reč koje niko ko razume srpski ne bi smeo da se stidi niti plaši. Šumadija je reč bez koje ne može da ima značenja ni smisla ništa što bi se kazalo svim ostalim rečima savremenog jezika.
Srbijo, koja ne želiš lažnu sigurnost povratka na staro; Srbijo, koja hoćeš da si bolja i hrabrija, čestitam ti tvojih herojskih 175 godina i srećan ti Dan državnosti, na mnogaja ljeta.
Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca Fotografija

Joakimovi dani
U Kragujevcu od 8. februara teku Joakimovi dani koji obuhvataju dešavanja u Teatru u toku meseca februara. Već od 8. februara na repertoaru su Klub Novi svetski poredak, Gospođa Ministarka, Dnevnik jednog ludaka, Bajka o mrtvoj carevoj kćeri, Seobe, Kontumac, Gusari, Pinokio. 15. februara u 18.00 časova na trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije održava se koncert Sanje Ilića i Balkanike.
Nedelja, 14. februar, 18.00 časova Scena Ljuba Tadić
– Promocija pozorišne Revije Joakim, uručivanje Godišnjih nagrada i Zahvalnica.
Fotografija
Nedelja, 14. februar, 19.00 časova Otvaranje izložbe u Galeriji Joakim
– Postavka Olge Marković, kustosa Muzeja pozorišne umetnosti Srbije. Izložba obuhvata istorijat Knjaževsko-srpskog teatra, rad i delo Joakima Vujića, dok sa druge strane predstavlja aktuelni trenutak Teatra.
Ponedeljak, 15. februar, 12.00 časova, Zgrada uprave Grada Kragujevca
– Potpisivanje Protokola o saradnji između Dramatično kuklen teatra, Vraca, Bugarska i Knjaževsko-srpskog teatra. Protokol potpisuju direktori pozorišta Anastas Popdimitrov i Dragan Jakovljević.
Fotografija Fotografija
Ponedeljak, 15. februar, 18.00 časova Scena Joakim Vujić
– Promocija Monografije Mirko Babić iz edicije Joakimovi potomci, autora Dragane Bošković, teatrologa iz Beograda.
Fotografija Fotografija
Ponedeljak, 15. februar, 20.00 časova Scena Joakim Vujić
– Sa Scene Joakim Vujić gostima su se obratili gospodin Dragan Jakovljević, direktor Teatra, gospodin Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca i gospodin Nebojša Bradić, ministar za kulturu u Vladi Republike Srbije.
– Predstava Đorđa Milosavljevića Kontumac u režiji Žanka Tomića.
– Svečano uručivanje Godišnje nagrade Teatra, Prstena sa likom Joakima Vujića (dodeljuje se za izuzetan doprinos razvoju Teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu) i Statuete Joakim Vujić (dodeljuje se za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji).

Nagrade Teatra
Statueta Joakim Vujić – Miodrag Tabački, scenograf i kostimograf iz Beograda Fotografija
Prsten sa likom Joakima Vujića – Dragana Bošković, teatrolog iz Beograda Fotografija
Obrazloženje nagrada
Godišnja nagrada – Ivan Vidosavljević, glumac Knjaževsko–srpskog teatra Fotografija

Knjaževsko–srpski teatar Plakat
Nebojša Bradić Nebojša Dugalić
Fotografija Fotografija Fotografija
Pres kliping

KNJAŽEVSKO–SRPSKI TEATAR I JOAKIMINTERFEST U POZORIŠNOJ EVROPI

novembar 2009. godine


Na Generalnoj skupštini Nove evropske pozorišne akcije,
New European Theatre Action, održanoj 17. i 18. oktobra 2009. godine, odlučeno je da festival JoakimInterFest 2010. godine postane novi član ove evropske pozorišne mreže koja ima za cilj promovisanje kulturne saradnje između evropskih zemalja razmenom predstava, umetnika i tehničkog osoblja, podsticanje koprodukcije, obuku stručnjaka i angažovanje u objavljivanju projekata.
Članovi ove pozorišne asocijacije su Ex ponto festival-Kulturno društvo B–51 iz Ljubljane, International festival of Theatre Butrinti 2000 iz Albanije, International Teatre Festival Varna iz Bugarske, Festival Mess Sarajevo iz BiH, Eurokaz Zagreb iz Hrvatske, Međunarodni festival malih scena Rijeka iz Hrvatske, Festival Ohridsko leto iz Makedonije, International Galata Theater Festival iz Turske i Festival Risto Šiškov iz Makedonije.
Pozorišta: Drama Theatre V. F. Komissarzhevskaya, Teatre of Korca, Bulgarian Association of the theatre directors (BATD), Narodno pozorište Sarajevo, Crnogorsko narodno pozorište, Slovensko stalno gledališče Trst, Teatro Metastasio Stabile della Toscana, Slovensko narodno gledališče Maribor, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Narodno pozorište u Beogradu, Naroden teatar Bitola, Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Beogradsko dramsko pozorište.
Novi članovi od 2010. godine su Festival Teuta–New Ancient Theatre iz Crne Gore, Primorska Summer Festival Koper iz Slovenije, Europe Via the Balkans Theatre Festival iz Rumunije, JoakimInterFest iz Srbije, International Festival of Modern & Contemporary Dance iz Albanije.

U međuvremenu su Knjaževsko–srpski teatar i JoakimInterFest dobili poziv za učlanjenje Teatra i JoakimInterFesta u Međunarodnu pozorišnu mrežu svetskih pozorišta InterAct, World Theatre Network InterAct.
Na Generalnoj skupštini koja je održana 6. i 7. novembra u gradu Leće–Italija, učestvovo je Dragan Jakovljević, direktor Direkcije Festivala JoakimInterFesta i direktor Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca kao i  direktori svetskih pozorišta i festivala iz Poljske, Češke, SAD, Velike Britanije, Makedonije, Albanije, Turske, Litvanije, Bugarske.
U istom periodu organizovana je i proslava Teatra Koreja i predstavljanje novog projekta međunarodnog karaktera Strade Maestre 2009-2010.

Teatar na gostovanjima:
27. novembar, predstava Klub Novi svetski poredak, nagrada za najbolju predstavu na Davila StudioInterFestu u Piteštiju, Rumunija,
22. novembra predstava Pioniri u Ingolštatu izvedena u Ingolštatu, Nemačka.
Knjaževsko-srpski teatar je dobio zvaničan poziv Theatre Kolectiv i Aleksandra Dunđerovića da krajem juna 2010. godine gostuje u Engleskoj (London, Liverpul, Mančester) sa predstavom Klub Novi svetski poredak.

JOAKIM VUJIĆ (1772–1847)

20. novembar 2009. godine

Na današnji dan 1847. godine umro je Joakim Vujić, pisac, prevodilac, učitelj stranih jezika, univerzalni pozorišni stvaralac, direktor Knjažesko–srbskog teatra u Kragujevcu 1835/36. godine.


Rođen 9. septembra 1772. u Baji od roditelja Grigorija i Jevre. Školovao se u Baji, Novom Sadu, Kalači, Ostrogonu i Požunu (Bratislava) gde je izučio prava.
Napisao je Putešestvije po Serbiji, Zemljeopisanije, Početak opisanija srbski manastira kao i 21 dramsko delo, uključujući Kreštalicu, Fernanda i Jariku i Ljubovnaju zavist čerez jedne cipele. Autor je i jedne Francuske gramatike.
Prva teatralna predstavlenija priredio je u Pešti, Baji i Segedinu između 1813. i 1815, a u Zemunu 1823. 24. avgusta 1813. godine, u Rondeli na peštanskoj obali Dunava, na pozornici Mađarskog teatra, Joakim Vujić priređuje prvu svetovnu i građansku pozorišnu predstavu na srpskom jeziku Kreštalica nemačkog spisatelja Augusta Kocebua. Prvu vest o ovoj predstavi prenele su Novine serbske iz carstvujušče Vijene Dimitrija Davidovića.
Na poziv Kneza Miloša u jesen 1834. godine u Krgujevac dolazi Joakim Vujić kao ličnost velikog pozorišnog iskustva i poznavalac obimnog pozorišnog repertoara. Postavljen je za direktora Teatra sa zadatkom da organizuje rad pozorišta.
Knjažesko-srbski teatar smešten je u adaptiranim prostorijama tipografije i imao je binu, lože i parter. Repertoar Teatra činila su uglavnom dela Joakima Vujića, a glumački ansambl, pored Vujića, koji je bio glavni glumac i reditelj, sačinjavali su mladi činovnici i đaci gimnazije. Prve predstave održane su u vreme zasedanja Sretenjske skupštine od 2. do 4. februara 1835. godine, kada su prikazani Vujićevi komadi uz muziku koju je komponovao Jožef Šlezinger. Za tri dana izvedene su četiri predstave: Fernando i Jarika, La Peruz, Bedni stihotvorac i Begunac. Pozorišnu publiku sačinjavali su Knez sa porodicom, činovnici i pozvani gosti, kao i poslanici u vreme skupštinskih zasedanja. Na Sretenje Gospodnje, 15. februara 1835. godine (2. februara, po Julijanskom kalendaru) prikazao je Joakim Vujić svoj pozorišni komad Fernando i Jarika, prema delu Karla Ekartshauzena.
Poslednje godine svoga života Joakim Vujić je proveo u Beogradu u oskudici. Ipak je bio živnuo videći da se u Srbiji sve više utvrđuje pozorište. To mu bejaše poslednja radost.
Umro je 20. novembra (8. novembra po Julijanskom kalendaru) 1847. godine, očekujući prvi povezani primerak svoje nove knjige Irina i Filandar. Joakim Vujić je sahranjen u grobu Sime Milutinovića Sarajlije u blizini crkve Svetog Marka na starom tašmajdanskom groblju u Beogradu.

JOAKIMINTERFEST

oktobar 2009. godine


Od 7-15. oktobra 2009. godine u Kragujevcu,
Knjaževsko-srpskom teatru,
održava se četvrti

JoakimInterFest!Četvrti međunarodni pozorišni festival malih scena (4th International Small Scene Theatre Festival) okuplja pozorišne ansamble iz: SAD, Engleske, Italije, Rumunije, Hrvatske, Republike Makedonije i Srbije. Na Festivalu učestvuju deset pozorišnih predstava, devet u konkurenciji za nagrade i predstava, koja se izvodi u čast nagrađenih, Deset dana kapetana Postnikova autora Mikaela Brojnštajna, Shelter scena Kragujevac.

Predsednik Skupštine, Saša Milenić je upriličio prijem za učesnike Festivala u zgradi uprave Grada Kragujevca. Prijemu su prisustvovali predstavnici: Serious Play! Theatre, Northampton MA. USA, Theatre Kolectiv, Mančester, Engleska, Teatar Al. Davila, Rumunija, Teatar Rugantino, Hrvatska i član žirija, Anastas Popdimitrov, Bugarska.
Fotografija Fotografija
Fotografija

Sreda 7. oktobar
20.00 Knjaževsko-srpski teatar
Otvaranje Festivala
Slobodan Pavićević, književnik iz Kragujevca
Dragan Jakovljević, selektor Festivala
Fotografija

Festival otvara predstava rađena u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra i Theatre Kolectiv
Klub Novi svetski poredak.

Četvrtak, 8. oktobar
19.30 Galerija Joakim
Prateći program
Izložba fotografija Augustine Johan, Bukurešt, Rumunija
POZORIŠTE U RUMUNIJI
Fotografija

Nedelja, 11 oktobar
18.00 Scena Ljuba Tadić
Promocija knjiga Dr Aleksandra Dunđerovića
Theatricality of Robert Lepage (Pozorisni Jezik Robera Lepaža)
Robert Lepage - Routledge Performance Practitioners ( Rober Lepaž - Routlidž Pozoriste Prakse)
Učestvuju: Maša Stokić, teatrolog, glumci Theatre Kolectiv (Engleska) i autor.

Voditelj susreta sa stvaraocima je Slobodan Savić, pozorišni kritičar i pisac iz Beograda.
Fotografija
Urednik štampanih publikacija je Zoran Mišić, novinar iz Kragujevca.
Fotografija
U 20.00 časova 15. oktobra na zatvaranju Festivala svečana dodela nagrada.

WELCOME TO THE JOAKIMINTERFEST

October 2009


From October 7th till October 15th 2009 in Kragujevac
at Knjaževsko-srpski teatar, it will be held the JoakimInterFest! The Fourth International Small Scene Theatre Festival will gather groups from United States of America, England, Italy, Romania, Croatia, Republic of Macedonia and Serbia. You will have an opportunity to see nine plays, eight of them in competition for the awards and the play of the Shelter scene from City of Kragujevac Dek tagoj de kapetano Postnikov in the honor of the awarded.

Festival Opening
Slobodan Pavicevic, writer from City of Kragujevac
Dragan Jakovljevic, Festival selector
The opening ceremony will be on Wensday, October 7th, 2009 at 8:00 p.m. Following the opening, the Knjazevsko-srpski teatar and Theatre Kolectiv will perform the play Club The New World Order.

Moderator of the creators meeting is Slobodan Savic, theater critic and writer from Belgrade.
Foto
Director of the printed publications is Zoran Misic, journalist from Kragujevac.
Foto
October 15th, 2009 at 8:00 p.m. The Festival awards.

Fotografija Fotografija
Fotografija Fotografija
Fotografija Fotografija

NEBOJŠA BRADIĆ U KNJAŽEVSKO-SRPSKOM TEATRU

28. septembar 2009. godine


Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nebojša Bradić je u pratnji domaćina Saše Milanića, predsednika Skupštine Grada Kragujevca posetio Spomen park Kragujevački oktobar i Knjaževsko-srpski teatar.
Tom prilikom ministru Bradiću uručeno je pismo o namerama da Knjaževsko-srpski teatar dobije status ustanove od nacionalnog značaja, a pokrenuta je i inicijativa o pitpisivanju protokola o saradnji između Grada Kragujevca i resornog ministarstva.
U 17.00 časova na Sceni Ljuba Tadić Knjaževsko-srpskog teatra održana je konferencija za medije i tom prilikom Nebojša Bradić je istakao sledeće:
Imajući u vidu jubilej pozorišta - 175 godina od osnivanja, značaj koji ima za kulturni život Srbije, inicijativa je na mestu i to će biti predmet našeg zajedničkog bavljenja. To je izvor pozorišnog života u ovom delu Balkana, dokaz kakvo je utemeljenje naše kulture. Tradicija mora da bude dobro uočena i prepoznata uz našu podršku za moguć pravac razvoja. Ministarstvo kulture u prethodnom periodu prepoznalo je institucije i manifestacije u Kragujevcu, kao važne nosioce misije decentralizacije i kroz podršku tim manifestacijama, nastoji da jasno ukaže na smisao decentralizacije, da ima uspešne partnere sa kojima može da razvija nove inicijative. Za nas je područje saradnje jedinstveno, ne postoji razlika između republike, gradova i lokalne vlasti.
Ministarstvo kulture Republike Srbije

Dragan Jakovljević, direktor Knjaževsko-srpskog teatra je pozvao minista Bradića da otvori 4. JoakimInterFest, Međunarodni pozorišni festival malih scena koji se održava u periodu od 7-15. oktobra ove godine.
U 20.00 časova na Sceni Joakim Vujić gospodin Bradić je sa domaćinima prisustvoavo premijernom izvođenju predstave Gordana Mihića Siroti mali hrčki.

Fotografija
Fotografija
Fotografija
Nebojsa Bradić

JOAKIMFEST

maj 2009. godine


Od 7-15. maja 2009. godine u Kragujevcu,
Knjaževsko-srpskom teatru,
održava se šesti

JoakimFest!Selektor JoakimFesta 2009. godine, gospođa Dragana Bošković, teatrolog iz Beograda, odabrala je osam pozorišnih predstava koje će biti na repertoaru Festivala najboljih pozorišnih predstava Srbije po tekstovima domaćih autora.
Predstava po tekstu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja Dnevnik jednog ludaka izvodi se u čast nagrađenih.

NAJSTARIJE SRPSKO POZORIŠTE, KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR PONOVO OTVARA VRATA POKLONICIMA DOBRIH POZORIŠNIH PREDSTAVA PO TEKSTU DOMAĆIH AUTORA. NADAM SE DA ĆE FESTIVAL KOJI JE VAŽAN ZA KRAGUJEVAC, A NOSI IME OSNIVAČA PRVOG SRPSKOG TEATRA JOAKIMA VUJIĆA, USPETI U NAMERI DA OVAJ GRAD POZICIONIRA KAO GRAD POZORIŠTA.
TAKOĐE, NADAM SE I DA ĆETE ISTRAJATI U NAMERI DA NEGOVANJEM IZRAZA KOJI STVARA JOŠ BOLJI FESTIVAL, POKREĆETE NAJAKTUELNIJE TEME VEZANE ZA SUDBINU POZORIŠNOG ŽIVOTA SRBIJE, TRETIRATE TANANE VEZE IZMEĐU DRUŠTVA I TEATRA, KAO I PITANJA POZORIŠNE PRODUKCIJE U SADAŠNJIM USLOVIMA.
7. maja 2009. godine
Srdačno Ministar kulture,
Nebojša BradićJOAKIMOVI DANI U KRAGUJEVCU SU FESTIVAL KOJI JE S GODINAMA POSTAO JEDAN OD NAJVAŽNIJIH PROMOTERA DOMAĆE DRAME I POZORIŠTA ZASNOVANOG NA SAVREMENOJ  I KLASIČNOJ DRAMSKOJ KNJIŽEVNOSTI SRPSKOG NARODA.
SA ŽELJOM DA SE VIDIMO SLEDEĆE GODINE ŽELIM KRAGUJEVAČKOM POZORIŠTU I GRAĐANIMA KRAGUJEVCA DA DRAME KOJE IGRAMO NA POZORIŠNIM SCENAMA BUDU ŠTO REĐE U OBIČNOM ŽIVOTU.
7. maja 2009. godine
Dušan KovačevićČetvrtak, 7. maj
19.00 Galerija Joakim
Otvararanje 5. izložbe pozorišnih plakata profesionalnih pozorišta Srbije, Srpski pozorišni plakat.
Fotografija
20.00  Scena Joakim Vujić
Otvaranje 6. JoakimFesta
Festival otvaraju Saša Milenić, narodni poslanik, predsednik Skupštine Grada Kragujevca i Dragan Jakovljević, direktor Knjaževsko-srpskog teatra.
8. maj, 18.00 Scena Ljuba Tadić
Promocija monografije
Bora Todorović, umetnik spontanosti, autor Dragana Bošković
Učestvuju: Bora Todorović i Dragana Bošković
Fotografija
9. maj, 18.00 Scena Ljuba Tadić
Promocija knjige
Dijalog o festivalima, autor Simon Grabovac
Učestvuju: dr Vesna Krčmar, dr Zoran Đerić, mr Milovan Zdravković
Fotografija Fotografija
11. maj, 18.00 Scena Ljuba Tadić
Promocija monografije
Ljiljana Stjepanović, još jedna kraljica , autor Dragana Bošković
Učestvuju: Ljiljana Stjepanović, Radoš Bajić, Mirko Babić i Dragana Bošković
Fotografija
12. maj, 18.00 Scena Ljuba Tadić
Promocija knjige
Kazališni noćnik, autor Gradimir Gojer
Učestvuje prof. dr Raško Jovanović
Fotografija
13. maj, 18.00 Scena Ljuba Tadić
Promocija knjige i sajta www.stevozigon.rs
Tako je govorio Žigon o umetnosti, koju je priredila Ivana Žigon
Učestuju: Milosav Buca Mirković i Ivana Žigon
Fotografija Fotografija

Voditelj susreta sa stvaraocima je Slobodan Savić, pozorišni kritičar i pisac iz Beograda. Fotografija
Urednik štampanih publikacija je Zoran Mišić, novinar iz Kragujevca. Fotografija
Urednica festivalskog biltena je Miška Knežević, novinarka iz Beograda.

U 20.00 časova 15. maja dodela nagrada i svečano zatvaranje šestog JoakimFesta.

Saša Milenić
Dušan Kovačević
Egon Savin
Knjaževsko-srpski teatar

DNEVNIK JEDNOG LUDAKA NA FESTIVALU GALA STAR

16. april 2009. godine


Četvrti Međunarodni festival monodrame One Man Show Gala Star se održava od 10–16. aprila u Bakau, Rumunija. Domaćin Festivala je Teatrul Bacovia. Na Festivalu je u takmičarskoj konkurenciji učestvovalo osam predstava iz sledećih zemalja: Rumunije, Srbije, Moldavije i Japana.

Selektori Festivala:
Carmen Stanciu, teatrolog,
Gabriel Dutu, glumac, direktor Gala Star Festivala,
Dan-Marius Zarafescu, teatrolog, šef Umetničkog odseka za pozorišnu
delatnost pri Ministarstvu kulture Rumunije.

Stručni žiri:
Ludmila Patlanjoglu, pozorišni kritičar, Rumunija,
Tamara Buciuceanu, glumica, Rumunija,
Carmen Mihalache, pozorišna kritičarka, Rumunija,
Anne Tracy, glumica, SAD,
Emil Boroghina, glumac, direktor Međunarodnog pozorišnog festivala Šekspir, Krajova, Rumunija.
Nagrada za najbolju predstavu Gala Star,
Nagrada za najboljeg glumca One Man Show,
Nagrada za najbolju glumicu One Woman Show.

Žiri maldih Štefan Jordake:
Nagrada za najboljeg glumca Štefan Jordake,
Nagrada za najbolju glumicu Štefan Jordake.

Knjaževsko–srpski teatar je učestovao na Festivalu sa monodramom N. V. Gogolja Dnevnik jednog ludaka u izvođenju Ivana Vidosavljevića.

Ivan Vidosavljević je osvojio dve nagrade.
Odlukom stručnog žirija dodeljena mu je nagrada za najboljeg glumca, One Man Show.
Odlukom žirija mladih dodeljena mu je nagrada za najboljeg glumca, Štefan Jordake.

SVETSKI DAN POZORIŠTA

27. mart 2009. godine


Svetski dan pozorišta, koji se obeležava 27. marta, ustanovio je 1961. Međunarodni pozorišni institut (ITI). Na taj dan pozorišta u svetu organizuju razne manifestacije, uz obavezno čitanje poruke koju, po pozivu ITI-ja, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda.
Čitanje poruke Augusta Boala 27. marta u 20 časova na
Sceni Joakim Vujić pre početka predstave Branislava Nušića Gospođa Ministarka.

Mi smo nesposobni videti jer smo navikli jedva pogledati.
Augusto Boal
autor Poruke povodom Međunarodnog dana pozorišta 2009.

Rođen u Rio de Ženeiru 1931. godine. Početkom sedamdesetih, zbog političkih razloga, proteran je iz Brazila. Tokom izgnanstva u Argentini, Peruu i Francuskoj razvija igre, vežbe i tehnike Pozorišta potlačenih, Theatre of the Oppressed. Vrativši se u Brazil, razvija tehniku Pravnog pozorišta kao primer participativne demokratije. Autor je dramskih dela i teoretskih tekstova koji su prevedeni na tridesetak jezika. Dobitnik je UNESCO-ve medalje Pablo Picasso 1994. godine, nagrade za životno delo američkog Udruženja pozorišta u visokom školstvu 1997. godine i holandske nagrade Princa Clausa za 2007. godinu. Nominovan je za Nobelovu nagradu za mir 2008. godine.
Pozorište potlačenih uključuje sledeće tehnike: Forum teatar, Pozorište novina, Pravno pozorište, Nevidljivo pozorište, Policajac u glavi i Duga želja.
Forum teatar,
na scenu iznosi određeni problem, konflikt, situaciju iz realnog života učesnika. Problem se odigra na sceni u nerešivoj formi i onda se poziva publika da ponudi svoja rešenja za razrešavanje konflikta. Forum teatar aktivno uključuje i glumce i publiku i na taj način pomaže da se razume problem iz mnogo različitih perspektiva. To je dobra priprema za ljude ili decu da preuzmu akciju u realnim životnim situacijama.
Pravno pozorište,
je oblik obrazovanja članova jednog društva kroz Forum teatar. Cilj ovog procesa je izgradnja društva i rešavanje problema. Kroz poistovećivanje i istraživanje važnih socijalnih problema, Pravno pozorište olakšava proces stvaranja zakona i politike zasnovane na građanskim vrednostima. Korišćenjem pozorišta u kojem se problem rešava aktivnim učešćem građana stvara se sredina u kojoj oni smišljaju, pronalaze i preispituju moguća rešenja problema sa kojima se suočavaju. Ova tehnika je veoma uzbudljiva jer se ljudima koji nisu uključeni u donošenje političkih odluka ovde pruža prilika da budu sastavni deo političkog tela. Prvi je ovu tehniku koristio Augusto Boal u svom Centru za pozorište potlačenih u Brazilu.
Ujedinjene nacije proglasile su Forum teatar zvaničnim sredstvom za socijalne promene.

Augusto Boal, poruka povodom Svetskog dana pozorišta

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR

Dan Teatra, 15. februar 2009. godine


15. februara, na Sretenje Gospodnje,
Knjaževsko–srpski teatar
proslavlja 174 godina od osnivanja.Program proslave Dana Teatra
14. februar, 18 časova Scena Ljuba Tadić
– Promocija prve knjige iz edicije Premijera, Marilujze Flajser Pioniri u Ingolštatu.
Fotografija
– Promocija dvobroja pozorišne revije Joakim, urednik Zoran Mišić.
– Dodela Godišnjih nagrada opštem sektoru.
– Dodela Zahvalnica.
Nedelja, 15. februar
12 časova, Svečani salon ZGRADE UPRAVE GRADA
Potpisivanje Protokola o saradnji između Narodnog pozorišta Sarajevo i Knjaževsko–srpskog teatra.
Fotografija
18 časova, Scena Joakim Vujić
Lako pero Radojevo, promocija prvog toma sabranih dela Radoja Domanovića.
Fotografija
19 časova, Galerija Joakim
Izložba pozorišnog plakata autora Branka Dursuma, Narodno pozorište Sarajevo.
Fotografija
20 časova, Scena Joakim Vujić
– Dodela Statuete Joakim Vujić i Prstena sa likom Joakima Vujića.
– Premijera predstave Marilujze Flajser Pioniri u Ingolštatu u režiji Ivane Vujić.

Obeležavanju Dana Teatra i Sretenjskog praznika prisustvovali su:
Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije,
Veroljub Stevanović, gradonačelnik Grada Kragujevca,
Saša Milenić, predsednik Skupštine Grada Kragujevca,
Amira Arifović Haris, otpravnica poslova ambasde BiH,
Gabrijel Engert, ministar kulture Ingolštata, Nemačka,
Direktor Sebastian Tudor i predstavnici Teatra Al Davila, Pitešti, Rumunija,
Florin Tekau, potpredsednik Regije Arđeš, Rumunija,
Predstavnici Gete instituta,
Predstavnici Sterijinog pozorja iz Novog Sada,
Gradimir Gojer, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo,
Anastas Pop Dimitrov, ispred Dramatično-kuklen teatra iz Vraca, Bugarska,
Biljana Vujović, direktor Narodnog pozorišta iz Niša,
Zoran Stamatović direktor i Nemanja Ranković umetnički direktor Narodnog pozorišta iz Užica,
Slobodan Aleksić, glumac Narodnog pozorišta iz Pirota,
Vladimir Lazić, reditelj iz Beograda.

Dodela nagrada Teatra
Statueta Joakim VujićMirko Babić
Obrazloženje stručnog žirijaFotografija
Prsten sa likom Joakima Vujića Sebastian Tudor, direktor Teatra Al Davila
Fotografija

Od strane Direkcije JoakimFesta, zlatnim palaketama nagrađeni su gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i predsednik Skupštine grada Kragujevca Saša Milenić za nesebičnu pomoć, razumevanje i doprinos organizovanju JoakimFesta i Međunarodnog pozorišnog festivala malih scena, JoakimInterFesta.

Godišnje nagrade
Marina Perić Stojanović
Ivan Vidosavljević
Isidora Rajković
Svetlana Borković
Danijela Milenković
Svetlana Milenković Nedeljković
Snežana Nedeljković
Snežana Ristić
Nadica Ognjanovć
Diplome
Dragan Stokić
Aleksandar Milojević
Milić Jovanović
Vladan Živković
Zahvalnice
JKP Vodovod i kanalizacija
Takovo osiguranje
Dom omladine
Zoran Mišić

Pres kliping
Fotografija
Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije
Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije

JOAKIMINTERFEST

oktobar 2008. godine


Od 7-15. oktobra 2008. godine u Kragujevcu,
Knjaževsko-srpskom teatru,
održava se treći

JoakimInterFest!


Treći međunarodni pozorišni festival malih scena (3rd International Small Scene Theatre Festival) okuplja pozorišne ansamble iz: Poljske, Rumunije, Bugarske, Republike Srpske, Slovenije i Srbije. Na Festivalu učestvuju devet pozorišnih predstava, osam u konkurenciji za nagrade i predstava Kot jaz, autorski projekat Lare Jankovič u koprodukciji Kulturnog društva B-51 (Festival Exponto), u čast nagrađenih.

Utorak 7. oktobar
19.00 Galerija Joakim
Linda Graham - Edinburgh Fringe Festival - Izložba fotografija, autor Mr Milovan Zdravković, izložbu otvara Miodrag Tabački
Fotografija
19.50  Vatromet
20.00  Scena Joakim Vujić
Otvaranje Festivala
Vidosav Stevanović, književnik
Saša Milenić, predsednik Skupštine Grada Kragujevca
Dragan Jakovljević, selektor Festivala
Fotografija
Festival otvara predstava Knjaževsko-srpskog teatra Teza/Thesis
Džeri Djuks, Pol Mid, Dejvid Parnel; reditelj Dan Tudor.

Subota, 11. oktobar
18.00 Scena Ljuba Tadić
Promocija: Rečnik osnovnih pozorišnih pojmova, Mr Milovan Zdravković, teatrolog
Učestvuju: Jovan Ćirilov, teatrolog; Zoran T. Jovanović, teatrolog; Vesna Stanković, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta; Gojko Baletić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu; Milan Arnaut, izdavač KIZ Altera; Dragan Jakovljević, reditelj, direktor Festivala.
Fotografija

Utorak, 14 oktobar
Gost Festivala, poljski konzul, Aleksandar Kečko prisustvovao izvođenju predstave Knut Hamsuna Glad reditelja Jozefa Markockog - Teatr Formy, Poljska.
Fotografija

Voditelj susreta sa stvaraocima je Slobodan Savić, pozorišni kritičar i pisac iz Beograda.
Fotografija
Urednik štampanih publikacija je Zoran Mišić, novinar iz Kragujevca.
Fotografija
U 20.00 časova 15. oktobra na zatvaranju Festivala svečana dodela nagrada.

Ministarstvo kulture Republike Srbije
100 Dana kulture, Beograd, 20.10.2008.
Podrška projektima od nacionalnog značaja: BITEF, BEMUS, BELEF, OKTOBARSKI SALON, JOAKIMINTERFEST, NIŠVIL, Filmski festivali u Subotici, Nišu, Vrnjačkoj Banji.


WELCOME TO THE JOAKIMINTERFEST

October 2008


From October 7th till October 15th 2008 in Kragujevac
at Knjaževsko-srpski teatar, it will be held the JoakimInterFest!

The Third International Small Scene Theatre Festival will gather groups from Poland, Romania, Bulgaria, Slovenia, Republic of Srpska and Serbia. You will have an opportunity to see nine plays, eight of them in competition for the awards and the play of the Lara Jankovic&Culture association B-51 (Festival Exponto) Kot jaz in the honor of the awarded.

Festival Open
Vidosav Stevanovic, writer
Sasa Milenic, President of the City Assembly of Kragujevac City
Dragan Jakovljevic, Festival selector
The opening ceremony will be on Tuesday, October 7th, 2008 at 8:00 p.m. Following the opening, the Knjazevsko-srpski teatar Kragujevac will perform the play Thesis, writtens by Gerry Dukes, Paul Meade, David Parnell; directed by Dan Tudor.

Moderator of the creators meeting is Slobodan Savic, theater critic and writer from Belgrade.
Director of the printed publications is Zoran Misic, journalist from Kragujevac.

October 15th, 2008 at 8:00 p.m. The Festival awards.

Fotografija
Fotografija
Fotografija
Fotografija

JOAKIMFEST

maj 2008. godine


Od 7-15. maja 2008. godine u Kragujevcu,
Knjaževsko-srpskom teatru,
održava se peti

JoakimFest!Selektor JoakimFesta 2008. godine, gospođa Dragana Bošković, teatrolog iz Beograda, odabrala je sedam pozorišnih predstava koje će biti na repertoaru Festivala najboljih pozorišnih predstava Srbije po tekstovima domaćih autora.
Prateći program: Narodno pozorište iz Mostara, BiH; Narodno pozorište iz Bukurešta, Rumunija; Narodno pozorište iz Sarajeva, BiH.

Sreda, 7. maj
19.00 Galerija Joakim
Otvararanje 4. izložbe pozorišnih plakata profesionalnih pozorišta Srbije.
19.45  Vatromet
20.00  Scena Joakim Vujić
Otvaranje Festivala
Festival otvara predstava Narodnog pozorišta iz Bukurešta, Rumunija,
Vasile Alecsandri Sanziana si Pepelea, reditelj Dan Tudor.

Sreda, 14. maj
18.00 Scena Ljuba Tadić
Promocija monografije Biljana Srbljanović - porodične i druge priče
(dobitnica Statuete Joakim Vujić) autora Slobodana Savića.
Fotografija Fotografija
Epistola Slobodanu Saviću
Biljana Srbljanović - porodične i druge priče
Pres kliping

Voditelj susreta sa stvaraocima je Slobodan Savić, pozorišni kritičar i pisac iz Beograda.
Fotografija
Urednik štampanih publikacija je Zoran Mišić, novinar iz Kragujevca. Fotografija

U 20.00 časova 15. maja dodela nagrada i svečano zatvaranje petog JoakimFesta.


Fotografija
Fotografija
Fotografija
Fotografija
Fotografija

SVETSKI DAN POZORIŠTA

27. mart 2008. godine


Svetski dan pozorišta, koji se obeležava 27. marta, ustanovio je 1961. Međunarodni pozorišni institut (ITI). Na taj dan pozorišta u svetu organizuju razne manifestacije, uz obavezno čitanje poruke koju, po pozivu ITI-ja, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda.
Čitanje poruke Robera Lepaža 27. marta u 20 časova na
Sceni Joakim Vujić pre početka predstave Teza/Thesis.

Međunarodna poruka povodom Svetskog dana pozorišta
27. mart 2008.
Postoji više pretpostavki o korenima pozorišta, a mene najviše dotiče ona u formi bajke:
Jedne noći, nekada davno, u jednom kamenolomu okupi se oko vatre grupa ljudi kako bi se ogrejala i pričala priče. Jedan od njih iznenada ustane i upotrebi vlastitu senku da bi ilustrovao svoju priču. I prikaže, pomoću svetlosti plamena, na zidovima kamenoloma osobe većim no što su u prirodi. Zadivljeni, ostali prepoznaše i snažnog i slabog, i ugnjetača i ugnjetenog, i boga i smrtnika.
Danas je svetlost projektora zamenila vatru inicijalne radosti, a scenska mašinerija zidove kamenoloma. Uz dužno poštovanje prema nekim puritancima,  ova bajka nas podseća da je tehnologija u samim korenima pozorišta i ne treba da bude shvaćena kao pretnja, već kao element sjedinjenja.
Opstanak pozorišne umetnosti zavisi od njene sposobnosti da se iznova rodi uvodeći nova sredstva i nove jezike. U suprotnom, zar bi pozorište moglo da nastavi da svedoči o velikim ulogama svoje epohe i poboljša razumevanje među ljudima, ako ono samo ne pokaže otvorenost? Kako bi pozorište moglo da bude ponosno što nudi rešenje problema netolerancije, isključivosti i rasizma, ako bi se u praksi opiralo svakolikim ukrštajima i integracijama.
Da bi prikazao svet u potpunoj složenosti, umetnik mora da uvede nove oblike i ideje, da ima poverenja u inteligenciju gledaoca koji je sposoban da raspozna obris čovečanstva u neprestanoj igri svetlosti i senke.
Istina je da čovek može i da se opeče ako se previše igra vatrom, ali postoji i mogućnost da se prosvetli i zasija.
Rober LEPAŽ
U Kvebeku,  dana 17. februara 2008.

Rober Lepaž (Robert Lepage)
autor Poruke povodom Međunarodnog dana pozorišta 2008.
Svestrana pozorišna ličnost, Rober Lepaž s podjednakim umećem bavi se pozorišnom i filmskom režijom, scenografijom, dramskim pisanjem, glumom.
Poznat i priznat u krugovima međunarodne kritike, stvara i postavlja na scenu originalna dela koja nadilaze okvire klasične scenske realizacije, primenjujući nove tehnologije. Inspiraciju crpi iz savremene istorije, a njegovo delo, moderno i neobično, probija sve barijere...
Rođen je 1957. godine u Kvebeku. Veoma rano ispoljava strast za geografiju, a privučen svim oblicima umetnosti, posebno se interesuje za pozorište. Sa sedamnaest godina upisuje Konzervatorijum dramskih umetnosti u Kvebeku. Po povratku sa staža u Parizu (1978) učestvuje u mnogim projektima kao glumac, autor i reditelj. Dve godine kasnije, priključuje se teatru Repere.
Godine 1984. režira komad Kruženja (Circulations),koji se igra po celoj Kanadi i dobija nagradu za najbolju kanadsku produkciju na Četrnaest dana međunarodnog pozorišta u Kvebeku (Quinzaine internationale de théatre de Québec). Naredne godine režira predstavu Trilogija o zmajevima koja mu donosi svetsku popularnost. Slede Vinci (1986), Poligraf (Polygraphe, 1987)i Tektonske ploče (Les Plaques tectoniques, 1988).Godine1988.osniva kompaniju za profesionalni menadžment, Robert Lepage inc.
Od 1989. do 1993. godine je umetnički direktor Francuskog pozorišta pri Nacionalnom centru umetnosti u Otavi. Nastavlja umetnički rad postavljajući Igle i opijum (Les Aiguilles et l'opium), Koriolan, Magbet, Oluja i San letnje noći. Ovaj komad mu omogućava da postane prvi Severnoamerikanac koji režira Šekspira u Kraljevskom nacionalnom pozorištu u Londonu.
Godina 1994. važna je etapa u njegovoj karijeri, jer osniva kompaniju za multidisciplinarno stvaralaštvo, Projekat Ex Machina,čiji je i umetnički direktor. Slede Sedam struja reke Ota (Les Sept Branches de la riviere Ota), San letnje noći, Helsinger. Iste godine oprobao se i na filmu. Piše scenario i režira film Ispovedaonica (Le Confessionnal),koji je 1995. prikazan na Četrnaest dana reditelja kanskog filma (Quinzaine des Réalisateurs du Festival de Cannes).
Opus Robera Lepaža krunisan je brojnim priznanjima. Odlikovan je Medaljom oficira nacionalnog reda Kvebeka. Francuska mu dodeljuje Orden Legije časti 2002. Nagradu Hans Kristijan Andersen dobija 2004. za poseban doprinos afirmacije dela Hansa Kristijana Andersena u svetu. Francusko-kanadski institut dodeljuje mu nagradu  Samuel-de-Champlain za doprinos francuskoj kulturi i nagradu Stanislavski za doprinos međunarodnom pozorištu za izvrsne  produkcije Trilogija o zmajevima, Sedam struja reke Ota i Opera Ulični svirači. Godine 2007. dodeljena mu je prestižna Evropska pozorišna nagrada, čiji su prethodni laureati  Arijana Mnuškin i Bob Vilson.

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR

mart 2008. godine


Ansambl Knjaževsko-srpskog teatra gostuje u Foči, 21. marta u 19.30 časova, predstavom Čudo po Joakimu Radoslava Zlatana Dorića.

Festival komedije Mostarska liska je pokrenulo Narodno pozorište u Mostaru 1991. godine. Inicijator Festivala je bio režiser Ahmet Obradović. Prvi festival održan je od 11-17. maja 1991. godine. Zbog ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini Festival se nije održavao sve do 2004. kada je obnovljen na inicijativu glumca mostarskog Narodnog pozorišta Šerifa Aljića, danas direktora Narodnog pozorišta iz Mostara.
U okviru Festivala dodjeljuju se nagrade Velika liska i Mala liska.
Čudo po Joakimu Radoslava Zlatana Dorića učestvuje u zvaničnoj konkurenciji za nagrade Šestog internacionalnog festivala Mostarska liska 2008 koji se održava od 20-29. marta 2008. godine u Mostaru.
23. mart 2008. (nedjelja) u 19.30 časova, dvorana Narodnog  pozorišta Mostar
ČUDO PO JOAKIMU, autor Radoslav Zlatan Dorić, reditelj Slavenko Saletović,
Knjaževsko-srpski teatar.

Malu mostarsku lisku, nagradu za glumca večeri, dobio je glumac Aleksandar Mihailović za ulogu Oca Lazara u predstavi ČUDO PO JOAKIMU Radoslava Zlatana Dorića u režiji Slavenka Saletovića.

Pres kliping

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR

15. februar 2008. godine


Istorijske prilike i potrebe učinile su da se jedna kasaba pretvori u centar iz koga se upravlja ustaničkom Srbijom. Knjaz Miloš je bio nosilac tih državotvornih misli i ideja. U Kragujevcu je proradila topolivnica i knjaževska kancelarija. Pečatane su prve novine u Srbiji. Joakim Vujić osnovao je prvi teatar u Srbiji. Odjeknuki su zvuci Šlezingerovog muzičkog orkestra. Osnovan je Licej i Vojna škola. U Kragujevcu je donet i Sretenjski, Davidovićev Ustav u koji su unete najznačajnije evropske vrednosti.
Velika sreća za Srbiju je bila pojava jednog srčanog vladaoca. Knjaz Miloš je umeo i da nastupi, ali i da odstupi. Državnički mudar spoznavao je vreme i poredak stvari, ne samo u svojoj zemlji i narodu, nego i u Evropi. Spoznavao je odnose među velikim silama i prilagođavao se njima i tako je sam oblikovao svoje misli i zapovedao njima u ostvarivanju ciljeva ustanka. Zato je Miloš mogao da se od silnika preobrati u državnika smernog i razumnog. Kao guja je krivudao kroz kamenjare prilika i neprilika. Ne piše Slobodan Jovanović slučajno o Knjazu Milošu kao prototipu Makijavelijevog Vladaoca. Jovanović je kod srpskog Knjaza izuzetno cenio neposredni doživljaj stvarnosti. U istinu Knjaz je sagledavao jasne procese odnosa snaga i nepomućeno odmeravao sopstveni položaj u sklopu Evropskih prilika i neprilika. Jovanović za Knjaza Miloša kaže da je bio dorastao položaju u kom nije smeo biti isti: morao se čas udvarati, a čas pretiti, čas poviti, a čas uspraviti. Državnički mudar, Knjaz Miloš se služio i lukavstvom i snagom. U bojevima je bio junak prvog reda, u diplomatiji je bio kadar da dugo podnosi tegobe da dugo podnosi tegobe i vreba priliku da zada udarac kojim ostvaruje svoj cilj. Tvorca Srpske države ovim osobinama i sposobnostima naučio je sam život, ustaničke borbe i želje za vaskrsom Srpske države, ali može se sa sigurnošću reći da je srpskog Knjaza izbrusila njegova Šumadija. Šumadija je stvarala Miloša, ali je i Miloš pomogao Šumadiji da se sretne i upozna sa sobom na sreću svekolikog Srpstva.
Danko Popović

Program proslave Dana Teatra
14. februar
Scena Ljuba Tadić
18.00
- promocija Zbornika radova o Joakimu Vujiću
Fotografija
- promocija novog dvobroja pozorišne revije Joakim
- dodeljivanje Godišnjih nagrada i zahvalnica
- izveštaj o radu u 2007. godini
Scena Joakim Vujić
20.00
Pretpremijera predstave Konak u Kragujevcu Danka Popovića u režiji Vladimira Lazića.
15. februar
12.00
Potpisivanje protokola o saradnji u svečanom salonu zgrade Uprave Grada Kragujevca - Kragujevac Teatropolis i Herceg Novi, Grad festivala.
Fotografija
Fotografija
18.00
Scena Joakim Vujić
Povratak u zavičaj promocija prvog kola sabranih dela Vidosava Stevanovića
Fotografija
Galerija Joakim
19.30
Scena iza scena izložba digitalnih slika Milivoja Miše Štulovića.
Fotografija

19.50
Vatromet
Fotografija
20.00
Scena Joakim Vujić
Premijera predstave Konak u Kragujevcu Danka Popovića u režiji Vladimira Lazića.
Proslavi upriličenoj povodom 190 godine od proglašenja Kragujevca za prvu prestonicu moderne Srbije i 173 godine od osnivanja Teatra u Kragujevcu prisustvovali su gradonačelnik Grada Kragujevca gospodin Veroljub Stevanović i Episkop šumadijski gospodin Jovan.
Fotografija
Fotografija

Dodela nagrada Teatra
Statueta Joakim Vujić - Narodno pozorište iz Niša
Prsten sa likom Joakima Vujića - Nebojša Bradić, reditelj, direktor Beogradskog dramskog pozorišta
Obrazloženja dodele nagrada
Fotografija Fotografija

Godišnje nagrade
Mirko Babić
Aleksandar Milojević
Jelena Jovanović
Dekoraterska služba
Mirjana Vujanić
Zoran Miljković
Diplome
Čedomir Štajn
Sanja Matejić
Milivoje Štulović
Zahvalnice
Ljubiša Obradović glavni i odgovorni urednik  JP RTK
Miodrag Stojilović novinar i publicista
Jasmina Miljojković novinar kulturne rubruke INTV
Dom učenika Artem
TP KVIN doo
Knjaz Miloš a.d., Aranđelovac
JKP Parking servis
Zastava automobili
Pres kliping

KONAK U KRAGUJEVCU

Danko Popović Konak u Kragujevcu
Režija: Vladimir Lazić
Beleška o piscu
DANKO POPOVIĆ je rođen 1928. god. u Aranđelovcu. Osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom mestu, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu.
Objavio je knjige Svečanosti i Kukurek i kost, romane Čarapići, Kuća Lukića, Gospodari, Konak u Kragujevcu, Knjiga o Milutinu, Svinjski ujed, Udovice. Široku popularnost stekao je 1985. god. Knjigom o Milutinu, koja je ispričana jezikom običnog srpskog seljaka o čijem životu svedoči. Objavljivao je i esejistiku i publicistiku Vreme laži, Događanja i priviđenja, Nespokojni, Seobe stare i nove, Božuri i trnje.
Autor je više scenarija i drame Čaj od lipovog drveta, kao i TV-drame Karađorđeva smrt, radio drama i mnogih novinskih članaka.
Živi i radi u Beogradu.
Marija Soldatović

VLADIMIR LAZIĆ, reditelj KONAKA U KRAGUJEVCU, diplomirao režiju na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Dimitrija Đurkovića i Slavenka Saletovića.
Ostvario je oko 90 pozorišnih režija, 3 TV serije i oko 200 različitih scenskih inscenacija. Dobitnik 20 priznanja za režiju.
Predstavom Klaustrofobična komedija Dušana Kovačevića prvi put se predstavio Kragujevcu 1988.

ŽELJKO MIJANOVIĆ (1960, Vrbas), filmski i TV scenarista, dramski pisac i pesnik. Široj publici poznat je po scenarijima za igrane filmove od kojih je najgledaniji TRI KARTE ZA HOLIVUD (Centar Film, 1993, režija: Božidar Nikolić), TV filmu POSLEDNJI DOČEK (RTS, 2002, režija: Srđan Golubović) i pozorišnim komadima: CRNOGORSKA VEZA (SKC, 1994, režija: Slobodan Ćustić), POMOZI MI (Narodno Pozorište Beograd, 1995, režija: Vladimir Lazić), VITORIO JES BIO MALI ALI JE BIO DOBAR ČOVEK (Pozorište Slavija, 2005, režija: Slavenko Saletović) MAESTRO (Pozorište Slavija, 2007, režija: Slavenko Saletović)...  Član je Udruženja Filmskih Umetnika Srbije. Nagrađivan je. Živi i radi u Beogradu.
Spremajući se da uzbudljivo i intrigantno štivo pretočim u dramski tekst, setio sam se onih teoretičara koji tvrde da je najbolje poći od sinipsisa koji se sastoji iz svega jedne rečenice iz koje se, kao iz nekog DNK uzorka, može (re)konstruisati njegov celokupni habitus, njegova tema i suština, njegov raison d'etre... Tu rečenicu pronašao sam u Popovićevom romanu. Na jednom mestu on kaže: Miloš zna da sa Vukom unosi klicu sopstvenog uništenja, ali on isto tako zna da bez tog uništenja za Srbiju nema budućnosti.
Tiranin koji sumnja u vlastiti metod, razapet između lične samovolje i iskušenja koje mu nameće istorija! Vladar koji zna da se, prihvatajući pismenost i knjižestvo, opredeljuje za svoje buduće neprijatelje! Čovek u kome sazreva uverenje da svoj narod može izvesti iz mraka samo tako što će ukinuti sebe! Nije li to ljudska drama dostojna pozorišnih dasaka?
Željko Mijanović, dramaturg
Fotografija
Fotografija
Fotografija
Fotografija

Međunarodni festival malih scena DavilaInterFest

Pitesti, Rumunija - novembar 2007. godine


Nikolaj Koljada: Bajka o mrtvoj carevoj kćeri
Režija: Boško Dimitrijević


Nagrade Sanji Matejić i Teatru Na Internacionalnom festivalu malih scena u Piteštiju, kragujevčanima pripale dve nagrade.
Kragujevački Knjaževsko-srpski teatar učestvovao je u Rumuniji na 11. internacionalnom festivalu malih scena, StudioInterFest 2007, koji se od 9-15. novembra održavao u gradu Piteštiju. U konkurenciji dvanaest pozorišnih kuća iz Rumunije, Grčke i Srbije, kragujevačkom pozorištu, koje je na Maloj sceni Teatra Al. Davila nastupilo sa predstavom Bajka o mrtvoj carevoj kćeri po tekstu Nikolaja Koljade i u režiji Boška Dimitrijevića, pripale su dve nagrade.
Sam Knjaževsko-srpski teatar dobio je nagradu za promovisanje interkulturalnog dijaloga i za izuzetan doprinos u razvoju i učvršćivanju kulturne saradnje između Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca i Teatra Al. Davila iz Piteštija, dok je kragujevačka glumica Sanja Matejić, uprkos jezičkoj barijeri (predstava nije bila titlovana) dobila nagradu publike za sjajno tumačenje lika Rime u Koljadinom komadu.
Inače, piteštanski festival malih scena, održava se od 1983. godine (sa prekidima) na maloj sceni njihovog pozorišta Studio 125. Od prošle godine je postao internacionalan, i to baš učešćem kragujevačkog Teatra.
Z. M.

Balkan teatar fest, Dimitrovgrad
19. novembra Knjaževsko-srpski teatar učestvovao na Festivalu u Dimitrovgradu (predstava J. S. Popovića Laža i paralaža reditelja Dragana Jakovljevića). Nagrada za glumca večeri dodeljena Sanji Matejić za ulogu Jelice.
Pres kliping

23. novembra Knjaževsko-srpski teatar učestvovao na XIII Festivalu pozorišnih predstava za decu FESTIĆ (Carlo Collodi Pinokio reditelja Dušana Bajina). Nagrada za kostim dodeljena Jeleni Jovanović.
Pres kliping

NA URANKU
premijera najstarije srpske opere

30. oktobar 2007. godine


Na Velikoj sceni Teatra, Sceni Joakim Vujić, 30. oktobra u okviru OKTOX-a izvedena je premijera opere Stanislava Biničkog Na uranku po libretu Branislava Nušića, i kao što je očekivano izazvala ogromno interesovanje kragujevačke publike večito gladne ovakvih dešavanja.
Na uranku Stanislava Biničkog, čija je praizvedba bila davne 1903. godine, prva je prava opera kod nas. Od tada pa sve do 1941. godine često je bila na repertoaru.
Binički je u svoje vreme bio poznati srpski kompozitor, dirigent i pedagog. Smatran je najvećim predstavnikom srpske klasične škole. Prva muzička znanja stekao je kod Stevana Mokranjca i Josifa Marinkovića, pevajući u horu Obilić. Bio je horovođa mnogih pevačkih društava i dirigent Narodnog pozorišta, gde je 1920. godine i osnovao Operu. Njegovo najpoznatije delo je upravo opera Na uranku u jednom činu.
Inače, režiju kragujevačkog Uranka potpisuje Dejan Miladinović, a solisti su Nataša Jović, mecosopran, Violeta Pančetović - Radaković, sopran, Vuk Matić, bariton i Vojislav Spasić, tenor. Dejan Miladinović je jedan od najaktivnijih operskih reditelja u nas. Od pre dve godine je direktor opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. S druge strane, Nataša Jović je prvakinja opere Narodnog pozorišta. U svojoj matičnoj kući ostvarila je niz uloga kao što su uloge Azućene u operi Trubadur, Ulrike u operi Bal pod maskama, Fenane u Nabuku.
Na kraju bitno je istaći da je ova opera poklon primadone Radmile Bakočević Kragujevcu.

Plakat Plakat iz 1908. godine
Fotografija Fotografija
Fotografija Fotografija Fotografija

JOAKIMINTERFEST

oktobar 2007. godine


Od 7-14. oktobra 2007. godine u Kragujevcu,
Knjaževsko-srpskom teatru,
održava se drugi

JoakimInterFest!

Drugi međunarodni pozorišni festival malih scena (2nd International Small Scene Theatre Festival) okuplja pozorišne ansamble iz: Rusije, Rumunije, Španije, Slovačke, Makedonije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Na Festivalu učestvuju četrnaest pozorišnih predstava, trinaest u konkurenciji za nagrade i predstava Sedam (Eshil Sedmorica protiv Tebe) Knjaževsko-srpskog teatra i AKH Liceum iz Kragujevca u čast nagrađenih.

Nedelja 7. oktobar
18.00 Galerija Joakim
Otvararanje izložbe maski Maska lice čuva Sanje Popović i Bojana Zanoškara
18.20  Vatromet
18.30  Scena Joakim Vujić
Otvaranje Festivala
Biljana Srbljanović, dramski pisac
Saša Milenić, zamenik gradonačelnika Grada Kragujevca
Dragan Jakovljević, selektor Festivala
Statueta Joakim Vujić svečano uručena dramskom piscu, Biljani Srbljanović.
Festival otvara predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke
Porodične priče Biljane Srbljanović u režiji Jovice Pavića.

Voditelj susreta sa stvaraocima je Slobodan Savić, pozorišni kritičar i pisac iz Beograda.
Fotografija
Urednik štampanih publikacija je Zoran Mišić, novinar iz Kragujevca.
Fotografija
U 20.00 časova 14. oktobra na zatvaranju Festivala svečano dodeljene nagrade.

WELCOME TO THE KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR

October 2007


From October 7th till October 14th 2007 in Kragujevac
at Knjaževsko-srpski teatar, it will be held the JoakimInterFest!

The Second International Small Scene Theatre Festival will gather groups from Russia, Romania, Espana, Slovakia, Macedonia, Bosnia and Herzegovine, Republic of Srpska and Serbia. You will have an opportunity to see thirteen plays, twelve of them in competition for the awards and the play of the Knjazevsko-srpski teatar and AKH Liceum Sedam in the honor of the awarded.
Festival Open
Biljana Srbljanovic, playwrigft
Sasa Milenic, Vice Mayor of the Kragujevac City
Dragan Jakovljevic, Festival selector
Statuettte of Joakim Vujic that was given to playwright Biljana Srbljanovic.
The opening ceremony will be on Saturday, October 7th, 2007 at 6:30 p.m. Following the opening, the National Theatre Republic of Srpska Banja Luka will perform the play Family stories, written by Biljana Srbljanovic and directed by Jovica Pavic.

Moderator of the creators meeting is Slobodan Savic, theater critic and writer from Belgrade.
Director of the printed publications is Zoran Misic, yournalist from Kragujevac.

October 14th, 2007 at 8:00 p.m. Festival awards.

Fotografija
Fotografija
Fotografija

PREDSTAVA SEOBE NA 10. TEATAR FESTU

jun 2007. godine


Od 2-10. juna 2007. godine u Narodnom pozorištu RS Banja Luka održava se jubilarni 10. Teatar Fest 2007. Devetog juna predstaviće se Knjaževsko-srpski teatar predstavom Miloša Crnjanskog Seobe, reditelj Pierre Walter Politz.
Prvi Teatar Fest je upriličen u maju 1998. godine, a od tada se - neprekidno, čitavu deceniju u Banjoj Luci na Velikoj sceni Pozorišta izmenjuju brojni umetnici i njihove predstave, donoseći tako dah svežine i duh radosti igre. Ove godine Teatar Fest 2007 otvara Narodno pozorište RS Banja Luka premijernim izvođenjem predstave Viljema Šekspira Romeo i Julija u režiji Dušana Petrovića; Festival zatvara Knjaževsko-srpski teatar predstavom Miloša Crnjanskog Seobe, reditelj Pierre Walter Politz.
Pres kliping

JOAKIMFEST

maj 2007. godine


Od 7-15. maja 2007. godine u Kragujevcu,
Knjaževsko-srpskom teatru,
održava se četvrti

JoakimFest!


Selektor JoakimFesta 2007. godine je gospođa Dragana Bošković, teatrolog iz Beograda. Ove godine na JoakimFestu ukupno devet predstava, sedam u konkurenciji za nagrade.
Prateći program festivala, Angelo Savelli: Ad oriente di Goldoni (Istočno od Goldonija) consulenza del Prof. Siro Ferrone, Pupi e Fresedde - Teatro di Rifredi, Firenze, Italy.
U čast pobednika: Dušan Kovačević: Urnebesna tragedija, reditelj Dragan Jakovljević, Teatrul Al. Davila Pitesti, Romania.
Prigodnim govorima Festival otvaraju Saša Milenić, zamenik gradonačelnika Grada Kragujevca i Dragan Jakovljević, direktor Knjaževsko-srpskog teatra i direktor Direkcije JoakimFesta.
Fotografija
7. maja Šerif Aljić, direktor Narodnog pozorišta iz Mostara, urućiće nagrade osvojene na Internacionalnom festivalu komedije, Mostarska liska 2007. Velika liska za najbolju predstavu u celini - Laža i paralaža, Mala liska za glumicu večeri - Sanja Matejić (za ulogu Jelice).
Fotografija
8. maja u 19.00 časova otvaranje III izložbe pozorišnog plakata Srbije.
Fotografija
Voditelj razgovora je Slobodan Savić, urednik u RTS-u.
Fotografija
Gost kritičar je Dunja Petrović, dramaturg iz Beograda.
Urednik štampanih publikacija je Zoran Mišić, novinar iz Kragujevca.
Fotografija
Fotografija
15. maja u 20.00 svečana dodela nagrada.

Poštovani prijatelji pozorišne umetnosti, dame i gospodo, uvaženi gosti, kolege i predstavnici medija, dobro veče i dobro došli u Knjaževsko-srpski teatar, dobro došli na četvrti JoakimFest

Ove godine mnogi pozorišni festivali su doživeli svoju transformaciju, pa i naš JoakimFest. U želji za višim umetničkim i estetskim nivoom Festivala, Direkcija JoakimFesta je predložila Gradu Kragujevcu proširenje selekcije na najbolje pozorišne predstave iz cele Srbije, kao i na predstave iz inostranih zemalja izvedenih na srpskom jeziku, jer Kragujevac-Teatropolis, grad najstarijeg srpskog teatra i vi, kao naša verna publika zaslužujete ovakav festival najviših dometa u srpskom teatru. Dragana Bošković, selektor ovogodišnjeg Festivala pod sloganom Prvi put s ocem u teatar, odabrala je sedam predstave za takmičarsku konkurenciju rađenih prema dramskim delima domaćih autora. Ako je tačno da su pozorišni poslenici bića protejske prirode i da svakom novom predstavom menjaju identitet i pričaju novu priču o sebi, mi iz Direkcije JoakimFesta smo uvereni da će nam predstave sa ovog Festivala koji će se odvijati na sceni Knjaževsko-srpskog teatra od 7-15. maja postaviti mnogo zanimljivih pitanja o nama samima, jer kako reče jedan francuski pesnik objašnjavajući suštinu poezije, pozorište je pre svega red, ali i avantura, stalna ispovest, ali i istraživanje i upoznavanje sebe.

Dragan Jakovljević, direktor Direkcije JoakimFesta
Fotografija
Fotografija

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR

april 2007. godine


Internacionalni festival komedije - Mostarska liska 2007
Velika mostarska liska za najbolju predstavu u celini
Laža i paralaža

Mala mostarska liska za glumicu večeri - Sanja Matejić

od 20. do 29. aprila 2007. godine

Predstava našeg Teatra, Laža i paralaža, na Festivalu komedije u Mostaru. Autor treksta je Jovan Sterija Popović a reditelj Dragan Jakovljević. Izvođenje predstave, zvanični takmičarski program Festivala, 20. april, Narodno pozorište Mostar.
Na pozornici Narodnog pozorišta u Mostaru odigraće se 10 predstava u konkurenciji i jedna van konkurencije. Predstave je  izabrao teatrolog prof. dr. sc. Srđan Vukadinović. Ove godine biće dodeljene nagrade stručnog žirija i žirija publike, i to Mala mostarska liska za glumca večeri te Velika mostarska liska koja će se dodeliti za najbolju predstavu u celini, najbolju režiju, te za najboljeg glumca i glumicu. Posebna plaketa dodeli će se po odluci žirija. Stručni žiri čine: Vesna Mašić, glumica Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, Jusuf Nikšić, akademski slikar iz Mostara, i Ferdinand Zovko, operni pevač iz Mostara, a direktor festivala je Šerif Aljić.

Televizija Federacije BIH 30.04.2007
Dodijeljene nagrade najboljim na festivalu komedije Mostarska liska

Mostar Onasa

Dodjelom nagrada, sinoć je u Mostaru završen 5. Međunarodni festival komedije Mostarska liska. Nagrada Velika liska za najboljeg glumca i glumicu pripala je Zijahu Sokoloviću za autorski projekat Glumac je glumac je glumac i Tatjani Šojić za ulogu u  predstavi Umri muški i Kamernog teatra iz Sarajeva. Najbolja predstava je Laža i paralaža teatra Teatra Joakim Vujić iz Kragujevca, a za najboljeg reditelja proglašen je Petar Veček za predstavu Zenidba u  izvedbi NP Sarajevo. Nagradu za kostimografiju dobila je Amela Bilić, za predstave Zenidba NP Sarajevo i Zagrljenici Sarajevskog ratnog teatra, dok je za najbolju scenografiju nagrađen SARTR. Publika je kao najbolju predstavu ocijenila Umri muški Kamernog teatra Sarajevo, a dodijeljena je i plaketa Dnevnog Avaza za najbolju kolektivnu igru u predstavi Zenidba NP Sarajevo. Sinoć je odigrana i posljednja predstava u konkurenciji Siroti mali hrčki u  izvođenju Nikšićkog pozorište iz Crne Gore, te, nakon dodjele nagrada, i predstava U posjeti kod gospodina Greena, koja je bila van festivalske konkurencije.

DNEVNI LIST, srijeda 25. travnja 2007.
Otvorena vrata životu
MOSTAR - Jubilarni 5. festival komedije Mostarska liska, koji je od ove godine međunarodni.
Prva predstava u konkurenciji za nagradu festivala Velika Mostarska liska bila je Laža i paralaža Jovana Sterije Popovića u izvedbi Teatra Joakim Vujić iz Kragujevca, Srbija, čija je glumica Sanja Matejić u ulozi Jelice proglašena glumicom večeri te je osvojila Malu Mostarsku lisku... Festival je započeo predstavom Laža i paralaža, koja je izazvala smijeh u publici. U predstavi igraju Vladan Živković u ulozi Marka Vujića, Sanja Matejić koja igra Jelicu, mladu, naivnu, nezgrapnu, razmaženu i priprostu djevojku koja se pet godina školovala u Beču i koja još uvijek pati za svim onim što nosi život u velegradu. Priproste prevarante Aleksa i Mitu igraju Nikola Milojević i Miloš Krstović, a djevojku Mariju, koju je Mita prevario na isti način kao i Jelicu i uz čiju pomoć se klupko prevare odmotava, igra Katarina Mitrović.
Ovdje imamo jednu priču o likovima koji su profesionalne varalice na jednoj strani, a na drugoj strani su lakovjerni ljudi koji to prihvaćaju i koji su impresionirani svime onim što dolazi izvana te žale zašto u našem jeziku nema tuđica iz drugih jezika. Ovo je zapravo jedan svojevrsni karakter našeg mentaliteta, odnosno paradoks našeg mentaliteta, rekao je selektor festivala Srđan Vukadinović istaknuvši da je ova prva Sterijina komedija komedija mentaliteta te se svojim stilom uklapa u moto ovogodišnjeg festivala Komedija mentaliteta -inverzija žanra.
Sanja Matejić, dobitnica Male mostarske liske, kazala nam je da je presretna zbog nagrade te smatra kako je cijeli glumački ansambl zaslužio nagradu.
Piše: Andrijana Copf

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR

mart 2007. godine


Rumunski festival komedije
Festivalul Comediei Romanesti - festCO
od 24. do 31. marta 2007. godine

Predstava našeg Teatra, Karnevalski prizori, učestvuje na pozorišnom festivalu u Bukureštu, Rumunija. Autor treksta je Ion Luca Caragiale a reditelj Matei Varodi. Izvođenje predstave, zvanični takmičarski program Festivala, 25. marta u 19 sati, Teatrul de Comedie.
Nagrada za scenografiju Milivoju Štuloviću! Zvanični žiri Rumunskog festivala komedije dodelio nagradu za scenografiju, predstava Karnevalski prizori, Premiul pentru scenografie - Milivoje Štulović pentru decorul spectacolului Festivalul D ale carnevalului de I.L. Caragiale - Knjazevsko-srpski teatar Kragujevac, Serbia.

Mirča Giculesku, savetnik u Udruženju književnika Rumunije, urednik pozorišne revije Drama (Karnevalski prizori, kritika).
Zreo i oproban reditelj. Matej Varodi, izvukao je iz svog umetničkog kovčežića lepu kolekciju komičnih trikova, ali koji su česti i u svakodnevnom životu. Šešir koji Pompon baca u kulise i koji mu se vraća u ruke kao bumerang je kapa Mateja Varodija, više puta zaboravljena po restoranima, ali koja se svaki put vratila svom vlasniku preko nekog posrednika. Izuzetna mlada glumica (Sanja Matejić) igra ulogu Mice Šibe sa jednim posebnim apetitom za komediju. Autoratitivna i nadmena, podseća na Katarinu iz Kroćene škorpije, ne greši ni u jednoj pojavi. Glumci kragujevačke trupe, uz male izuzetke, pravi su profesionalci. Isto tako dobro se dokazuje i Miodrag Pejković u ulozi Pompona, pun strogosti i besa, izgleda inspirisan komedijom neme filmske umetnosti. I ovde, kao i u svakoj dobro postavljenoj komediji, funkcioniše komičnost disproporcija, posebno u slučaju Pompona i Krakanela. Zadovoljavajuće se snalaze i Ana Todorović (Didina Čip) i Milić Jovanović (Kandidat), ali izgleda da upravo Naje Đirimea (Saša Pilipović), motor komedije, zadržava predstavu u mestu, dok Jordake (Miloš Krstović) sa teškoćom pronalazi ispravan ton. Scenograf, Milivoje Štulović, sastavlja centralni, funkcionalni model koji se otvara na Najevoj berbernici i zatvara u scenama karnevala, sa pokretnim vratima, što omogućava izvođenje serije komičnih trikova.
Regizor matur si experimentat, Matei Varodi a scos din trusa lui artistica o frumoasa colectie de trucuri comice care nu dau gres dar si din viata de fiecare zi. Palaria aruncata de Pampon in culise care se intoarce in mainile lui ca un bumerang este sapca lui Matei Varodi uitata de cateva ori in restaurant dar a revenit de fiecare data la proprietar prin intermediari. O excelenta tanara actrita (Sania Mateici) joaca rolul Mitei Baston cu un apetit deosebit pentru comedie. Autoritara si tafnoasa asemenea Katarinei din Imblanzirea scorpiei nu rateaza nicio intrare. Actorii trupei din Kraguevat, cu putine exceptii, sunt de un cert profesionalism. La fel de aplicat se dovedeste si Miodrag Pejković in rolul lui Pampon, un furios inspirat parca din comedia cinematografica muta. Functioneaza si aici ca in orice comedie bine pusa la punct. comicul disproportiilor, mai ales in cazul lui Pampon si Cracanel. Se descurca satisfacator si Ana Todorović (Didina Mazu) si Milić Jovanović (Catindatul) dar parca tocmai Nae Girimea (Saša Pilipović), motorul comediei, tine spectacolul pe loc, iar Iordache (Miloš Krstović) gaseste tonul just cu dificultate. Scenograful Milivoje Štulović compune un modul central funcţional care se deschide pe Frizeria lui Nae si se inchide pe scenele de carnaval cu usi batante ce permit elaborarea unor serii de trucuri comice.
Mircea Ghitulescu, Teatrul azi, 1-2/2007

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR

mart 2007. godine


Mirko Babić, prvak drame kragujevačkog teatra, u TV seriji
Selo gori a baba se češlja


10. marta u 20.00 časova na prvom programu RTS-a emituje se prva epizoda serije Selo gori a baba se češlja autora Radoša Bajića. Uz Radoša Bajića, Milorada Mandića, Dragana Nikolića u sriji igra
Mirko Babić, prvak drame Knjaževsko-srpskog teatra.
Ispalo je bolje nego što sam mogao i da pomislim, jer je on filmu dao dimenziju koja je i bila moja globalna autorska namera. - reči su autora serije Radoša Bajića.
- Film bi trebalo da zasmeje do suza, ali ne kao lakrdija. U suštini ovde je reč o rastakanju srpskog sela, propasti porodice, borbi za očuvanje krsne slave... Mene pre svega interesuje ko smo, šta smo i kojim putem idemo. Sedamdeset odsto srpske populacije je sa sela. Ovo je seljačka zemlja koja je u trci sa globalizacijom i svime onim što podrazumeva sabijanje jednog naroda u tor evropske demokratije, došla u situaciju da su joj groblja zapuštena, seoska domaćinstva oronula, reke i pašnjaci zatrpane otpadom... Ja to mogu da kažem i kao autor i kao seljak. Kod mene u Medveđi, gde je film i sniman, kada sam ja bio osnovac škola je imala 800 đaka, danas ima 220. Eto, to je za mene: Selo gori a baba se češlja.
Radoš Bajić
Pres kliping
Fotografija

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR

februar 2007. godine


14. februara 2007. godine na predlog Upravnog odbora Teatra Joakim Vujić Skupština Grada Kragujevca donela odluku kojom se najstarijem srpskom teatru vraća prvobitni naziv,
Knjaževsko-srpski teatar.

Na Sretenje 15. februara 2007. godine, za Dan Teatra, premijerno izvođenje predstave Cudo po Joakimu. Autor teksta je Radoslav Zlatan Dorić, reditelj Slavenko Saletović.

Lica:
Joakim Vujić - Mirko Babić
Ištvan Balog - Vladan Živković
Julijana Balog - Katarina Mitrović
Toma Fehir - Bratislav Slavković
Otac Lazar - Aleksandar Mihailović
Milovan Vidaković - Milić Jovanović
Gospođa Katalin - Nada Jurišić
Ekatarina Davidović - Ana Todorović
Janoš - Miodrag Pejković
Petar Trifić - Nenad Vulević
Jeftimir Stojadinović - Čeda Štajn
Stefan Dilber - Nikola Milojević
Scenograf Vesna Radović Dorić, kostimograf Jelena Jovanović, kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, lektor za mađarski Andraš Štajn, sufler Nada Mišković, inspicijent Rada Jovanović, scenski pokret Petar Rajković, maska Dragoljub Jeremić, svetlo Nikola Manić, ton Bogoljub Nikolić i Ivan Filipović.
Radoslav Zlatan Dorić rođen 29. februara 1940. godine u Bačkom Gradištu u Vojvodini. Gimnaziju završio u Bečeju, a Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju-odsek režije, u klasi profesora dr Huga Klajna, u Beogradu 1964. godine. Kao stalni pozorišni reditelj živeo i radio u Nišu, Mostaru, Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu... Trajnije bio vezan za Narodno pozorište u Somboru, Narodno pozorište u Beogradu i Novosadsko mađarsko pozorište. Kao dramski pisac javio se komadom "Sarajevski atentat" koji je 1967-68. igran u Sarajevu, Nišu, Beogradu... U izdanju beogradske Prosvete objavio Vojvođansku dramsku trilogiju 1997. godine, a u izdanju Interprinta Novu dramsku trilogiju 2002. godine. Komadi su mu izvođeni u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Somboru, Zaječaru, Kikindi, Budimpešti, Novoj Gorici... Radio je kao umetnički direktor, reditelj, profesor... Po teatrografskim izvorima kritičara Dejana Pejčića Poljanskog, Dorić je danas, srpski reditelj sa najvećim brojem ostvarenih režija.
Fotografija Fotografija
Pres kliping

PROGRAM PROSLAVE DANA TEATRA
Mala scena 18.00, 14. februara 2007. godine: promocija monografije Vojislav Voki Kostić, autora Miodraga Stoilovića; promocija novog dvobroja pozorišne revije Joakim; prezentacija rada u protekloj godini, dodela Godišnjih nagrada i Zahvalnica.
15. februara 2007. godine u 12.00: potpisivanje Protokola o saradnji između Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke i Knjaževsko-srpskog teatra.U Svečanom salonu zgrade Uprave Grada Kragujevca Protokol će potpisati direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Rade Simović i direktor Knjaževsko-srpskog teatra Dragan Jakovljević.
Galerija Joakim 19.30: otvaranje izložbe Joakimovi potomci, digitalni portreti Miodraga Popovića.
Velika scena 20.00: premijera predstave Radoslava Zlatana Dorića Čudo po Joakimu u režiji Slavenka Saletovića; dodela Glumačkih nagrada, dodela Prstena sa likom Joakima Vujića, dodela Statuete Joakim Vujić.
Fotografija Fotografija

Dobitnici nagrada 2007. godine

Statueta Joakim Vujić - Biljani Srbljanović, za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.
Saopštenje žirija

Prsten sa likom Joakima Vujića - Vladanu Živkoviću, za izuzetna glumačka ostvarenja u 2006. godini koja na najbolji način afirmišu umetnički rad Teatra Joakim Vujić.
Diploma - Marini Perić Stojanović, za izuzetno profesionalni odnos prema radu i doprinos u realizaciji međunarodne saradnje u 2006. godini.
Godišnje nagrade: Nikola Manić - tehničar svetla, Jelena Jovanović - kostimograf, Nikola Milojević - član drame i rekviziterska služba Teatra.
Zahvalnice: Arsenije Lukić - dopisnik Blica, RTK - redakcija za kulturu, Svetlost - redakcija za kulturu, Bife teatar, Energetika, Prizma, Nova Sicilijana Kragujevac, JKP Vodovod i kanalizacija, Komercijalna banka ad Beograd, Boox computers, Slavoljub Galić, Slobodan Savić - urednik kulturne rubrike RTS-a, Dragana Bošković - teatrolog iz Beograda.
Fotografija

NEBESNI HLEB

6. februar 2007. godine


Igrokaz o Hristovom rođenju

Na Badnji dan, 6. januara na Velikoj sceni Teatra Joakim Vujić izveden je Božićni vertep Nebesni hleb, koji je po tekstu poznatog kragujevačkog pesnika i proznog pisca Bratislava Milanovića režirao Dragan Jakovljević.

Tekst: Bratislav Milanović
Režija: Dragan Jakovljević

Scenografija: Milivoje Štulović
Kostimografija: Jelena Jovanović
Igraju:
Miodrag Pejković, Sanja Matejić, Mirko Babić, Vladan Živković, Miloš Krstović, Nenad Vulević, Nikola Milojević, Ivan Vidosavljević, Dragan Stokić, Čedomir Štajn, Bratislav Slavković.

Fotografija Fotografija
Fotografija Fotografija

POETSKO MUZIČKA SCENA MIJA ALEKSIĆ

5. februar 2007. godine


APEL ZA POMOĆ

5. februara 2007. u 21.00 Teatar Joakim Vujić otvara Poetsko muzičku scenu Mija Aleksić (za sada) u foajeu Teatra. U programu učestvuju naši glumci i AKH Liceum.
Ulaznica je 300 dinara.
Sav prihod ovog programa namenjen je malom Lazaru Marinkoviću iz Kragujevca, od nepunih tri meseca, koji boluje od Retinopatije nedonoščadi u narodu poznatoj kao inkubatorsko slepilo. Mali Laza ima peti stepen ove bolesti i trenutno može da razlikuje samo svetlo od tame. Jedina i poslednja šansa je operacija u Bostonu u ustanovi Schepens Retina Associates Foundation koju izvodi Dr Tatsuo Hirose i koja košta 60.000 američkih dolara. Porodica Marinković nije u mogućnosti da obezbedi gore navedena sredstva pa Vas molimo da novčanim prilogom podržite realizaciju ove humanitarne akcije.

Ziro racuni za uplatu:
Dinarska pomoć za fizička lica: 53-102-882/8
Dinarska pomoć za pravna lica: 160-253-93 sa pozivom na broj 53-102-882/8
Devizni račun za fizička lica: 53-302-12653/8
PRO CREDIT BANKA A. D.  Tekući račun broj 220-5330000067790-59

Kontakt telefon Teatra: 034 335 823

TV FELJTON JOAKIM U PITEŠTIJU

1. februar 2007. godine


SIMFONIJA LALA I POZORIŠTE
RTS2, četvrtak 17.00h

Na Festivalu malih scena u rumunskom gradu Piteštiju ansambl Teatra Joakim Vujić iz Kragujevca nedavno je osvojio specijalnu nagradu žirija za predstavu Kod lepog izgleda, Edena Fon Horvata, režija Dragan Jakovljević. Najstarije srpsko pozorište je prvo inostrano pozorište koje je učestvovalo na Festivalu, čime je ova manifestacija od nacionalne prerasla u internacionalnu pozorišnu smotru, a s obzirom na nameru organizatora da posle deset godina Festivalu daju međunarodni karakter. U emisiji će biti reči o nastupu i uspehu našeg pozorišta, ali i o nameri organizatora da Festival prošire i unaprede i tako ostvare saradnju i umrežavanje pozorišta iz regiona. Pored razgovora o selekciji u emisiji će biti reči i o samom gradu, koji se nalazi na krajnjem jugu Rumunije, iskušenjima tranzicije i ulaska u Evropsku Uniju. Udaljen stotinak kilometara od Bukurešta, Pitešti je po veličini negde između Niša i Kragujevca, grad ima tradiciju dugu više od 600 godina, u Srednjem veku je bio letnja rezidencija rumunskih vladara, a danas je prepoznatljiv po fabrici automobila Dačija-Reno, petrohemijskoj industiji i Međunarodnom festivalu cveća, odnosno Simfoniji Lala.

Redakcija za kulturu i umetnost, autor i urednik Slobodan Savić

TRI PREMIJERE U TEATRU JOAKIM VUJIĆ

decembar 2006. godine


Dnevnik jednog ludaka, autor N. V. Gogolj
Monodrama, glumi Ivan Vidosavljević
Konsultacije: Predrag Ejdus, Mirko Babić i Dragan Jakovljević.
Premijera 2. decembra 2006. godine, Mala scena Teatra Joakim Vujić u 20.30.
Književno veče posvećeno stvaralaštvu i delu Jon Luke Karađalea (Ion Luca Caragiale) je 22. decembra 2006. godine u 18.00 na Maloj sceni Teatra Joakim Vujić.
Učesnici:
Dr Sebastijan Tudor, Generalni direktor Teatra Al. Davila iz Piteštija.
Mirča Giculesku, Savetnik u Udruženju književnika Rumunije, urednik pozorišne revije Drama.
Kristijana Jonela Gavrila, Stručnjak pri Ministarstvu kulture Rumunije, pozorišni kritičar.
Marijan Fulga, Potpredsednik regije Arđeš u Rumuniji.
Matei Varodi, reditelj iz Bukurešta.
Slobodan Pavićević, član Gradskog veća za kulturu Grada Kragujevca, književnik.
Dr Raško Jovanović, teatrolog iz Beograda.
Bojana Srećković, prevodilac sa rumunskog jezika.

Karnevalski prizori autor Ion Luca Caragiale, reditelj Matei Varodi
Premijera 23. decembra 2006. godine, Velika scena Teatra Joakim Vujić u 20.00h.

Pisati skalpelom autor Petar Mihajlović, rediteljka Ivana Koraksić
Premijera 27. decembra 2006. godine, Velika scena Teatra Joakim Vujić u 20.00h.

GOSTOVANJE TEATRA JOAKIM VUJIĆ U PITEŠTIJU

novembar 2006. godine


Od 17. do 20. novembra ansambl Teatara Joakim Vujić gostuje u Rumuniji, Pitešti, gde učestvuje na Međunarodnom festivalu malih scena, Teatrul Al. Davila.

Festival malih scena u Piteštiju se održava već deset godina i ove godine je dobio međunarodni karakter. 19. novembra u 19.30 ansambl Teatra Joakim Vujić je u zvaničnoj konkurenciji za nagrade Festivala izveo predstavu Kod lepog izgleda (autor Eden fon Horvat, režija Dragan Jakovljević).
Prepuna sala Teatra Al. Davila, prezadovoljna publika, od strane žirija dodeljena Specijalna nagrada!
Ziri u sastavu: Mirca Giculesku, predsednik zirija, sekretar Udruzenja knjizevnika Rumunije iz Bukuresta; Mirca Albulesku, glumac Narodnog pozorista Bukurest, profesor na katedri za glumu na Nacionalnom univerzitetu dramskih umetnosti; Marijus Zarafesku, pozorisni kriticar iz Bukuresta, nacelnik Pozorisne uprave u ministarstvu kulture Rumunije.

Draganu Jakovljeviću, direktoru Teatra Joakim Vujić dodeljena je specijalna Diploma za izuzetan doprinos razvoju i učvršćivanju kulturne saradnje pozorišta iz Piteštija i Kragujevca.

JOAKIMINTERFEST

7. oktobar 2006. godine


Od 7-14. oktobra 2006. godine u Kragujevcu,
Teatru Joakim Vujić,
održava se prvi

JoakimInterFest!

Prvi međunarodni pozorišni festival malih scena (1st International Small Scene Theatre Festival) okupio je pozorišne ansamble iz Srbije, Rumunije, Engleske, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. Na prvom JoakimInterFestu trinaest pozorišnih predstava, dvanaest u konkurenciji za nagrade i predstava Narodnog pozorišta iz Užica Pilad u čast nagrađenih.
Otvaranje Festivala je u subotu 7. oktobra u 20.00 a potom ansambl Teatra Joakim Vujić izvodi predstavu Furio Bordona Poslednje mene, reditelj Massimo Luconi.
Cetvrtog dana JoakimInterFesta, kragujevacka publika je bila u prilici da tacno u ponoc, pogleda multimedijalni performans Suđenje Haroldu Pinteru.

Voditelj susreta sa stvaraocima je Slobodan Savić, pozorišni kritičar i pisac iz Beograda.
Fotografija
Urednik štampanih publikacija je Zoran Mišić, novinar iz Kragujevca.
Fotografija
14. oktobra na zatvaranju Festivala svečano dodeljene nagrade.


WELCOME TO THE OLDEST THEATER IN SERBIA

October 2006


Dear citizens, dear guests,
from October 7th till October 14th 2006 in Kragujevac
at Theater Joakim Vujic, it will be held the JoakimInterFest!

The First International Small Scene Theatre Festival will gather groups from Serbia, Romania, Great Britain, Montenegro, Slovenia and Croatia. You will have an opportunity to see thirteen plays, twelve of them in competition for the awards and the play of the National Theate from Uzice Pilad in the honor of the awarded.
The opening ceremony will be on Saturday, October 7th, 2006 at 8:00 p.m. Following the opening, the Theater Joakim Vujic will perform the play Le ultime lune, written by Furio Bordon and directed by Massimo Luconi.

Moderator of the creators meeting is Slobodan Savic, theater critic and writer from Belgrade.
Director of the printed publications is Zoran Misic, yournalist from Kragujevac.

October 14th, 2006 at 8:00 p.m. Festival awards.

Fotografija
Fotografija
Sudenje Pinteru Fotografija

GOSTOVANJE TEATRA JOAKIM VUJIĆ U PITEŠTIJU

maj 2006. godine


Ansambl Teatara Joakim Vujić je gostovao u Rumuniji, Pitešti, gde je odigrao predstavu Laža i paralaža J. S. Popovića, reditelja D. Jakovljevića.
26. maja 2006. godine u 18.00 u prepunoj sali TEATRUL Al. DAVILA izvedena je predstava našeg Teatra. Direktor Teatra Joakim Vujić, Dragan Jakovljević i direktor Teatra Al Davila, Sabastijan Tudor, održali su prigodne govore. U subotu u 10.00h Gradonačelnik Piteštija, Tudor Pendjuk, uručio je diplome ansamblu Teatra Joakim Vujić i u govoru istakao da je ovo nastavak jedne divne saradnje između dva grada, Kragujevca i Piteštija, dve regije Arđeš i Šumadije.
Fotografija
Fotografija

JOAKIMFEST

maj 2006. godine


Od 7-14. maja 2006. godine u Kragujevcu,
Teatru Joakim Vujić,
održava se treći

JoakimFest!

...Drago mi je, draga moja i Joakimova pozorišna Srbijo, da sam, u ovom mandatu, videla ono što me je veoma obradovalo: u Srbiji se igra domaći pisac! Neverovatan je podatak, da sam u selekciji videla samo DVE predstave po tekstu stranog autora! Sve ostale su, nezavisno od njihovog kvaliteta, bile iz pera našeg stvaraoca, onog koji piše na maternjem jeziku i deli iste muke sa nama! Ovoga puta, dramaturška adaptacija u prevođenju nije bila potrebna. Pozdravljam, klanjam se, čestitam, presrećna! U godini Sterije se nije ponovila katastrofa iz Nušićeve godine, 2004. Srpska pozorišta, teško, sumorno, sa nevelikim napretkom, ali hrabro i srčano tumače naš dramski prosede, ne podležući onoj ubitačnoj modi koja se uspinje da dokaže važnost i tragiku irskog, na primer, nacionalnog bića! Čestitam i pohvaljujem, neka ostane zabeleženo...
Selektor JoakimFesta 2006. godine
Dragana Bošković, teatrolog iz Beograda.

Otvaranje Joakimfesta 2006. godine, nedelja 7. maj u 19.30.
8. maja 2006. u 19.00 otvaranje izložbe pozorišnih plakata.
10. maja 2006. u 13.00 promocija LUDUS-a.
Promocija revije Joakim 12. maja 2006. u 13.00.
Razgovori okruglog stola, susreti sa stvaraocima, svakoga dana počevši od 8.05.2006. zaključno sa 14. 05.2006 u 11.00 osim 13. maja 2006. kada je okrugli sto posle predstave Laža i paralaža.

KOMERCIJALNA BANKA BEOGRAD
je sponzor nagrade za najbolju predstavu u celini (Žan Batist Poklen Molijer Don Žuan, reditelj Jug Radivojević, Narodno pozorište Leskovac).
ZASTAVA ENERGETIKA i PRIZMA KRAGUJEVAC
su sponzori glumačkih nagrada.
JOAKIM d. o. o.
je sponzor nagrade za mladog glumca.

14. maja 2006. godine u 20.00 dodela nagrada a potom izvođenje predstave Paradoks Narodnog pozorišta iz Sombora i time je zvanično zatvoren III po redu JoakimFest!
Fotografija
Fotografija
Fotografija

DOBRO DOŠLI U NAJSTARIJE SRPSKO POZORIŠTE

februar 2006. godine


Teatar Joakim Vujić od 13-19. februara 2006. svim posetiocima uz jednu kupljenu ulaznicu, za naše predstave, drugu daje na poklon! Poklon za Dan zaljubljenih 14. februara 2006. godine.

15. februara 2006. godine, na Sretenje, slavimo DAN TEATRA.
Mala scena 18.00 predstavljane monografije Feliksa Pašića Joakimovi potomci.
Velika scena 20.00 predstava Kontumac po tekstu Đorđa Milosavljevića a u režiji Žanka Tomića.

Za Dan Teatra, Teatar Joakim Vujić dodeljuje:

Statuetu Joakim Vujić - Vojislav Voki Kostić
Prsten sa likom Joakima Vujića - Miloš Krstović
Godišnje nagrade: Mirko Babić, Sanja Matejić, Branka Cerovina i Slađana Milošević, Milivoje Štulović, Stevica Jovanović.
Zahvalnice: Dragan Vučković, Grad Kragujevac, Zastava automobili, Zastava kamioni, Biljana Nešić, Gimnazija Gornji Milanovac.
Diplome: Aleksandar Milojević, Jelena Jovanović, Goran Nikolić.

Saopštenje žirija za dodelu nagrade Statueta Joakim Vujić Vojislavu Vokiju Kostiću

Ziri za dodelu Statuete Joakim Vujic u 2006. godini u sastavu Dragana Boskovic - teatrolog (predsednik zirija), Predrag Ejdus - glumac, Nada Jurisic - glumica, Milos Krstovic - glumac i Dragan Jakovljevic-reditelj, jednoglasno je doneo odluku da se Statueta oca srpskog teatra dodeli kompozitoru Vojislavu Vokiju Kostiću.

U tradiciji dugoj 21 godinu, Statueta Joakim Vujić se po prvi put dodeljuje za najznačajniji, nezaobilazni doprinos u oblasti pozorišne muzike. U tom smislu, Vojislav Voki Kostić, svestrani umetnik, kompozitor, autentični pozorišni autor, svojom muzikom je omeđio čitav jedan vek. Njegova muzička atmosfera je odrazila ne samo vreme koje oživljava na sceni, čineći ga savremenim, već i prostor na kojem živimo. Bezbroj zaboravljenih tonova, melodija i narodnih instrumenata je Vojislav Voki Kostić vratio u pamćenje nacije. Kao nekada Joakim Vujić, zlosrećni naš Aćim, Voki, naš Voki je učinio bliskim našu izvornu kompoziciju do mere da se smatra poteklom od naroda. Songovi, melodije, čudni i očaravajući instrumenti, fascinantno poniranje u tajnu pozorišnog čina, ljubav prema pozorištu, pronicljivost za osavremenjavanje etnosa, čine korpus kvaliteta zbog kojig se žiri za dodelu ove nagrade jednoglasno opredelio da je dodeli Vojislavu Vokiju Kostiću. Sa radošću i zahvalnošću za njegov duhoviti i dragoceni doprinos.
Predsedik žirija Dragana Bošković, teatrolog

21, 22, 23. februara u 19.00h i 21.30 Festival dokumentarnih i igranih filmova Slobodna zona u Teatru Joakim Vujić. Projekcije filmova+razgovori.
www.freezonebelgrade.org

TEATAR NA NETU
www.joakimvujic.com

21. januar 2006. godine


Teatar na netu! Teatar od 21. januara ima svoju veb prezentaciju!

Vizuelni izražaj sajta, www.joakimvujic.com, je osmišljena fuzija postojećih materijala Teatra i modernog izražaja koji teži čistoći i minimalizmu.

Postojeći materijal u vrhu stranice je rearanžiran rezovima koji stvaraju vizuelni naboj i interesantnost forme.

Drevnost ustanove se naglašava malim, ukrasnim, stilizovanim floralnim elementima tipičnim za vreme osnivanja Teatra. Te forme su samo nagoveštaj duge istorije Teatra dok njihovi niski inteziteti boja daju mesto budućnosti.

Font sajta je familija Georgia, Times New Roman, koji pripada analognom logotipu, uspešno je prilagođen ekranu.
Boja pozadine je specijalno odabrana nijansa zelene koja eksplodira u dodiru sa crvenim nijansama vrha stranice dok je vrlo umerena u odnosu na belu pozadinu sadržaja.
Na taj način je top-grafika stavljena na pijedestal primarnog vizuelno utiska.
Imajući u vidu lako i brzo ažuriranje - update sadržaja tekstualni layout je uređen jednostavno ali sa dovoljno odstojanja da bi neometano disao.

Ideja dizajna sajta je da bude dostojanstvenog, blagog ali efektivnog izražaja koji bi u svoj biti bio odslikavanje duha institucije.

Zoran Miljković, autor i urednik sajta
Fotografija

design by TRIANGLON

TEATAR NA OTVORENOM

21. oktobar 2005. Kragujevac


Teatar Joakim Vujić je povodom KRAGUJEVAČKOG OKTOBRA izveo predstavu USTA SVETILIŠTA, autor Borislav Horvat, režija Dragan Jakovljević.
Muzika - Radomir Mihajlović Točak; uloge: Ana Todorović, Sanja Matejić, Isidora Rajković, Nenad Vulević i Nikola MIlojević.
Fotografija
Fotografija
Fotografija