Отворен XIV Јоаким Интер Фест

Овогодишњи слоган Међународног позоришног фестивала у форми питања “Ко се боји позоришта?“ oтвара још многа бројна, суштинска и указује на још више одговора а публици током фестивалских вечери нуди шест могућих

интерпретација живота од Молијеровог Тартифа преко Хасанагинице, Медејиних дечака, Забаве за Бориса и Ко се боји Вирџиније Вулф. Прве вечери, љубитељима позоришне уметности у Крагујевцу представом Слика Доријана Греја по роману Оскара Вајлда у режији Стајка Мурђева, представило се Драмско позориште “Никола Ваптсаров“ из Бугарске. У присуству представника града Крагујевца, жирија и учесника овогодишњег фестивала, културних посленика и љубитеља позоришта, XIV Јоаким Интер Фест отворио је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

Избором Слободана Савића, позоришног критичара, на месту селектора и уметничког директора Фестивала, Театар као организатор и град Крагујевац као покровитељ, праве заокрет у структури и концепцији фестивала. Евро – регионални концепт, ове године, доноси представе које су у сагласју са савременим извођачким позоришним праксама, а то је оно што публика жели, рекао је Миљан Бјелетић приликом отварања. Дискутабилно и интригантно питање садржано у слогану широког је опсега и пружа још ширу лепезу могућих одговора. У име писца, у тренутку садашњем, глумци из више земаља отвориће мноштво питања. На нама је да захваљујући магији која изнова тиња, када се завеса Јоаким Интер феста подигне, пронађемо одговоре, рекао је Бјелетић, члан Градског већа.

Видљивост и препознавање главне су карактеристике новог концепта Фестивала, али према речима селектора Слободана Савића иако наизглед врло једноставно, ново лице Јоаким Интер  Феста ће славити друштвено и уметнички одговорно, естетски софистицирано позориште које се суочава са стварношћу и које је у тесној вези са модерним позоришним праксама, истовремено отварајући суштинска питања савременог човека која пониру у његову душу.

Заговорник сам одговорног позоришта, које је свест и савест друштва у којем настаје и за које настаје, каже Слободан Савић, селектор Фестивала. Трудио сам се да управо такве представе доведем у Крагујевац, али без подршке позоришта и представника локалне самоуправе не бих успео да направим другачији фестивал. “Ко се боји позоришта?“ слоган је фестивала и отвара питање које указује на много могућих одговора. Позориште је од вајкада постављало кључна, суштинска питања, али није нудило одговоре. Та „значењска празнина“ између питалице и одговора је чар позоришта и позива гледаоце на активан однос према уметности, позоришту и представама које су ове године на програму, каже Слободан Савић.

Ове године међународни жири додељиваће две награде: Гранд Приx „Јоаким Вујић“ за најбољу представу у целини и Специјалну награду Града Крагујевца, главног покровитеља фестивала.

Наредних пет вечери у оквиру Јоаким Интер Феста до 13. октобра публика ће поред позоришта из Бугарске видети још представе из Словеније, Румуније, Хрватске и Србије.

Вечерас, на сцени Књажевско-српског театра, глумци Српског народног позоришта и Народног позоришта из Сомбора  играће представу Тартиф по мотивима Молијерове драме у режији Игора Вука Торбице.

Јоаким интер фесту претходило је отварање изложбе Великани театра аутора Горана Димића у Галерији Јоаким. Изложбом у форми плаката представљено је више од 170 најзначајнијих домаћих и светских позоришних личности од Еурипда до савремених драмских стваралаца.