8. октобра почиње 15. ЈОАКИМФЕСТ

На Јоакимфесту, који се одржава од 08. до 13. октобра у Књажевско-српском театру под слоганом „Позориште у изолованом друштву“  љубитељи позоришне уметности моћи ће да виде представе позоришта из Румуније, Бугарске, Северне Македоније и Србије.
Међународни жири у саставу Андреј Мажери - позоришни редитељ (Румунија), Дриванка Апостолова Баскар - програмски продуцент, визуелни драматург и ванредни професор (Македонија) и Никола Милојевић - глумац (Србија) додељује две награде: Гран при „Јоаким Вујић“ за најбољју представу у целини и Специјалну награду Града Крагујевца.
На фестивалу ће учествовати Позориште „Костолањи Деже“ из Суботице, Југословенско драмско позориште из Београда, Мађарско позориште Клуж из Румуније, Српско народно позориште из Новог Сада, Позоришна лабораторија „Сфумато“ из Бугарске и Народно позориште „Антон Панов“ из Северне Македоније.

Свет је и пре пандемије вируса Цовид 19 био поларизован и подељен. На богате и сиромашне, на велике силе, глобалне владаре и мале народе, на велике и мале културе… Данас је свет подељен, уз све набројане и ненабројане поделе, на здраве и болесне од вируса Цовид 19…Поднаслов овогодишњег фестивала (Позориште у изолованом друштву), на први поглед, реферира на тешку ситуацију у којој су се нашли свет, уметност и позориште у времену пандемије. Али то је само први слој, први ниво значења. Оно што је још важније, бирао сам представе које на релевантан позоришни начин тематизују живот у изолованом друштву. Све једно да ли смо изоловани због болести, сиромаштва, ускраћених људских права, унутар сопствене породице (као Ибзенова Нора), унутар микро тоталитарне заједнице која имплицира друштво у целини (Животињска фарма), у виртуелном и виралном свету (Румунски дневник. Темишвар), у свету пост истине (Филоктетова рана), категоричког императива напретка и успеха (Зашто је полудео господин Р?) или као јефтина, манипулацијама подложна радна снага чији је протагониста тзв. мали човек (Густав). Ми који живимо на Балкану, и у Србији, врло добро знамо како је живети у изолованом друштву: изолованом економски, политички, културно…иза затворених граница, иза спуштених рампи.
Позориште које на уметнички и естетски референтан начин тематизује различите врсте изолације у средишту је моје овогодишње селекције. То је суштина. Цовид 19 је само једна од референци.
Упркос тешкој, неизвесној ситуацији, Јоакимфест и ове године слави и негује естетски софистицирано, друштвено одговорно, субверзивно и еманципаторско позориште које се хвата у коштац с горућим проблемима и феноменима времена и света у којем живимо.

Слободан Савић,
уметнички директор и селектор Јоакимфеста